Spis treści:
- Kiedy wykopywać czosnek?
- Jak przechowywać czosnek – metody standardowe
- Starodawne sposoby przechowywania czosnku
Kiedy wykopywać czosnek?
Zanim przystąpimy do przechowywania czosnku, trzeba go wykopać. W tym przypadku bardzo ważne jest przestrzeganie właściwych terminów. Kiedy wykopywać czosnek? Termin zależy od tego, kiedy został posadzony. Czosnek ozimy, posadzony na przełomie października i listopada, należy zbierać pod koniec lipca lub w pierwszych dniach sierpnia. W przypadku, gdy ząbki zostały posadzone wiosną (tzw. czosnek jary), najbardziej odpowiednim czasem na zbiór warzyw jest koniec lata (czyli w sierpniu lub na początku września).
Na zebranie czosnku należy wybrać suchy i słoneczny dzień. W tym celu warto zaopatrzyć się w widły. Po wykopaniu oczyść czosnek z pozostałości ziemi i usuń wszystkie liście. Następnie rozłóż go na miejscu do wysuszenia. Obetnij też korzenie i skróć łodygi. Przy okazji czosnek należy posortować. Wszelkie uszkodzone główki należy odłożyć do zjedzenia w niedługim czasie. Do przechowywania nadają się tylko zdrowe, ładne i zwięzłe główki.
Przeczytaj również: Śmietka cebulanka - groźny szkodnik cebuli. Najlepsze naturalne sposoby na zwalczanie śmietki
Jak przechowywać czosnek – metody standardowe
Istnieje wiele sposobów przechowywania czosnku. Wiele osób wkłada go odruchowo do lodówki. Niestety nie jest to dobry pomysł, ponieważ pod wpływem wilgoci główki szybko się psują i pleśnieją. Nie oznacza to jednak, że czosnku nie można trzymać w lodówce. Warto pamiętać, aby trzymać go w papierowych torebkach, wkładając od trzech do pięciu główek. Co więcej, nie przechowuj czosnku razem z marchwią, burakami, rzepą czy kapustą. Sąsiedztwo tych warzyw powoduje, że czosnek wilgotnieje. Jedynym takim dobrym towarzystwem będzie cebula.
Dobrym sposobem na przechowywanie czosnku jest zrobienie tradycyjnego warkocza, który może stać się nietuzinkową ozdobą kuchni. Wbrew pozorom to zadanie wcale nie jest takie trudne. Zaczynamy od związania trzech główek czosnku. Dalej postępujemy tak, jakbyśmy po prostu splątały warkocz. Dokładamy po jednej główce i znów przeplatamy. Warto przy tym pamiętać, żeby nie zaplatać zbyt wielu główek. Nawet jeśli nasz warkocz z czosnku nie będzie idealnie równy, nie należy się przejmować. I tak będzie wyglądać dekoracyjnie. Warkocze czosnku wieszamy główkami w dół w suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu. Kolejne główki odcinamy, zaczynając od góry.
Warkocze czosnku to jeden z najlepszych sposób na zasuszenie tego warzywa. Fot.123RF.com
Starodawne sposoby przechowywania czosnku
Niewłaściwie przechowywany czosnek szybko zaczyna gnić, kiełkować lub wysychać. Natomiast nasze babcie miały swoje sposoby, które pozwalały zachować świeżość pachnących główek przez długie miesiące. Poniżej przestawiamy starodawne sposoby przechowywania czosnku.
-
Przechowywanie czosnku w mące
W tym celu przyda się pudełko teksturowe. Wyłóż jego dno papierem do pieczenia, a następnie nasyp warstwę mąki (ok. 2 cm). Ułóż główki czosnku tak, aby się nie stykały. Na koniec zasyp wszystko mąką i przykryj pudełko. Pamiętaj, aby co jakiś czas (przynajmniej raz w miesiącu) sprawdzać, czy któraś z tych główek czosnku nie zepsuła się (wtedy trzeba będzie ją usunąć). Mąka działa jako izolator, gdyż zapobiega stykaniu się główek, a także pochłania nadmiar wilgoci.
-
Przechowywanie czosnku w soli
Jak przechowywać czosnek, aby przez długi czas zachował swoją świeżość i zapach? Istnieje pewna stara metoda, która z powodzeniem sprawdza się do dziś. Chodzi o zasypanie czosnku solą gruboziarnistą. Na dno szklanego słoika należy wsypać dwucentymetrową warstwę soli, a następnie włożyć czosnek warstwami – warstwa czosnku, a następnie warstwa soli i tak dalej, aż do napełnienia. Dzięki temu główki będą zachowywały swoją świeżość nawet przez całą zimę.
-
Przechowywanie czosnku w popiele drzewnym
Zamiast mąki i soli można też użyć popiołu drzewnego. Dzięki temu główki nie ulegną zniszczeniu, ani gniciu. Wystarczy wziąć karton, a następnie układać naprzemiennie warstwę popiołu i warstwę czosnku. Takie pudełko można nawet przechowywać w kuchni.
-
Przechowywanie czosnku w wosku
Aby przedłużyć trwałość czosnku, będziemy potrzebowali wosku (np. pszczelego, rzepakowego lub sojowego). Roztapiamy wosk w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, a następnie zanurzamy każdą główką (na ok. 3 sekundy). Po wykonaniu czynności czosnek pozostawiamy do momentu, aż wosk całkowicie zastygnie. Tak przygotowane główki układamy w pudełku, które poprzednio zostało wyłożone papierem do pieczenia.
-
Przechowywanie czosnku w oleju
Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki, przełóż do słoika i zalej olejem roślinnym. Zamknij pokrzywką, a następnie włóż do lodówki do przechowywania. W razie potrzeby można też dodać suszone zioła, paprykę lub inne przyprawy. Co więcej, taki olej jest idealny do sosów sałatkowych.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również: Kiedy ścinać lawendę do suszenia. Co zrobić, żeby lawenda zachowała kolor?