Spis treści:
Jak można barwić jajka?
Barwienie jajek może obyć się bez chemii, jeśli wykorzystasz naturalne produkty. W tym procesie lepiej sprawdzą się jajka o białych skorupkach, ponieważ brązowe trudniej łapią barwniki i dają stonowane kolory. Podstawą jest tu przygotowanie barwnika, do czego można wykorzystać wywary z roślin, owoców czy przypraw.
Jajka możesz zabarwić na dwa sposoby – na ciepło i na zimno. W pierwszej metodzie gotujesz surowe jajka bezpośrednio w barwniku. Potem zostawiasz je w nim na kilka godzin, a nawet na całą noc. Ten sposób nada skorupkom bardziej intensywny kolor. Metoda na zimno polega na zostawieniu ugotowanych jajek w gorącej, ale nie wrzącej wodzie z dodatkiem barwnika. W ten sposób możesz pofarbować nawet jajka, które już wystygły.
Kluczem do sukcesu w farbowaniu jajek jest przygotowanie barwnika. Jeśli jego bazą są liście, warzywa lub owoce, rozdrobnij je na małe kawałki. Barwnik gotuj w wodzie przez co najmniej pół godziny. Im mniej wody i im dłużej będziesz ją gotować, tym barwnik będzie intensywniejszy. Po ugotowaniu przecedź barwnik, by skorupki pofarbowały się równomiernie i na każdą jego filiżankę dodaj łyżkę octu. Na koniec zanurz w nim jajka. Farbowane na jeden kolor noszą nazwę kraszanek.
Przeczytaj również: Dywan będzie wyglądał jak nowy. 6 najlepszych sposobów na wyczyszczenie dywanu bez chemii
Barwienie jajek może być świetną zabawą świąteczną dla całej rodziny. Jeśli chcesz, by były bardziej ozdobne, możesz pomalować na nich wzorki ciepłym woskiem, a potem wsadzić do naczynia z barwnikiem. Skorupka pod woskiem nie chwyci koloru, przez co pozostaną na niej niezafarbowane wzorki. Podobny efekt uzyskasz, naklejając na jajko taśmę lub szablon. Taśmę możesz powycinać we wzorki, skorupka będzie wyglądała potem ciekawiej. Po wyjęciu jajek z barwnika wystarczy odkleić taśmę, by uzyskać kolorowe wzorki.
Osoby o zacięciu artystycznym mogą eksperymentować: pofarbować skorupki na dwa kolory, oklejając je na przemian taśmą i wkładając do różnych barwników. Można też wykorzystać staropolską metodę ozdabiania, poprzez wydrapywanie igłą wzorów na kraszankach. Ograniczeniem jest tu tylko wyobraźnia.
Nie musisz farbować jaje sztucznymi farbami, natura ci w tym pomoże. Fot. irisff/123RF.com
Naturalne barwniki jajek z ogrodu
Farbowanie jajek przez gotowanie ich w łupinach cebuli to sposób powszechnie znany. W ogrodzie i w kuchni znajdziesz jednak o wiele więcej naturalnych barwników, które pozwolą na uzyskanie skorupek w najróżniejszych kolorach. Oto niektóre z nich:
- Dynia i marchew - barwnik pomarańczowy;
- Szpinak, pietruszka, pokrzywy - barwnik zielony;
- Czerwona kapusta, owoce borówki - barwnik niebieski;
- Buraki - barwnik różowy, przy dłuższym farbowaniu czerwony;
- Łupiny cebuli, kawa, herbata - barwnik brązowy, przy krótszym farbowaniu pomarańczowy.
- Kora dębu, olchy – barwnik czarny;
- Owoce czarnego bzu, tarniny – barwnik fioletowy;
- Papryka – barwnik pomarańczowy lub czerwony;
- Kurkuma – barwnik żółty;
- Szafran – barwnik żółty lub pomarańczowy.
Im dłużej jajka będą leżały w naturalnym barwniku, tym bardziej intensywny przybiorą kolor. To również sposób na uzyskanie wielobarwnych skorupek: jedne mogą być pastelowe, inne w bardziej nasyconych kolorach. Najważniejsze jest to, że te metody są praktycznie bezkosztowe, a zjedzenie jajek zabarwionych naturalnymi barwnikami nikomu nie zaszkodzi.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Wyczyści brudne framugi, a szyby będą lśniące. Domowy miks do mycia okien
Nie ma lepszego sposobu na czyszczenie sztućców. Kilka minut i będą lśniły jak nowe
Mam dobry sposób na czyste panele. Schodzą nawet tłuste plamy, zero smug