Spis treści:
- Ukorzeniacz z gałązek młodej wierzby – właściwości i przepis
- Do czego stosować ukorzeniacz z gałązek młodej wierzby?
- Do czego można stosować wodę wierzbową?
Ukorzeniacz z gałązek młodej wierzby – właściwości i przepis
Półki w sklepach ogrodniczych uginają się pod ciężarem rozmaitych preparatów wspomagających rozwój i wzrost młodych roślin. Wiele z nich to syntetyczne hormony wzrostu, które w ekologicznym ogrodzie lepiej zastąpić naturalnymi odpowiednikami. Jeśli i ty nie chcesz stosować zbędnej chemii przy swoich uprawach, mamy dla ciebie genialny patent na skuteczny ukorzeniacz, który przygotujesz w kilku prostych krokach.
Spośród wszystkich drzew i krzewów ogrodowych, to wierzba zasłynęła swoimi naturalnymi zdolnościami szybkiego ukorzeniania niemalże w każdych warunkach. Wszystko dzięki zawartości pewnej dobrze znanej z domowej apteczki substancji, która jest obecna zarówno w korze, jak i tkankach młodych pędów wierzby. To właśnie naturalna salicyna odpowiada za ogrodową moc wierzbowej wody.
Do jej przygotowania nie trzeba specjalnych akcesoriów. W zupełności wystarczą ci:
- słoik o pojemności ok. 0,9 l z nakrętką,
- konewka/butelka/jakikolwiek inny pojemnik z przygotowaną destylowaną wodą,
- ręczny sekatorek.
Przepis na ukorzeniacz z gałązek młodej wierzby jest banalnie prosty. Musisz pozyskać kilka świeżych gałązek wierzby, ponieważ to one wraz z korą zawierają najwięcej korzystnych glikozydów fenolowych (salicynę i jej pochodne). Te naturalne substancje nie tylko aktywnie stymulują procesy ukorzeniania, lecz także zwiększają odporność młodych sadzonek oraz działają na nie odkażająco, chroniąc przed infekcjami.
Chcesz przygotować domowy ukorzeniacz z pędów wierzby? Trzymaj się tej instrukcji.
- Po przycięciu gałązek wierzby rosnącej w ogrodzie, wybierz spośród pozyskanego materiału młode pędy o jasnej, lśniącej korze.
- Pędy potnij sekatorem na niewielkie kawałki o długości nie większej niż 3-4 cm.
- Możesz też częściowo je zmiażdżyć – to przyspieszy proces “puszczania soków”.
- Wrzuć tak przygotowane pędy do słoika. Powinny zająć mniej więcej połowę jego pojemności.
- Uzupełnij słoik destylowaną wodą do linii gwintu i przemieszaj całość ręką lub drewnianą łyżką.
- Zakręć słoik i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na ok. 2 tygodnie.
Moczenie młodych pędów z liśćmi to nie jedyna metoda pozyskiwania soków z wierzby. Niektórzy zamiast moczenia polecają wygotowywanie.
Przeczytaj również: Wierzba mandżurska. Dlaczego warto ją mieć w ogrodzie?
Do czego stosować ukorzeniacz z gałązek młodej wierzby?
Uzyskana w ten sposób woda wierzbowa, a właściwie żel wierzbowy o charakterystycznej, lepkiej i śluzowatej konsystencji oraz intensywnym zapachu ma szerokie zastosowanie. Używaj go do moczenia sadzonek z ciętych pędów oraz młodych roślin o słabo rozwiniętym systemie korzeniowym. Po posadzeniu w doniczce, sadzonki podlej naturalnym, domowym ukorzeniaczem – to powinno zapewnić im dodatkowe odżywienie w czasie adaptacji do nowego środowiska, intensywnego rozwoju i wzrostu.
Do czego stosować ukorzeniacz z gałązek młodej wierzby? Jedną z roślin, której służy woda wierzbowa, jest hortensja. Możesz spotkać się z radą, aby lepką maź ze słoika wykorzystać przy sadzonkach bukszpanu, żarnowca, a nawet róży. Z kolei do wyciągu z wierzby lepiej nie wkładać tzw. wilków pomidorów czy ogórków, ponieważ wywar może być dla nich za mocny. Te rośliny doskonale ukorzeniają się w wodzie.
Do czego można stosować wodę wierzbową?
Ukorzenianie roślin wymaga pewnego doświadczenia oraz staranności w przygotowaniu sadzonek. Wiele gatunków roślin ogrodowych, zarówno kwiatów, jak i krzewów, cechuje wysoka wrażliwość, przez co łatwo je stracić w wyniku np. zakażenia w miejscu cięcia pędów do rozmnożenia czy zgnicia młodziutkich, dopiero co wykształconych korzonków. W ich przypadku warto rozważyć nie tylko moczenie w żelu wierzbowym, lecz także podlewanie roztworem z wyciągiem z kory wierzby.
Woda wierzbowa może służyć do moczenia sadzonek oraz podlewania ich po zasadzeniu. Fot. CanvaPro/123rf.com
Dodaj do zwykłej wody do podlewania wierzbowy ukorzeniacz w formie esencji. W naturalny sposób wspomożesz roślinę w najtrudniejszym momencie rozmnażania, a jednocześnie zabezpieczysz ją roślinnym odpowiednikiem sklepowej aspiryny. Pamiętaj, że ilość dodanego do konewki z wodą wyciągu wierzbowego zależy od jego stężenia. Jeśli w słoiku umieściłeś początkowo dużo grubych pędów (więcej niż połowa jego objętości), zapewne uzyskałeś esencję o wysokim stężeniu.
Zwróć na to uwagę, odmierzając dawkę do podlania, aby nie zaszkodzić młodej roślinie, serwując jej za dużo składników aktywnych. Dla bezpieczeństwa zacznij od proporcji 100 ml wody wierzbowej na 1 litr wody rozlewanej roślinom. Jeśli okaże się, że to zbyt mało, sukcesywnie zwiększaj dawkę. Ciekawią cię inne metody na ukorzenianie domowym sposobem? Spróbuj wykorzystać w tym celu miód, cynamon czy... żel aloesowy.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Cięcie i formowanie wierzby mandżurskiej. Jak uprawiać wierzbę mandżurska w ogrodzie?
Woda o cudownych właściwościach. Podlewaj nią kwiaty i pij codziennie na czczo
Jaką wodą najlepiej podlewać rośliny – ciepłą czy zimną?
Podlewanie ogórków wodą z cukrem. Dlaczego ogórki potrzebują słodkiej wody?