Spis treści:
- Jakie choroby atakują winogrona?
- Szkodniki winogron
- Kiedy pryskać winogrona?
- Czym pryskać winogrona?
- Naturalne opryski winogron – przepisy
Jakie choroby atakują winogrona?
W naszym klimacie nieco chłodniejszym niż naturalne warunki winorośli ta roślina staje się ofiarą chorób. Są to głównie infekcje grzybowe, wynikające ze zbyt dużej wilgoci. Oto choroby, które najczęściej atakują winogrona:
- Mączniak rzekomy
Najgroźniejsza choroba grzybowa winorośli. Do rozwoju potrzebuje temperatury powyżej 20 stopni Celsjusza i wilgoci. Mączniakowi rzekomemu sprzyja ciepłe i deszczowe lato. Objawia się okrągłymi, brązowymi i tłustymi plamami na liściach. Na spodzie liści w miejscach plam pojawia się biało-fioletowy nalot.
- Mączniak prawdziwy
Choroba grzybowa zagrażająca głównie uprawom w szklarniach i tunelach. Namnaża się w temperaturach powyżej 23 stopni Celsjusza, nie potrzebuje wilgoci z deszczu. Atakuje owoce, na gronach pojawiają się ciemne plamki, z czasem skórka zasycha i winogrona pękają, wydzielając zapach grzybów.
- Biała zgnilizna
Ta choroba grzybowa wyzwala się w wyniku gradobicia, które uszkadza owoce. Mogą to być również inne uszkodzenia mechaniczne powodowane przez owady i zwierzęta. Grona brązowieją i zasychają, pędy również zasychają i pokrywają się brązowym nalotem.
- Szara pleśń
Choroba grzybowa, która atakuje w ciepłe i wilgotne lato. Jej ofiarą padają głównie kwiaty i owoce, które brązowieją i gniją. Skórka winogron pokrywa się szarym nalotem. Przy dużej wilgotności szara pleśń atakuje również liście, na których pojawiają się plamy otoczone żółtą obwódką.
Szkodniki winogron
Dla winorośli szkodnikami są ptaki, dla których winogrona są smacznym kąskiem. W przypadku tej rośliny niebezpieczne okazują się również osy czy szerszenie, które uszkadzają skórkę owoców, co przyczynić się do białej zgnilizny. Inne szkodniki zagrażające winogronom to:
- Przędziorek chmielowiec
Pajęczak wysysający soki z rośliny. Umiejscawia się na sporach liści, deformując je. Przędziorki są małe, największe osobniki osiągają wielkość 1 mm. Można je dostrzec po delikatnych pajęczynkach, które tworzą na roślinach.
- Zwojówka kwasigroneczka
Gąsienice w miedzianych lub zielonych kolorach wysysające soki z winogron. Mają długość około 1 cm, więc nie są trudne do zauważenia. Dorosłe osobniki mają postać małych, czarno - brązowych motyli wielkości około 2 cm.
- Pilśniowiec winoroślowy
Maleńkie roztocza wielkości mikroskopijnej. Żywi się sokiem, który czerpie, wpijając się w spodnią część liści winorośli. Samego pilśniowca nie widać, ale skutki jego żerowania są dostrzegalne. W ich wyniku powstają wybrzuszenia na wierzchu liści, a na spodniej części liści miejsca wybrzuszeń pokryte są kremową, lśniącą warstwą, nazywaną pilśnią.
Kiedy pryskać winogrona?
Winogrona najlepiej pryskać zaraz na początki ich okresu wegetacyjnego, to znaczy w kwietniu i maju. Są to opryski zapobiegawcze, które dadzą roślinie siłę nie tylko na rozwój, ale i na walkę z chorobami.
Roślinę trzeba bacznie obserwować i pryskać ją, kiedy tylko pojawią się objawy chorób. Szczególnie maj i czerwiec są czasem, kiedy winorośl jest jeszcze słaba, a energię wykorzystuje na rozwój pędów i kwiatów. Jeśli dostrzeżesz na roślinie objawy choroby lub działalności szkodników, natychmiast interweniuj. Winorośl zazwyczaj pryska się raz w tygodniu. Opryski naturalne można stosować bez ograniczeń czasowych.
Czym pryskać winogrona?
Nie ma zbyt wielu zarejestrowanych sztucznych oprysków dla winorośli. Winogrona można pryskać miedzianem oraz preparatami siarkowymi. Z oprysków naturalnych najlepiej sprawdzą się wywary lub gnojówki ze skrzypu polnego, pokrzywy oraz mikstury z cebuli i z czosnku. Do zwalczania przędziorków, roztoczy i gąsienic świetnie się również nadają roztwory z mydła.
Przeczytaj również: Nawożenie winorośli. Kiedy i czym nawozić winorośl, by mieć soczyste i dorodne owoce
Naturalne opryski winogron – przepisy
Naturalne opryski winogron można przygotować samodzielnie. Nie zaszkodzą one roślinie i nie spowodują, że chemia przedostanie się do owoców. Często produkty do ich sporządzenia mamy w ogródku lub w kuchni. Oto kilka sprawdzonych przepisów na naturalne opryski winogron:
- Oprysk ze skrzypu polnego
Kilogram ziela zalej 10-cioma litrami wody. Gotuj przez pół godziny, dodaj łyżkę szarego mydła. Mydło pozwoli zatrzymać oprysk na liściach rośliny na dłużej. Rozcieńcz z wodą w stosunku 1:5 i spryskaj winorośl. Oprysk ze skrzypu polnego pomoże zwalczyć oba rodzaje mączniaków.
- Oprysk z pokrzywy
Kilogram świeżych, młodych pędów pokrzyw zalej 10-cioma litrami wody. Odstaw na 5 dni, co jakiś czas całość mieszając. Na koniec odcedź, rozcieńcz z wodą w stosunku 1:20 i dodaj łyżkę szarego mydła. Oprysk z pokrzywy pomoże zwalczyć przędziorka i oba rodzaje mączniaków oraz szarą pleśń.
- Oprysk z krwawnika pospolitego
2 garście suszonego ziela krwawnika zalej dwoma litrami wrzątku. Przykryj, odczekaj kwadrans i wystudź. Oprysk stosuj od razu, napar nie może być zbyt długo przechowywany. Oprysk z krwawnika pospolitego zwalczy przędziorka oraz wszelkie gąsienice.
- Oprysk z cebuli i czosnku
100 g łusek z cebuli i czosnku zalej dwoma litrami wody, odstaw na tydzień. Codziennie mieszaj miksturę. Po tygodniu przecedź i rozcieńcz z wodą w stosunku 1:1. Oprysk z cebuli i czosnku zwalczy choroby grzybowe i roztocza.
Do wszelkich oprysków warto dodać łyżkę szarego mydła, mydła potasowego lub płynu do naczyń. To spowoduje, że oprysk nie spłynie z liści, a utworzy na ich powierzchni film. Taki film skutecznie zniechęci szkodniki do żerowania.
Przeczytaj również: Pierwszy oprysk na choroby grzybowe. Najlepsza ochrona pomidorów na cały sezon