Spis treści:
Co zrobić z tulipanami, kiedy przekwitną?
Tulipany to niezwykle piękne rośliny rabatowe, które można spotkać niemal w każdym ogrodzie. Obecnie na świecie istnieją tysiące gatunków i odmian tych pięknych kwiatów, które różnią się między sobą rozmiarem, wyglądem, kształtem płatków, kolorem, a nawet porą kwitnienia. Zazwyczaj zakwitają na przełomie marca i kwietnia, tworząc feerię barw i zachwycając swoim wyglądem. Niestety, po przekwitnieniu stają się już mało dekoracyjne, a na rabacie zostają tylko liście i goły pęd kwiatostanowy. Co wówczas należy zrobić?
Przeczytaj również: Co zrobić z tulipanami, by za rok pięknie zakwitły? Zastosuj metodę holenderskich ogrodników
Istnieje ważny zabieg, o którym należy pamiętać pod koniec kwitnienia tulipanów. To właśnie od niego zależy, czy i jak obficie będą kwitły w kolejnym sezonie. Kluczowym zabiegiem jest tzw. ogławianie tulipanów, czyli usunięcie znajdujących się na końcu pędu kwiatowego słupka oraz torebek nasiennych. Można to zrobić mechanicznie (poprzez ucięcie ostrym sekatorem, nożem czy nożycami) lub wyłamać słupek palcami. Pozwoli to roślinie skierować energię na rozwój korzeni i cebulek potomnych. W przypadku, gdy zaniedbamy ten zabieg, tulipany zaczną zawiązywać nasiona, a to z kolei negatywnie wpłynie na kondycję całej rośliny.
Warto jednocześnie pamiętać o delikatnym podlewaniu tulipanów przez pewien czas, co pozwoli cebuli na regenerację. Ważne jest też, aby nie usuwać liści roślin zaraz po przekwitnieniu, a tylko pozostawić je do czasu, aż same zaczną zasychać. To właśnie one, poprzez wykonanie procesu fotosyntezy, dostarczają tulipanom niezbędnych składników odżywczych do wzrostu i rozwoju cebul.
Po przekwitnięciu tulipany tracą walory ozdobne. Fot.123RF.com
Wykopywanie i przechowywanie cebul tulipanów
Po przekwitnięciu i usunięciu kwiatów naziemna część tulipanów zaczyna obumierać. Wówczas warto zadbać o to, aby cebule roślin bezpiecznie przetrwały do następnego sezonu. Gdy liście zaczną żółknąć i więdnąć (w okolicach czerwca), cebule tulipanów należy wykopać z rabaty i przygotować do przechowywania. Należy je oczyścić z ziemi, a także usunąć suche korzenie oraz liście.
Kolejnym etapem jest ich wysuszenie (w sposób naturalny) oraz przeniesienie do chłodnego, ciemnego, suchego i przewiewnego pomieszczenia, gdzie temperatura utrzymuje się między 5 a 10 st. C. Cebule tulipanów można przechowywać zarówno luzem, jak i w skrzyniach wyłożonych podłożem (np. piaskiem lub torfem). Przechowuje się je do września, po czym wysadza się bezpośrednio do gruntu.
Dlaczego należy wykopywać cebule tulipanów? Większość odmian tych roślin potrzebuje przejść okres spoczynku. W związku z niekorzystnymi zmianami zachodzącymi w glebie podczas letnich miesięcy cebule tulipanów mogą poważnie ucierpieć. Takie działanie zapobiega rozwojowi chorób grzybowych, które rozwijają się w wilgotnej i nagrzanej ziemi. Co więcej, pomaga też zapobiec nadmiernemu zagęszczaniu się cebulek. Wykopywanie tulipanów sprawia, że rośliny będą bujnie kwitnąć w kolejnym sezonie, a także będą bardziej odporne na choroby i szkodniki.
Materiał został zaktualizowany. Po raz pierwszy ukazał się 9.05.2023 roku.
Przeczytaj również:
Nawrot rozpierzchły – niebieski dywan kwiatów. Uprawa i pielęgnacja lithodory
Ma piękne kwiatostany, leczy, ale może być toksyczna. Uprawa, gatunki i zastosowanie naparstnicy