Spis treści:
- Problemy po posadzeniu warzyw
- Dlaczego warzywa nie rosną?
- Białe plamy na liściach pomidorów i ogórków
- Fioletowe liście pomidorów
Problemy po posadzeniu warzyw
Ogródek lub działka to doskonałe miejsca do samodzielnej uprawy warzyw i owoców. Własne ziemniaki, cebula, pomidory lub ogórki mogą smakować o niebo lepiej niż te ze sklepu, a cały proces ich uprawy jest niezwykle satysfakcjonujący. Trzeba jednak wiedzieć, że poszczególne rośliny mają specjalne wymagania. Należy wziąć je pod uwagę, by zapewnić im odpowiednie warunki do wzrostu.
Nierzadko ogrodnicy stykają się z różnymi problemami po posadzeniu warzyw. Mowa tu między innymi o marnym wzroście roślin oraz lichym plonie, który na dodatek ma słabą jakość. Czasami zdarza się również, że uprawy są podatne na choroby lub destrukcyjną działalność szkodników.
Przeczytaj również: Oprysk na ogórki z sody oczyszczonej. Jak działa i kiedy stosować?
Dlaczego warzywa nie rosną?
Przyczyn wyżej wymienionych problemów może być naprawdę wiele. Zazwyczaj kłopoty z uprawami mogą być źródłem wysokiej demotywacji wśród ogrodników. Nic dziwnego – większość z nich ciężko pracuje w swoich ogródkach chcąc zebrać jak najlepsze plony. Wobec tego, dlaczego warzywa nie rosną?
Okazuje się, że jednym z podstawowych błędów jest niezapewnienie warzywom właściwych warunków glebowych. Niezwykle istotna jest żyzność gleby. To właśnie ona jest czynnikiem wpływającym na zaspokajanie potrzeb pokarmowych roślin. Żyzność ziemi można poprawić stosując naturalne nawozy, takie jak kompost, obornik czy biohumus.
Dlaczego warzywa nie chcą rosnąć? Jednym z powodów jest złe nawadnianie. Fot. Aleksandr Kichigin/CanvaPro
Inną przyczyną, przez którą warzywa nie rosną, jest niestosowanie płodozmianu. Płodozmian polega na systematycznym zmienianiu miejsca uprawy poszczególnych rodzajów warzyw. Stosując się do tej zasady, należy unikać sadzenia po sobie tych samych roślin na jednej grządce. Co roku owo miejsce powinno być inne (roślina może wrócić na pierwotną grządkę po 3 sezonach). Dzięki temu można zapobiec rozwojowi różnej maści chorób, a tym samym sprawić, że plony będzie większe i zdrowsze. Warto jednak wiedzieć, że warzyw z tej samej rodziny nie powinno sadzić się po sobie. Przykładem takiej rodziny są warzywa psiankowate, takie jak pomidor, ziemniak czy bakłażan.
Warzywa mogą nie rosnąć również przez nieprawidłowe nawadnianie grządek. Lanie wody bezpośrednio na liście czy owoce rośliny może przyczynić się do rozwoju chorób grzybowych. Co więcej, nadmierne podlewanie zazwyczaj skutkuje gniciem korzeni.
Białe plamy na liściach pomidorów i ogórków
Jedną z najczęstszych przyczyn marnienia warzyw są różnego rodzaju choroby. Mogą one w dość krótkim czasie doprowadzić do obumarcia rośliny. Nierzadko ogrodnicy są w stanie zaobserwować białe lub szarawe plamy na liściach pomidorów i ogórków. Co może być tego przyczyną?
Okazuje się, że źródłem rzeczonych zmian często jest mączniak prawdziwy. Jest to choroba wywoływana przez grzyby – Erysiphe cichoracearum i Sphaerotheca fuliginea. Białe lub szare plamy to początkowy objaw chorobowy. Z czasem porażone liście więdną, a roślina obumiera.
W walce z mączniakiem prawdziwym niezbędne okazują się biopreparaty. W cięższych przypadkach trzeba użyć mocniejszych specyfików zawierających środki grzybobójcze.
Białe lub szarawe plamy na liściach pomidorów i ogórków to mączniak. Fot. Elena Klevtsova/123RF.com
Fioletowe liście pomidorów
Niekiedy ogrodnicy zwracają również uwagę na fioletowe liście pomidorów. Czy to również jest spowodowane przez chorobę, która może zdziesiątkować uprawy?
Przyczyna takiego stanu rzeczy może być nieco mniej poważna. Pomidory, których liście przybierają fioletową barwę, mogą mieć problemy z pobieraniem fosforu z gleby. Fosfor to bardzo ważny pierwiastek, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu rośliny. Jeśli rzeczony objaw pojawia się w środku sezonu wegetacyjnego, to jest to znak, że ziemia może zawierać małe ilości tego składnika. W takiej sytuacji można wykorzystać nawóz zawierający rzeczony pierwiastek.
Istnieje również inny powód, przez który liście pomidora przybierają fioletowy kolor. Chodzi o chłód, który także może wywoływać taki objaw. Wówczas należy zadbać o okrywanie roślin na noc.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak zrobić skrzynię na warzywa? Wystarczy kilka prostych kroków
Jak zrobić kopiec na warzywa? Genialny sposób na przechowywanie warzyw zimą