Porady ogrodnicze

Atakuje maliny, pomidory i róże. Chloroza liści - jak rozpoznać i walczyć z tą chorobą

Chloroza liści to choroba fizjologiczna, w wyniku której liście żółkną, a z czasem więdną i opadają. Warto poznać objawy i przyczyny pojawienia się problemu, by móc skutecznie go zwalczyć. Atakuje zarówno rośliny sadownicze, jak i ozdobne, więc wpływa na ilość plonów oraz estetykę twojego ogrodu. Zwalczanie infekcji nie jest trudne. 

Atakuje maliny, pomidory i róże. Chloroza liści - jak rozpoznać i walczyć z tą chorobą
Chloroza liści to choroba, która występuje często w ogrodach, uprawach warzywnych czy sadowniczych. Jej zwalczanie nie jest trudne.Fot.123RF.com

Spis treści:

Chloroza liści - charakterystyka 

Choć nazwa chloroza liści przywodzi na myśl mieszankę chemiczną na bazie chloru, to w rzeczywistości jest to choroba fizjologiczna roślin sadowniczych, warzywniczych i ozdobnych. Infekcja atakuje najczęściej rośliny, które preferują gleby o kwaśnym odczynie. Wśród nich wyróżnia się przede wszystkim:  

  • magnolie,  
  • róże,  
  • kamelie,  
  • maliny, 
  • pigwy,  
  • pomidory.  

W wyniku choroby liście roślin nie wytwarzają wystarczającej ilości chlorofilu: substancji, która jest odpowiedzialna za zielone zabarwienie okazów. W skrajnych wypadkach może dojść nawet do tego, że roślina w ogóle przestanie wytwarzać chlorofil, co jest bardzo niebezpieczne. Związek chemiczny bierze czynny udział w przemianie energii świetlnej w energię chemiczną, która jest wykorzystywana do przeprowadzenia fotosyntezy.  

Zakłócenie tego procesu prowadzi do poważnych problemów w rozwoju roślin, ponieważ ma on dla nich kluczowe znaczenie. W jego trakcie wytwarzane są substancje organiczne, które stanowią pokarm dla roślin. Bez fotosyntezy drzewa, krzewy nie będą również wytwarzały tlenu.  

Chloroza liści - objawy  

Chloroza objawia się zmianą zabarwienia liści. Niewystarczająca ilość chlorofilu sprawia, że zaczyna dominować żółty barwnik: karotenoid. Wówczas fragmenty rośliny żółkną, a zielone pozostają jedynie nerwy liści. Pierwsze objawy można zaobserwować na młodych fragmentach roślin, ale z czasem chloroza zaczyna obejmować także starsze części.  

W wyniku infekcji pojedyncze fragmenty rośliny najpierw zmieniają barwę, z czasem również usychają i opadają. Dochodzi do zatrzymania wzrostu i rozwoju okazów, a w przypadku odmian kwitnących lub owocujących plony się nie zawiązują, a barwne kwiaty przestają się pojawiać.  

Choroba sprawia, że roślina jest bardzo osłabiona, niedożywiona. Staje się podatna na działanie innych infekcji, szkodników oraz — szczególnie niebezpiecznych — chorób grzybowych. Po zauważeniu pierwszych objawów chlorozy liści warto jak najszybciej podjąć się zwalczania infekcji. Należy przy tym pamiętać, że metoda leczenia jest uzależniona od przyczyny syndromu.  

Przyczyny chlorozy liści  

Przyczyny chlorozy liści mają zróżnicowany charakter. Choroba może pojawiać się, gdy podłoże wokół roślin ma niekorzystny odczyn, ale także w wyniku błędów pielęgnacyjnych czy nieodpowiedniego nawożenia okazów. Leczenie infekcji należy rozpocząć od zdiagnozowania źródła jej problemu. Wówczas uda się je wyeliminować i ocalić drzewa czy krzewy przed postępującymi zmianami w obrębie tkanek.  

Zbyt wysoki odczyn pH podłoża 

Mianem zbyt wysokiego pH określa się podłoże, którego odczyn oscyluje w okolicach pH 7. Wówczas wiele roślin ma problem z pobieraniem z podłoża:  

  • żelaza, 
  • magnezu,  
  • niklu,  
  • boru,  
  • miedzi,  
  • cynku.  

Zbyt mało kwaśna gleba sprawia, że choć roślina jest nawożona a ziemia bogata w składniki odżywcze, okaz nie jest w stanie ich pobierać i przyswajać. Aby trafnie zdiagnozować źródło chlorozy, najpierw należy sprawdzić odczyn pH podłoża. Jeśli będzie prawidłowy, a roślina jest chora, to najpewniej w podłożu brakuje substancji odżywczych, które należy uzupełnić poprzez regularne i zrównoważone nawożenie.  

Chloroza liści a niedobory składników odżywczych 

Jeśli odczyn pH gleby jest prawidłowy, należy sprawdzić, jakich pierwiastków brakuje roślinie. W tym celu powinieneś się jej dokładnie przyjrzeć, ponieważ poszczególne braki objawiają się innymi problemami.  

  • Niedobór żelaza 

Niedobór żelaza jest bardzo częstą przyczyną chlorozy. Ma ono znaczący udział w procesie fotosyntezy, który w trakcie choroby jest zaburzony. Powodem niedoboru bardzo często jest nadmiernie zbita gleba, która utrudnia wchłanianie substancji odżywczych. Absorbowanie żelaza może być także utrudnione przez nadmiar miedzi czy cynku w glebie, dlatego warto wybierać mieszanki odżywcze, które zawierają zrównoważoną ilość poszczególnych pierwiastków. Niedobór żelaza w początkowej fazie objawia się żółknięciem nerwów liści, przy których pojawiają się wyraźne, jasne plamy. Z czasem całe liście zmieniają zabarwienie na żółte, zasychają i opadają. Chora roślina nie kwitnie i nie owocuje, a jej wzrost zostaje wyraźnie zahamowany.  

  • Niedobór azotu 

Azot ma duże znaczenie dla kondycji roślin, ponieważ bierze udział w budowie tkanek znajdujących się w roślinie. Jego niedobór najczęściej jest spowodowany nadmiernym podlewaniem lub zbyt intensywnymi opadami deszczu, które wypłukują pierwiastek z gleby. W wyniku niedoboru całe blaszki liści, wraz z nerwami, zmieniają zabarwienie z zielonego na żółty kolor. Nerwy mogą przybierać nawet czerwoną lub brunatną barwę.  

  • Niedobór magnezu 

Niewystarczająca ilość magnezu prowadzi do rozwoju chlorozy, ponieważ pierwiastek stanowi element budulcowy chlorofilu. Problem pojawia się, gdy roślina jest nadmiernie podlewana lub po intensywnych opadach deszczu. Jeśli stosuje się nawozy z dużą ilością potasu i wapnia, wchłanianie magnezu jest utrudnione. Objawy niedoboru pierwiastka występują na początku u starszych liści, a z czasem przenoszą się na młodsze. Na częściach rośliny pojawiają się nekrotyczne plamy. Między głównymi nerwami roślin widoczne są wyraźne, żółte odbarwienia.  

  •  Niedobór potasu 

Potas ma kluczowe znaczenie w nawadnianiu rośliny. Jego niedobór zaburza także syntezę białek. Przyczyną niedoboru najczęściej jest niewystarczające podlewanie roślin w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju. Niedobór objawia się przede wszystkim żółknięciem liści, które rozpoczyna się od krawędzi i postępuje do środka.  

Zwalczanie chlorozy liści 

Zwalczanie chlorozy liści jest uzależnione od jej przyczyny. Jeśli gleba ma nieodpowiedni, obojętny lub zasadowy odczyn, należy ją zakwasić. Dużą skutecznością wykazuje się także spulchnianie gleby, które ułatwia roślinom wchłanianie substancji odżywczych z podłoża.  

Ogromne znaczenie ma także zrównoważone nawożenie, które zapewnia roślinie dostęp do wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz podlewanie dostosowane do potrzeb okazów. W niektórych wypadkach konieczna może okazać się wymiana części lub nawet całości podłoża, jeśli to będzie miało wyjątkowo niesprzyjający odczyn pH. 

Jak zapobiegać chlorozie liści?  

Zapobieganie chlorozie liści opiera się przede wszystkim na odpowiednim doborze roślin do podłoża. Okazy kwasolubne powinny być sadzone na glebach o kwaśnym odczynie pH. Ziemia powinna być regularnie spulchniana, nawożona oraz nawadniana.  

Warto zadbać o odpowiedni drenaż, który sprawi, że rośliny będą miały stały dostęp do wody, ale jednocześnie ich korzenie nie będą narażone na gnicie. Należy także pamiętać, że wybór odpowiedniego nawozu ma kluczowe znaczenie dla kondycji roślin. Dobrze wybierać mieszanki przeznaczone dla konkretnych gatunków, by wspierały rozwój, kwitnienie i owocowanie.  

Chloroza liści to choroba, która występuje często w ogrodach, uprawach warzywnych czy sadowniczych. Jej zwalczanie nie jest trudne, ale wymaga stałych obserwacji i reagowania na zmiany, jakie zachodzą na liściach rośliny. Cierpliwość ogrodników zostaje wynagrodzona zdrowymi i atrakcyjnymi okazami.  

Źródło: Deccoria.pl

Przeczytaj również: 

Dlaczego trzeba przycinać maliny? Zbliża się ważny termin dla letnich malin, którego nie wolno przegapić

Jak przycinać brzoskwinie, by dorodnie owocowały? Ważny jest termin i technika

Przycinanie winogron krok po kroku. Dlaczego letnie cięcie winogron jest ważne?

Wsyp do doniczki łyżeczkę cynamonu. Pachnący i skuteczny sposób na pleśń na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.