Fot.123RF.com
Które produkty najczęściej się psują?
Zdarza ci się, że wyrzucasz spore ilości jedzenia, które kupiłeś dosłownie kilka dni temu - a już nie nadają się do spożycia? Prawdopodobnie nieumiejętnie rozmieszczasz produkty w swojej lodówce. Poniżej doradzamy, jak prawidłowo przechowywać żywność. Dlaczego to takie ważne? Pamiętaj, że dbając o lodówkę dbasz o swoje zdrowie i oszczędzasz pieniądze!
- Codziennie przeglądaj jedzenie, które masz w lodówce i usuwaj nieświeże. To ważne, ponieważ pleśń i inne bakterie bardzo łatwo przechodzą z jednego produktu na inny - "zakażając" całą lodówkę.
- Jajka zaraz po przyniesieniu ze sklepu wyjmij z papierowych czy plastikowych wytłoczek. Te opakowania są źródłem bakterii i powodują psucie innych produktów. Jajka trzymaj w specjalnie na nie wydzielonych półeczkach w lodówce (zwykle znajdują się z dala od innej żywności).
- Najczęściej sprzedawcy pakują wędlinę i sery w folię. Folia przyspiesza psucie się żywności i po kilku dniach wędlina będzie już nieświeża. Jeśli chcesz, by dłużej zachowała świeżość, przełóż ją do papieru śniadaniowego i nie zawijaj - aby „oddychała”. Sery, wędliny i gotowane potrawy, takie jak zupy, powinny być przechowywane na środkowej półce lodówki.
- Surowe mięso, ryby i jajka to ogromne źródło bakterii. Powodują szybsze psucie się innych produktów. Surowe mięso powinno być odizolowane na osobnej półce – jak najdalej od wędlin i serów. Przechowuj je w lodówce nie dłużej niż 1 dzień. Jeśli masz zamiar trzymać je dłużej – lepiej zamroź.
- Zamknięte puszki, słoiki, owoce i słodycze możesz wyjąć z lodówki i trzymać w szafce kuchennej. Nie wymagają chłodzenia, a jedynie niepotrzebnie zajmują miejsce.
- Jedzenie nie powinno dotykać tylnej ścianki lodówki, gdyż utrudnia to cyrkulację powietrza.
- Sałatki i surówki trzymaj jak najdalej od surowych ryb i mięs, ponieważ są idealnym środowiskiem dla rozwoju bakterii. Sałatki najlepiej trzymać w szczelnych pojemnikach próżniowych.
- Aby owoce z otwartej puszki dłużej zachowały świeżość, przełóż je do szklanego naczynia wraz z zalewą. Zalewa powinna przykrywać owoce.
- Owoce i warzywa trzymaj na samym dnie lodówki. Powinny być wyjęte z woreczków i ułożone w miarę luźno, co zapewni odpowiedni przepływ powietrza. Gdy są ułożone zbyt ciasno, brak dostępu powietrza może spowodować przemianę azotanów zawartych w niektórych warzywach w azotyny, które są niebezpieczne dla zdrowia. Szuflady do przechowywania warzyw możesz wyłożyć papierowym ręcznikiem, który pochłonie nadmiar wilgoci. Pamiętaj, że woda pozostająca na umytych owocach powoduje, że bardzo szybko pleśnieją (w szczególności cytryny).
- Temperatura w lodówce nie powinna przekraczać 6 stopni.
- Bakterie dużo szybciej rozmnażają się w produktach pozostawionych w niedomkniętych puszkach i słoikach.
- Na najwyższej półce lodówki przechowuj takie produkty jak jogurty, kefiry czy serki homogenizowane.
Jak pozbyć się przykrego zapachu z lodówki
Umyj dokładnie lodówkę wodą z płynem do naczyń i octem. Następnie spłukaj ciepłą wodą z dodatkiem soku z cytryny. Na koniec starannie wysusz lodówkę, ponieważ wilgoć idealnie sprzyja rozwojowi bakterii. Lodówkę trzeba myć nie rzadziej niż raz w miesiącu. Produkty o intensywnym zapachu włóż do szczelnych pojemników. Połóż na talerzu zmiętą gazetę lub wysuszone liście z zaparzonej herbaty – świetnie wchłaniają zapach ryby.
Wstaw do lodówki na kilka godzin kieliszek z octem. Na najniższej półce lodówki umieść talerzyk lub pojemnik, na który możesz położyć (dowolnie):
- kilka łyżek sody oczyszczonej,
- kilka łyżeczek kawy mielonej,
- połówkę cytryny,
- świeże mleko,
- kilka łyżeczek proszku do pieczenia,
- kilka łyżeczek aromatu waniliowego,
- kawałki obranego jabłka,
- goździki.
Najlepsze są oczywiście produkty sypkie, bo nie ma niebezpieczeństwa, że się wyleją. Wyżej wymienione pochłaniacze zapachów należy wymieniać koniecznie raz w tygodniu, ponieważ po tym czasie tracą swoje właściwości.
Deccoria.pl