Porady domowe

Wędzarnia w ogrodzie

Wędzarnie w ogrodzie umożliwiają przyrządzanie domowej roboty wędlin: szynek, kiełbas oraz ryb i serów. Możemy je wybudować sami — na podstawie własnego czy też gotowego projektu lub zakupić gotowe urządzenie. Jaką wędzarnię wybrać do ogrodu?

Wędzarnia w ogrodzie

fot. 123RF/PICSELL

Coraz większą popularnością cieszy się samodzielne przygotowywanie produktów codziennego użytku. W domowym zaciszu chętniej wytwarzamy kosmetyki, świece, weki, pieczywo, sery itp., ponieważ nie do końca ufamy produktom, które możemy znaleźć na sklepowych półkach, a poza tym to zajęcia dające sporo satysfakcji. Mając w przydomowym ogrodzie własną wędzarnię, możemy przygotowywać w niej smaczne wędliny, kiełbasy, sery i ryby. Urządzenia te możemy zainstalować w ogrodzie na stałe lub wybrać modele przenośne, które po sezonie bez problemu schowamy w garażu czy składziku. Wędzarnię można też zbudować samemu. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane zadanie, wymaga jednak umiejętności majsterkowania.

Zobacz więcej zdjęć

Przełom między zimą a wiosną to doskonały czas na wybór wędzarni i zaplanowanie jej umiejscowienia w ogrodzie. Pamiętajmy, że jej praca nie może być uciążliwa dla sąsiadów, dobrze też znaleźć dla niej zaciszne miejsce lub osłonić ją przed wiatrem.

Wszystkie wędzarnie ogrodowe, niezależnie czy są „samoróbkami”, czy zostały kupione w sklepie budowlano-ogrodniczym, mają kilka części wspólnych, które odpowiadają za ich użyteczność.

Zobacz więcej zdjęć

Wędzarnia w ogrodzie - co zawiera

Palenisko, czyli miejsce, w którym spala się zrębki lub drewno. Powstaje w nim dym aromatyzujący mięso i nabiał. Dym jest z niego przekazywany przez specjalny przewód (tzw. kanał dymowy) do komory wędzarniczej, gdzie na hakach i chwytakach umieszcza się wędzoną żywność. Kanał dymowy powinien być wykonany z materiałów termoodpornych – na pewno nie tworzyw sztucznych. Kolejnym niezbędnym elementem wędzarni jest komin, który odprowadza nadmiar dymu oraz wilgoci wytracającej się z jedzenia; umożliwia on też uzyskanie wyższej temperatury w komorze wędzarniczej. Z kolei dzięki szybrowi regulować można temperaturę oraz ilość i „jakość” dymu w komorze; uzyskać można dym rozrzedzony do wędzenia na zimno i gęsty, do wędzenia na gorąco. Przedmiotem, który powinna mieć wędzarnia w ogrodzie, jest również termometr. Nie jest on niezbędny, jednak przydaje się do kontrolowania temperatury wędzenia.

Przejdź dalej, by zobaczyć, jakie są rodzaje wędzarni w ogrodzie »

REKLAMA

fot. 123RF/PICSELL

Rodzaje wędzarni ogrodowych

Wędzarnie elektryczne – wyposażone są w grzałkę i termostat, dzięki którym łatwo utrzymywać temperaturę na stałym poziomie. Są proste w obsłudze i sterowaniu. Do wędzenia wykorzystują spirale elektryczne. Posiadają generatory pary, wytwarzające dym ze zrębków „prażonych” w palenisku. Im większa komora wędzenia, tym większą moc powinna mieć grzałka. Na domowe potrzeby sprawdzi się taka o mocy 500 W. Na rynku dostępne są wędzarnie elektryczne umożliwiające również wędzenie tradycyjne.

Wędzarnie gotowe murowane – wykonywane są z betonu, cegły lub kamienia. Znaleźć je można m.in. w ofercie zakładów kamieniarskich. Sprzedawane są w modułach, które nabywca musi złożyć w swoim ogrodzie. Wyglądają elegancko i estetycznie. Trzeba postawić je na utwardzonej nawierzchni z fundamentem. O jego głębokości decyduje strefa przemarzania charakterystyczna dla miejsca naszego zamieszkania. Murowane wędzarnie, tak jak i murowane grille należą do małej architektury ogrodowej i nie wymagają uzyskania pozwolenia na budowę.

Zobacz więcej zdjęć

Wędzarnie gotowe drewniane – wytwarzane są z drewna drzew liściastych. Drewno iglaste zawiera dużo żywicy, która wpływałaby niekorzystnie na smak i jakość wędzonek. Deski są łączone naturalnymi spoiwami lub w systemie pióro-wpust. Wędzarnie tego typu uchodzą za najbardziej efektywne, ponieważ drewno nie nagromadza nadmiernych ilości wilgoci oraz doskonale trzyma ciepło, co przekłada się na utrzymanie właściwiej temperatury w komorze wędzarniczej. Bardzo atrakcyjnie wyglądają w ogrodzie.

REKLAMA

fot. 123RF/PICSELL

Samodzielne realizacje

Wędzarnię można zbudować też samodzielnie, dzięki czemu możemy decydować o kształcie, wielkości czy dodatkowych funkcjach domowej wędzarni. Taką konstrukcję możemy zbudować na podstawie gotowego lub własnego projektu. Bardzo często wykorzystuje się w tym celu materiały przeznaczone do recyklingu – stare cegły z rozbiórki, kostkę brukową, blachy, beczki.

Rodzaje wędzenia

W wędzarni aromatyzować można mięsa i jego przetwory, ryby, sery. Wyróżnia się trzy typy wędzenia – na zimno (w temperaturze 1- 22 st. C.), na ciepło (22-40 st. C.) lub na gorąco (40 – 90 st. C).

Zobacz więcej zdjęć

Wędzenie nadaje potrawom ciekawy smak i kolor. Zależą one m.in. od rodzaju użytego drewna lub zrębek. Często wykorzystuje się drewno olchy, jabłoni, gruszy, wiśni, klonu, orzecha, buku, dębu, jesionu, bzu, śliwy, akacji, orzecha, buku. Aby jeszcze bardziej urozmaić smak wędzonek, do drewna dodać można: jałowiec, tymianek, paprykę, startą cebulę, morele i czarne porzeczki.

Deccoria.pl

TOP100 KUCHNI - ZOBACZ NAJPIĘKNIEJSZE INSPIRACJE 

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.