Porady ogrodnicze

Cięcie agrestu - kiedy i jak przycinać krzewy agrestu, aby mieć dorodne owoce?

Przycinanie agrestu jest bardzo ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym, dzięki któremu roślina lepiej się rozwija i obficie owocuje. Pomaga ono również kontrolować formę i wygląd naszego krzewu. Sprawdź, kiedy przycinać agrest i jak to robić w przypadku zarówno młodych, jak i starszych krzewów.

Cięcie agrestu - kiedy i jak przycinać krzewy agrestu, aby mieć dorodne owoce?
Agrest należy przycinać wiosną zaraz po posadzeniu rośliny lub w kolejnych latach w okresie przedwiośnia. Fot.123RF.com

Kiedy przycinać agrest?

Agrest najczęściej uprawiany jest w formie krzaczastej, jednak równie popularną postacią jest forma pienna, szczepiona na podkładce z porzeczki złotej. Przycinanie agrestu jest bardzo ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym, dzięki któremu będzie można cieszyć się szybkim wzrostem krzewu. Dodatkowo skutkuje to obfitym owocowaniem rośliny i wpływa na jej długowieczność. Oprócz tego przycinanie agrestu ma na celu odmłodzenie sadzonki lub też lepsze jej przyjęcie się na wybranym stanowisku.

Agrest należy przycinać wiosną zaraz po posadzeniu rośliny lub w kolejnych latach w okresie przedwiośnia. Ważne, aby wykonać to jeszcze przed rozpoczęciem wegetacji.

Jak przycinać młode krzewy agrestu?

Młode krzewy agrestu krzaczastego należy przycinać w pierwszym roku po posadzeniu. Chcąc odpowiednio uformować i przyciąć roślinę, musimy skrócić wszystkie pędy o około 2/3 ich długości, zostawiając 2-3 oczka.

Zabieg wykonuje się wczesną wiosną, przed rozpoczęciem wegetacji. Zwykle termin ten wypada pod koniec marca.

Cięcie starszych krzewów agrestu

Starsze krzewy agrestu również wymagają regularnego cięcia. Po upływie trzeciego roku uprawy należy wykonać prześwietlenie krzewu. W tym celu musimy:

  • Usunąć wszystkie pędy krzyżujące oraz rozrastające się na boki.
  • Skrócić pędy jednoroczne o 1/3 długości. Pobudzi to roślinę do wytworzenia nowych pędów.

Następnie w trakcie piątego roku uprawy, podczas okresu pełnego owocowania agrestu, dobrze uformowany krzew powinien składać się z około 8-10 silnie rozgałęzionych pędów głównych.

Później w następnych latach przeprowadzamy cięcia odmładzające. Polegają one na wycięciu podczas wiosny około połowy najstarszych pędów lub tych, które się krzyżują. Pozostawiamy młode i jednoroczne pędy. Oprócz tego powinno się również usunąć wszystkie pędy, które należą do najsłabszych, aby nie zagęszczały one krzewu.

Podczas prześwietlania krzewu warto także usuwać wszystkie fragmenty pędów, które zaatakowane zostały przez chorobę grzybową. Porażone fragmenty cechują się białym i mączystym nalotem grzybni, który później przybiera brunatny kolor. Objawy widoczne są od wczesnej wiosny na wierzchołkach pędów, a plamy mączyste są widoczne na liściach oraz owocach dopiero na początku czerwcu.

Przycinanie agrestu Dobrze uformowany krzew powinien składać się z około 8-10 silnie rozgałęzionych pędów głównych. Fot.123RF.com

Jak ciąć agrest pienny?

W pierwszych dwóch latach uprawy, cięcie agrestu piennego opiera się na uformowaniu jego korony. Formowanie jest zbliżone sposobem do formowania koron krzewu, który prowadzony jest przy gruncie. Co istotne po wysadzeniu roślin ich pnie muszą zostać przywiązane do palików, niższych o 3-4 cm od wysokości pnia.

Podczas wiosny w trakcie pierwszego roku po posadzeniu agrestu piennego należy skrócić pędy korony rośliny aż o połowę. W przypadku, gdy składa się ona z dwóch pędów, to jeden wycina się całkowicie lub skraca na dwa oczka od nasady. Przewodnik przycina się o 1/3 długości.

Wiosną drugiego roku z korony wycina się słabe i krzyżujące się pędy. Pozostałe skraca się o 1/3 długości. W przypadku, gdy któryś z pędów zbyt silnie rośnie, powodując deformację korony, to musimy skrócić go więcej niż o 1/3 długości. Formowanie agrestu piennego kończymy, gdy korona ma 6-7 konarów szkieletowych.

Oprócz tego uformowane korony starszych krzewów agrestu piennego trzeba prześwietlić. W tym celu wycina się gałązki, które zbyt nisko zwisają i zagęszczają środek korony. Dodatkowo skracamy pędy, które zbyt silnie wybiegają w jedną stronę. Wycina się także pojawiające się na pniu lub u jego nasady odrosty z podkładki.

Czym są krótkopędy?

Krótkopędy to inaczej silnie skrócone fragmenty pędu. W uprawie roślin sadowniczych tym terminem określa się bardzo krótki pęd, który ma poniżej 20 cm długości. Dzieli się je na jednoroczne i wieloletnie.

Natomiast w przypadku krzewów i drzew owocowych krótkopędy są głównym lub czasem wyłącznym miejscem, gdzie tworzą się pąki liściowe oraz kwiatowe.

Przeczytaj również: Cięcie śliwy. Kiedy i jak prawidłowo przycinać śliwy, by obficie owocowały?

Przeczytaj również: 13 największych błędów przy obcinaniu drzew owocowych. Uważaj, bo nie będzie zbiorów

Nowalijki na własnym parapecie. Czy wiesz, co to są mikroliście? na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.