Spis treści:
- Dlaczego przycinanie winogron jest ważne?
- Kiedy przycinać winogrona? Termin cięcia winorośli
- Jak przycinać winogrona krok po kroku?
- Przycinanie winogron – formowanie
- Przycinanie winogron w pierwszym roku uprawy
- Przycinanie winogron w drugim i trzecim roku uprawy
Winogrona to owoce, których właściwości są doceniane od tysiącleci. Są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod, czyli pierwiastek niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Ponadto wino z winogron to jeden z najszlachetniejszych trunków, który charakteryzuje się doskonałymi walorami smakowymi i zdrowotnymi.
Dlaczego przycinanie winogron jest ważne?
Zastanawiając się nad pielęgnacją winogron, powinniśmy wziąć przede wszystkim pod uwagę to, jak i kiedy ciąć winorośl. Winogrona pod względem cięcia są najbardziej wymagające ze wszystkich krzewów owocowych.
Zabieg podcinania winogron jest niesamowicie ważny. Prawidłowe przycinanie winogron utrzymuje równowagę winorośli, pomaga utrzymać roślinę w dobrej formie i zapewnia obfite plony, czyli dorodne owoce.
Prawidłowe przycinanie winogron nie jest prostym zabiegiem i mają z nim problem zwłaszcza niedoświadczeni ogrodnicy. Jeżeli krzewy nie zostaną przycięte, zagęszczą się, wydadzą niski plon w postaci drobnych i niezbyt smacznych owoców.
Przeczytaj również: Nawożenie winorośli. Kiedy i czym nawozić winorośl, by mieć soczyste i dorodne owoce
Smak winogron zależy od nawożenia winorośli, dlatego nawozy należy stosować z umiarem. Fot. 123RF/PICSEL
Kiedy przycinać winogrona? Termin cięcia winorośli
Zanim przystąpimy do przycinania winogron, powinniśmy dowiedzieć się, kiedy to robić, by uzyskać najlepsze efekty.
Winorośl przycina się kilka razy w roku. W czasie spoczynku zimowego przycinanie winogrona przeprowadza się najczęściej pod koniec lutego lub na początku marca. Zabiegu nie należy wykonywać zbyt wcześnie, gdy roślinie zagrażają mrozy, a także zbyt późno – kiedy winorośl wejdzie w okres tzw. płaczu łozy, co zahamuje gojenie ran i osłabi roślinę.
Drugim etapem pielęgnacji jest cięcie sanitarne winogron, które wykonuje się najczęściej po okresie płaczu łozy, czyli w połowie maja. Z kolei przycinanie winogron latem odbywa się w okresie od czerwca do września. Natomiast ostatni etap cięcia winorośli następuje jesienią – mniej więcej w listopadzie należy przyciąć rośliny, które zostały pominięte wiosną.
Jak przycinać winogrona krok po kroku?
Najczęstszym błędem popełnianym podczas zabiegu przycinania winogron jest zbyt słabe cięcie, które nie pobudza roślinę do wytwarzania nowych pędów oraz obfitego owocowania. Dlatego też przy uprawie winorośli nie należy obawiać się radykalnego cięcia, gdyż zapewnia to najwyższe plony świetnej jakości.
Przycinanie winogron wykonuj przy pomocy ostrego i zdezynfekowanego sekatora lub piły ogrodniczej. Łozę przycina się na ok. 2 cm nad węzłem, pod lekkim skosem przeciwnym do oczka, ponieważ wypływający ze zranienia sok nie będzie spływał na pąk. Rana wynikająca z przycinania winorośli powinna być gładka i jak najmniejsza. Warto również zabezpieczyć ją maścią ogrodniczą.
Winogrona powinno się regularnie przycinać – dwa, albo trzy razy w sezonie. Fot.123RF.com
Przycinanie winogron – formowanie
Przycinanie formujące winogron nazywamy cięciem odmładzającym i wykonujemy je wiosną. Ten rodzaj cięcia służy przede wszystkim nadaniu odpowiedniej formy roślinom.
Cięcie formujące winogron wykonuje się w pierwszym, drugim i trzecim roku po posadzeniu. Jego prawidłowe wykonanie ma ogromne znaczenie dla odpowiedniego wzrostu krzewu. Dzięki cięciu formującemu krzewy zachowują formę o konkretnym kształcie i rozmiarze, co ułatwia pracę z nimi i wykonywanie różnych zabiegów pielęgnacyjnych i ochronnych. Jeśli zabieg ten przeprowadzimy w niewłaściwy sposób, wtedy istnieje ryzyko, że nasze rośliny mogą być osłabione i nie będą owocować prawidłowo.
Przycinanie winogron w pierwszym roku uprawy
Pierwszy rok uprawy winorośli jest bardzo ważny, ponieważ to czas, w którym stymuluje się wzrost ich systemu korzeniowego.
Jesienią należy posadzić sadzonki winorośli do gruntu. Znad powierzchni ziemi powinny wystawać dwa oczka na pędzie. Całość przykrywa się kopczykiem ziemi. Na wiosnę, w pierwszym roku po posadzeniu, pęd główny należy skrócić nad drugim pąkiem od podłoża. Wówczas powinny rozwinąć się dwa pędy.
By zahamować wzrost latorośli i przyspieszyć ich drewnienie przed zimą, należy w połowie sierpnia uszczykiwać wierzchołki latorośli. Z kolei w listopadzie, jeszcze zanim pojawią się pierwsze mrozy, trzeba okryć dolną część zdrewniałych przyrostów kopczykami o wysokości 30 cm.
Dzięki cięciu winogron uzyskamy duże i smaczne owoce. Fot.123RF.com
Przycinanie winogron w drugim i trzecim roku uprawy
W drugim i trzecim roku rozpoczyna się proces formowania krzewów. Przycinanie winorośli można wykonywać na kilka sposobów, a wybór zależy od tego, jaki wzrost krzewów został odnotowany w pierwszym roku uprawy.
Najpopularniejszą metodą jest jednak formowanie krzewów przy wycięciu praktycznie wszystkich latorośli i zostawieniu tylko 3-5 najsilniejszych. Latem mogą już pojawić się na nich zawiązki owoców, które warto usunąć lub zostawić pojedyncze grona, by owocowanie nie osłabiało krzewu. W kolejnych latach należy systematycznie ciąć winorośl, by kontrolować jej prawidłowy wzrost.
Przeczytaj również: Cięcie wiśni. Jak i kiedy przycinać wiśnie?
Cięcie wiśni wykonuj, gdy za oknem jest ładna pogoda, dzień jest suchy i słoneczny. Fot.123RF.com
Przeczytaj również: Przycinanie lawendy latem: Kiedy i jak je wykonać?