Spis treści:
- Chloroza liści - charakterystyka
- Chloroza liści - objawy
- Przyczyny chlorozy liści
- Chloroza liści a niedobory składników odżywczych
- Zwalczanie chlorozy liści
- Jak zapobiegać chlorozie liści?
Chloroza liści - charakterystyka
Choć nazwa chloroza liści przywodzi na myśl mieszankę chemiczną na bazie chloru, to w rzeczywistości jest to choroba fizjologiczna roślin sadowniczych, warzywniczych i ozdobnych. Infekcja atakuje najczęściej rośliny, które preferują gleby o kwaśnym odczynie. Wśród nich wyróżnia się przede wszystkim:
- magnolie,
- róże,
- kamelie,
- maliny,
- pigwy,
- pomidory.
W wyniku choroby liście roślin nie wytwarzają wystarczającej ilości chlorofilu: substancji, która jest odpowiedzialna za zielone zabarwienie okazów. W skrajnych wypadkach może dojść nawet do tego, że roślina w ogóle przestanie wytwarzać chlorofil, co jest bardzo niebezpieczne. Związek chemiczny bierze czynny udział w przemianie energii świetlnej w energię chemiczną, która jest wykorzystywana do przeprowadzenia fotosyntezy.
Zakłócenie tego procesu prowadzi do poważnych problemów w rozwoju roślin, ponieważ ma on dla nich kluczowe znaczenie. W jego trakcie wytwarzane są substancje organiczne, które stanowią pokarm dla roślin. Bez fotosyntezy drzewa, krzewy nie będą również wytwarzały tlenu.
Chloroza liści - objawy
Chloroza objawia się zmianą zabarwienia liści. Niewystarczająca ilość chlorofilu sprawia, że zaczyna dominować żółty barwnik: karotenoid. Wówczas fragmenty rośliny żółkną, a zielone pozostają jedynie nerwy liści. Pierwsze objawy można zaobserwować na młodych fragmentach roślin, ale z czasem chloroza zaczyna obejmować także starsze części.
W wyniku infekcji pojedyncze fragmenty rośliny najpierw zmieniają barwę, z czasem również usychają i opadają. Dochodzi do zatrzymania wzrostu i rozwoju okazów, a w przypadku odmian kwitnących lub owocujących plony się nie zawiązują, a barwne kwiaty przestają się pojawiać.
Choroba sprawia, że roślina jest bardzo osłabiona, niedożywiona. Staje się podatna na działanie innych infekcji, szkodników oraz — szczególnie niebezpiecznych — chorób grzybowych. Po zauważeniu pierwszych objawów chlorozy liści warto jak najszybciej podjąć się zwalczania infekcji. Należy przy tym pamiętać, że metoda leczenia jest uzależniona od przyczyny syndromu.
Przyczyny chlorozy liści
Przyczyny chlorozy liści mają zróżnicowany charakter. Choroba może pojawiać się, gdy podłoże wokół roślin ma niekorzystny odczyn, ale także w wyniku błędów pielęgnacyjnych czy nieodpowiedniego nawożenia okazów. Leczenie infekcji należy rozpocząć od zdiagnozowania źródła jej problemu. Wówczas uda się je wyeliminować i ocalić drzewa czy krzewy przed postępującymi zmianami w obrębie tkanek.
Zbyt wysoki odczyn pH podłoża
Mianem zbyt wysokiego pH określa się podłoże, którego odczyn oscyluje w okolicach pH 7. Wówczas wiele roślin ma problem z pobieraniem z podłoża:
- żelaza,
- magnezu,
- niklu,
- boru,
- miedzi,
- cynku.
Zbyt mało kwaśna gleba sprawia, że choć roślina jest nawożona a ziemia bogata w składniki odżywcze, okaz nie jest w stanie ich pobierać i przyswajać. Aby trafnie zdiagnozować źródło chlorozy, najpierw należy sprawdzić odczyn pH podłoża. Jeśli będzie prawidłowy, a roślina jest chora, to najpewniej w podłożu brakuje substancji odżywczych, które należy uzupełnić poprzez regularne i zrównoważone nawożenie.
Chloroza liści a niedobory składników odżywczych
Jeśli odczyn pH gleby jest prawidłowy, należy sprawdzić, jakich pierwiastków brakuje roślinie. W tym celu powinieneś się jej dokładnie przyjrzeć, ponieważ poszczególne braki objawiają się innymi problemami.
-
Niedobór żelaza
Niedobór żelaza jest bardzo częstą przyczyną chlorozy. Ma ono znaczący udział w procesie fotosyntezy, który w trakcie choroby jest zaburzony. Powodem niedoboru bardzo często jest nadmiernie zbita gleba, która utrudnia wchłanianie substancji odżywczych. Absorbowanie żelaza może być także utrudnione przez nadmiar miedzi czy cynku w glebie, dlatego warto wybierać mieszanki odżywcze, które zawierają zrównoważoną ilość poszczególnych pierwiastków. Niedobór żelaza w początkowej fazie objawia się żółknięciem nerwów liści, przy których pojawiają się wyraźne, jasne plamy. Z czasem całe liście zmieniają zabarwienie na żółte, zasychają i opadają. Chora roślina nie kwitnie i nie owocuje, a jej wzrost zostaje wyraźnie zahamowany.
-
Niedobór azotu
Azot ma duże znaczenie dla kondycji roślin, ponieważ bierze udział w budowie tkanek znajdujących się w roślinie. Jego niedobór najczęściej jest spowodowany nadmiernym podlewaniem lub zbyt intensywnymi opadami deszczu, które wypłukują pierwiastek z gleby. W wyniku niedoboru całe blaszki liści, wraz z nerwami, zmieniają zabarwienie z zielonego na żółty kolor. Nerwy mogą przybierać nawet czerwoną lub brunatną barwę.
-
Niedobór magnezu
Niewystarczająca ilość magnezu prowadzi do rozwoju chlorozy, ponieważ pierwiastek stanowi element budulcowy chlorofilu. Problem pojawia się, gdy roślina jest nadmiernie podlewana lub po intensywnych opadach deszczu. Jeśli stosuje się nawozy z dużą ilością potasu i wapnia, wchłanianie magnezu jest utrudnione. Objawy niedoboru pierwiastka występują na początku u starszych liści, a z czasem przenoszą się na młodsze. Na częściach rośliny pojawiają się nekrotyczne plamy. Między głównymi nerwami roślin widoczne są wyraźne, żółte odbarwienia.
-
Niedobór potasu
Potas ma kluczowe znaczenie w nawadnianiu rośliny. Jego niedobór zaburza także syntezę białek. Przyczyną niedoboru najczęściej jest niewystarczające podlewanie roślin w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju. Niedobór objawia się przede wszystkim żółknięciem liści, które rozpoczyna się od krawędzi i postępuje do środka.
Zwalczanie chlorozy liści
Zwalczanie chlorozy liści jest uzależnione od jej przyczyny. Jeśli gleba ma nieodpowiedni, obojętny lub zasadowy odczyn, należy ją zakwasić. Dużą skutecznością wykazuje się także spulchnianie gleby, które ułatwia roślinom wchłanianie substancji odżywczych z podłoża.
Ogromne znaczenie ma także zrównoważone nawożenie, które zapewnia roślinie dostęp do wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz podlewanie dostosowane do potrzeb okazów. W niektórych wypadkach konieczna może okazać się wymiana części lub nawet całości podłoża, jeśli to będzie miało wyjątkowo niesprzyjający odczyn pH.
Jak zapobiegać chlorozie liści?
Zapobieganie chlorozie liści opiera się przede wszystkim na odpowiednim doborze roślin do podłoża. Okazy kwasolubne powinny być sadzone na glebach o kwaśnym odczynie pH. Ziemia powinna być regularnie spulchniana, nawożona oraz nawadniana.
Warto zadbać o odpowiedni drenaż, który sprawi, że rośliny będą miały stały dostęp do wody, ale jednocześnie ich korzenie nie będą narażone na gnicie. Należy także pamiętać, że wybór odpowiedniego nawozu ma kluczowe znaczenie dla kondycji roślin. Dobrze wybierać mieszanki przeznaczone dla konkretnych gatunków, by wspierały rozwój, kwitnienie i owocowanie.
Chloroza liści to choroba, która występuje często w ogrodach, uprawach warzywnych czy sadowniczych. Jej zwalczanie nie jest trudne, ale wymaga stałych obserwacji i reagowania na zmiany, jakie zachodzą na liściach rośliny. Cierpliwość ogrodników zostaje wynagrodzona zdrowymi i atrakcyjnymi okazami.
Źródło: Deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak przycinać brzoskwinie, by dorodnie owocowały? Ważny jest termin i technika
Przycinanie winogron krok po kroku. Dlaczego letnie cięcie winogron jest ważne?
Wsyp do doniczki łyżeczkę cynamonu. Pachnący i skuteczny sposób na pleśń na INTERIA.TV.