Porady ogrodnicze

Co uprawiać po ogórkach i pomidorach? Ważne zasady, których nie wolno łamać

Uboga w składniki odżywcze gleba po zbiorach ogórków i pomidorów nie musi oznaczać końca tegorocznych upraw. Okazuje się, że jest to doskonałe podłoże pod niektóre gatunki roślin. Odkryj, które warzywa i owoce możesz sadzić na pustych grządkach. Czy wiesz, jak szybko przyniosą ci plony?

Co uprawiać po ogórkach i pomidorach? Ważne zasady, których nie wolno łamać
Ziemia po uprawie ogórków i pomidorów może być jałowa. Poznaj rośliny, które wzbogacą ją i będą dobrze na niej rosnąć. Fot.123RF.com

Spis treści:

Pusta grządka w ogródku warzywnym to szansa na nowe plony i rośliny. Jeśli uzyskałeś nowe miejsce po ogórkach i pomidorach, szczególnie zadbaj o właściwy płodozmian. Podpowiadamy, co najlepiej sadzić.

Co uprawiać po pomidorach?

Pomidory mają dość wysokie wymagania pokarmowe. Przez to pozostawiają po sobie glebę uboższą o składniki pokarmowe. W kolejnym sezonie warto sadzić rośliny, które mają niższe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Na glebie ubogiej w składniki odżywcze dobrze będą się czuły takie warzywa, jak: sałata, rzodkiewka, koper, kalarepa, cebula, szpinak oraz zioła.

W miejscu po pomidorach dobrze będą rosnąć także fasola, bób i groch. Rośliny z rodziny bobowatych dodatkowo wzbogacają glebę w azot i poprawiają jej stan.

Pomidory mają stosunkowo głęboki system korzeniowy, przez co pobierają składniki z głębszych warstw gleby. Można po nich sadzić rośliny, które płytko się ukorzeniają, takie jak cebula lub czosnek.

Przeczytaj również: Nawożenie pomidorów popiołem. Jak to robić, żeby pomóc, a nie zaszkodzić krzakom pomidorów

Czego nie uprawiać po pomidorach?

Po pomidorach nie należy sadzić roślin tego samego gatunku lub należących do tej samej rodziny. Pomidory należą do warzyw psiankowatych, dlatego w ogrodzie zrezygnujmy z sadzenia po nich takich warzyw, jak ziemniaki, papryki, bakłażany czy miechunkę. Stanowisko, na którym były te rośliny, będzie potrzebowało od nich przerwy na przynajmniej 4 sezony.

Chorobotwórcze patogeny mogą zalegać w ziemi nawet przez kilka lat. Dlatego posadzenie po pomidorach roślin z tej samej rodziny może być ryzykowne i przyczynić się do rozwoju chorób grzybowych w naszym ogrodzie. Dodatkowym zagrożeniem mogą być również szkodniki.

Przeczytaj również: Sadzenie i przesadzanie piwonii. O czym warto pamiętać?

Co uprawiać po ogórkach?

Po ogórkach gleba może być wyjałowiona. Z tego powodu jeśli zależy nam na wykorzystaniu miejsca w ogrodzie jeszcze w tym samym sezonie, warto posiać w miejscu po ogórkach rośliny o minimalnych wymaganiach odżywczych i płytkim systemie korzeniowym, takie jak szpinak czy roszponka. Będą dobrze rosnąć i nie wyjałowią całkowicie podłoża.

Korzenie ogórków sięgają stosunkowo płytko. Dlatego w kolejnym sezonie można posadzić w ich miejscu warzywa korzeniowe, których system korzeniowy sięga o wiele głębiej i może pobierać z gleby składniki, które nie dotarły do ogórków. W kolejnym sezonie można również posadzić warzywa cebulowe oraz zioła. W ich przypadku może nawet nie być konieczne stosowanie poplonu.

Poplon, czyli zielony nawóz, po uprawie ogórków może sprawić, że możliwa będzie uprawa większej ilości gatunków warzyw, krzewów owocowych oraz roślin ozdobnych. Warto go zastosować, szczególnie kiedy zamierzamy sadzić ziemniaki, rabarbar, kapustę i inne gatunki o dużych wymaganiach odżywczych. Spośród krzewów owocowych po ogórkach warto posadzić gatunki jagodowe – maliny, agrest i porzeczki.

Czego nie uprawiać po ogórkach?

W miejscu po uprawie ogórków nie powinno sadzić się roślin o podobnych wymaganiach oraz budowie korzeni. To również oznacza, że warto się powstrzymać od ponownego sadzenia w tym samym miejscu ogórków. Przed wykorzystaniem miejsca w ogrodzie drugi raz pod ogórki, należy zaczekać przynajmniej 3-4 sezony.

Bez poplonu oraz naturalnych nawozów lepiej zrezygnować z sadzenia warzyw z rodziny dyniowatych, takich jak cukinia, arbuz i dynia.

Źródło: Deccoria.pl

Przeczytaj również: 

Jak ściółkować ogórki? Cztery sprawdzone metody ściółkowania

Pękanie pomidorów na krzaku. Dlaczego pomidory pękają i jak temu zapobiegać?

"Na zdrowie": Czosnek - superfood. Nadaje smak potrawom i jest wyjątkowy zdrowy na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.