Spis treści:
- Zbiór marchwi
- Jak przechowywać marchewki w domu?
- Jak przechowywać marchew, by była długo twarda i soczysta?
Zbiór marchwi
Marchew jest warzywem nie tylko bardzo smacznym, ale również niezwykle zdrowym. Przede wszystkim jest to cenne źródło związków karotenoidowych, które nadają korzeniom charakterystyczny pomarańczowy kolor, a jednocześnie mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Marchew obfituje również w przeciwutleniacze, m.in. flawonoidy oraz związki fenolowe, a dodatkowo zawiera duże ilości witamin i mikroelementów. To sprawia, że jest chętnie wybierana do uprawy w przydomowym ogrodzie.
Zbiór marchwi rozpoczyna się w drugiej połowie września i trwa do połowy października (choć wszystko zależy od wybranej odmiany i warunków klimatycznych). Ważne jest, aby wykopać warzywa, zanim nadejdą pierwsze przymrozki. Zbiór marchwi najlepiej przeprowadzać w pochmurny, ale bezdeszczowy dzień, ponieważ mokre warzywa gorzej się przechowują. Należy to robić ostrożnie, aby nie uszkodzić korzeni.
Jak przechowywać marchewki w domu?
Marchewki zbierane jesienią można przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Należy im jednak zapewnić odpowiednie warunki, aby jak najdłużej zachowały świeżość. W pierwszej kolejności należy przygotować marchewki do przechowywania. W tym celu wybieramy warzywa zdrowe, twarde, nieuszkodzone i pozbawione plam. Następnie oczyszczamy je z grudek ziemi (ale pod żadnym pozorem nie myjemy) i usuwamy zieloną natkę. Marchew należy trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu (ale zabezpieczonym przed mrozem), dzięki czemu zachowa swoje właściwości jak najdłużej. W tym celu najlepiej sprawdzi się piwnica, spiżarnia lub inne pomieszczenie gospodarcze. Co jednak w przypadku, gdy nie mamy dostępu do takich pomieszczeń? Jak przechowywać marchewki w domu?
Zbiór marchwi należy przeprowadzić, zanim nadejdą pierwsze przymrozki. Fot.pintaal/123RF.com
Jeżeli zależy nam na dłuższym przechowywaniu warzyw, warto umieścić je w dużym, zamykanym pojemniku (szklanym lub plastikowym). Następnie naczynie wypełniamy zimną wodą, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki. Warto jednak pamiętać, by wymieniać wodę co 4-5 dni. Dzięki temu marchewka długo zachowa swoje właściwości, świeżość oraz wspaniały smak. Warzywa można przechowywać nawet w plastikowej torbie, wkładając do niej wilgotny ręcznik papierowy i umieszczając w lodówce (w szufladzie na warzywa).
Jak przechowywać marchew, by była długo twarda i soczysta?
Chcesz, by marchew była chrupiąca i jędrna przez kilka miesięcy? Moja babcia zawsze przechowywała ją w wilgotnym piasku. Na początku należy przygotować pojemnik do przechowywania warzyw (np. drewnianą skrzynię). Na dno wsypujemy kilkucentymetrową warstwę wilgotnego piasku, po czym układamy marchewki, dbając, aby nie dotykały się one nawzajem. Kolejny krok to przykrycie ich kolejną warstwą piasku i powtórzenie procesu aż do wypełnienia pojemnika. Dzięki temu warzywa zachowają świeżość i jędrność przez długi czas. Dobrą metodą jest też przechowywanie marchwi w szczelnie zamkniętych pojemnikach z liśćmi, trocinami lub łupinami cebuli. Do tego celu najlepiej sprawdzi się piwnica lub inne nieogrzewane pomieszczenie. To sprawi, że warzywa spokojnie przetrwają całą zimę.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Co siać po ogórkach na poplony? Lista warzyw i nawozów zielonych
Co zrobić z pomidorami na koniec sezonu? 5 ważnych wskazówek pielęgnacyjnych
Co zrobić z ziemią po ogórkach zaatakowanych chorobami grzybowymi? Sposoby na zdrowe plony za rok