Spis treści:
- Pomidor czekoladowy – charakterystyka i pochodzenie
- Dlaczego skórka pomidora czekoladowego jest ciemna?
- Jak uprawiać pomidora czekoladowego?
- Zastosowanie pomidora czekoladowego
Pomidor czekoladowy – charakterystyka i pochodzenie
Pomidory czekoladowe, zwane inaczej kumato, zostały wyhodowane w Hiszpanii. W latach 70. XX wieku hiszpański rolnik Luis Ortego odkrył, że pomidory, który otrzymują mniej wody, mają ciemniejszą skórkę i słodszy smak. Po latach eksperymentów wyhodował egzotyczną odmianę, którą opatentowała szwajcarska firma.
Czym się różni pomidor czekoladowy od zwykłego? Kumato mają przede wszystkim ciemną barwę, przypominającą właśnie czekoladę. Charakteryzują się intensywniejszym smakiem i są wyraźnie słodsze, gdyż zawierają więcej cukrów prostych od tradycyjnych czerwonych pomidorów. Co więcej, mają grubszą skórkę i zwarty miąższ, dlatego można je dłużej przechowywać. Mają też mniej pestek. Owoce osiągają masę od 80 do 180 gramów.
Dlaczego skórka pomidora czekoladowego jest ciemna?
Za ciemny kolor pomidorów czekoladowych odpowiadają antocyjany, czyli naturalne barwniki roślinne nadające różnorodne barwy kwiatom i owocom. Liczne badania wykazały, że substancje te cechują się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Mogą mieć działanie zarówno profilaktyczne, jak i lecznicze. Antocyjany są silnymi przeciwutleniaczami (przeciwdziałają rozwojowi nowotworów m.in. płuc, żołądka i jelita grubego) oraz neutralizują wolne rodniki. Co więcej, działają przeciwzapalnie, wzmacniają odporność, korzystnie wpływają na układ krwionośny, a nawet poprawiają ostrość widzenia.
Przeczytaj również: Pomidory będą duże, soczyste i zdrowe. Jak przygotować oprysk z aspiryny na pomidory?
Jak uprawiać pomidora czekoladowego?
Ze względu na dość niską dostępność, pomidory czekoladowe są droższe od zwykłych. Dlatego warto zdecydować się na ich uprawę i cieszyć się smakiem pysznych owoców. Kumato mają bardzo podobne wymagania do odmian tradycyjnych, a z ich uprawą poradzi sobie każdy, nawet początkujący ogrodnik.
-
Siew i sadzenie
Niestety znalezienie nasion pomidorów czekoladowych nie jest prostym zadaniem, chociaż w wielu sklepach ogrodniczych pojawiają się ich oferty. Warto jednak wiedzieć, że większość z nich to podróbki, które pozwolą uzyskać odmiany podobne. Koszt oryginalnych nasion kumato jest dużo większy niż w przypadku innych odmian. Co więcej, ich obrót jest do dziś kontrolowany przez szwajcarską firmę, która posiada patent. Aby pozyskać oryginalne nasiona, plantatorzy muszą przejść kwalifikacje.
Nasiona pomidorów czekoladowych wysiewa się w marcu w szklarni lub na parapecie. Po pojawieniu się pierwszych listków siewki pikujemy pojedynczo do doniczek. Sadzonki możemy sadzić do gruntu dopiero w drugiej połowie maja, po ustąpieniu wiosennych przymrozków, w rozstawie co 70 cm.
Pomidory czekoladowe są nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe. Fot.123RF.com
-
Stanowisko
Pomidory czekoladowe zdecydowanie najlepiej plonują na stanowiskach słonecznych i osłoniętych od wiatru. Możemy zasadzić je też w półcieniu, jednak wtedy będą słabiej rosły i mniej obficie owocować.
-
Podłoże
Podłoże pod uprawę kumato powinno być przede wszystkim żyzne, dobrze spulchnione, o odczynie lekko kwaśnym. Dlatego przed sadzeniem sadzonek pomidora do gruntu należy przekopać wierzchnią warstwę gleby, aby odpowiednio ją napowietrzyć. Ponadto ziemię w dołkach warto też wzbogacić o rozłożony obornik lub kompost.
-
Podlewanie
W przypadku pomidorów czekoladowych warto również zadbać o właściwe podlewanie, zwłaszcza w czasie upałów. Podczas nawadniania należy uważać, aby nie moczyć liści i łodyg, ponieważ pojawiają się wtedy sprzyjające warunki do rozwoju chorób grzybowych. Prace wykonuje się rano lub wieczorem – podlewanie pomidorów czekoladowych w ciągu dnia może doprowadzić do poparzenia liści. W tym celu najlepiej sprawdzi się deszczówka lub odstana woda wodociągowa o temperaturze otoczenia. Podlewać należy z umiarem, gdyż stojąca woda może doprowadzić do gnicia korzeni.
-
Nawożenie
Pomidory czekoladowe są roślinami dość żarłocznymi, dlatego nie możemy zapominać o nawożeniu. W tym celu sprawdzi się obornik, kompost lub wieloskładnikowe nawozy mineralne przeznaczone do uprawy pomidorów – wiosną powinny być bogate w azot, a po zawiązaniu owoców – w fosfor i potas.
Zastosowanie pomidora czekoladowego
Pomidory czekoladowe to superwarzywa o ogromnej wartości odżywczej. Są nie tylko bogatym źródłem antocyjanów, lecz także witamin A, B, C i E. Dostarczają też sporą dawkę magnezu i potasu. Pomidory kumato można jeść na surowo lub w formie przetworów (np. zup czy sosów), wzbogacając je o wyrazisty i słodkawy smak. Są chętnie wybierane jako składnik sałatek oraz dodatek do kanapek, nadając im oryginalnego wyglądu. Doskonale smakują m.in. z serem, oliwkami i czerwoną cebulą.
Przeczytaj również: Nawożenie pomidorów. Sprawdzone i skuteczne metody ogrodników