Spis treści:
Jak przedłużyć owocowanie ogórków?
Ogórki gruntowe mogą owocować nawet do końca lata, rzadko jednak cieszymy się nimi aż tak długo. Niejednokrotnie z uprawą żegnamy się dużo wcześniej, bo rośliny żółkną, więdną i obumierają. Do częstych przyczyn tych kłopotów należą ataki szkodników (przede wszystkim przędziorka chmielowca) oraz chorób – mączniaka rzekomego i prawdziwego, antraknozy czy bakteryjnej kanciastej plamistości. O tym, jak długo owocują ogórki, decyduje też ich pielęgnacja.
Jak przedłużyć owocowanie ogórków? Jednym z najważniejszych, choć niedocenianych zabiegów, są regularne zbiory. Warto zrywać dojrzałe plony co 1-2 dni, aby rośliny skupiły swoją energię na tworzeniu kolejnych owoców, nie zaś produkcji nasion. Równie istotne jest nawożenie. Ogórki, które wyczerpały rezerwę składników odżywczych, kończą owocowanie szybciej, niż sobie tego życzymy. Niezbędne dla nich pierwiastki (głównie fosfor, potas, wapń i magnez) musimy uzupełniać przez cały okres uprawy, najlepiej co 2 tygodnie.
Co jeszcze możemy zrobić, by przedłużyć owocowanie ogórków? Pamiętajmy, że mają one płytki system korzeniowy i nie mogą korzystać z zapasów wody znajdującej się głęboko w glebie. Dlatego nawet w ostatnich tygodniach uprawy musimy troszczyć się o ich systematyczne podlewanie. Nawadniajmy je co 2-3 dni, a w upały codziennie, unikając moczenia liści.
Choroby, podobnie jak błędy w pielęgnacji, skracają czas owocowania ogórków. Ważne jest, aby chronić przed nimi swoją przydomową plantację. Jak to zrobić? Nie zapominajmy o usuwaniu wszystkich liści, pędów i owoców, na których widoczne są objawy infekcji. Przeprowadzajmy też profilaktyczne opryski, które ograniczą ryzyko rozwoju najbardziej niebezpiecznych chorób i wzmocnią ogórki.
Nawóz z czerstwego chleba pomoże przedłużyć owocowanie ogórków. Fot. miloszg/123RF.com
Przeczytaj również: Co posiać po ogórkach? Nie musisz czekać do jesieni, by zadbać o poplon
Domowy nawóz na przedłużenie owocowania ogórków
Ogórki należą do roślin o nieposkromionym apetycie. Jeśli ich nie nawozimy, szybko marnieją i przestają owocować. Dlatego każdy, kto chce cieszyć się udanymi zbiorami, powinien przez cały okres uprawy dostarczać roślinom dodatkowych składników odżywczych. Zamiast stosować sztuczne nawozy, możemy wykorzystać odżywkę, która pochodzi z czasów, gdy ludzie musieli zadowolić się tym, co mieli w domu. Zrobimy ją z dość zaskakującego składnika – czerstwego chleba.
Do przygotowania nawozu wykorzystajmy stare, ale niespleśniałe pieczywo o prostym składzie – najlepiej żytnie lub razowe. Nie powinno zawierać konserwantów ani dodatków, takich jak orzechy, cebula czy ziołowe przyprawy.
Jak zrobić domowy nawóz na przedłużenie owocowania ogórków?
- Do wiadra wrzucamy 10 kromek czerstwego chleba i zalewamy 3 l wody.
- Przykrywamy gazą, zabezpieczamy sznurkiem i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 5-7 dni.
- Po tym czasie rozcieńczamy wodą w proporcji 1:9.
Kiedy i jak często podlewać ogórki nawozem z czerstwego chleba? Tę babciną odżywkę stosujmy co 2 tygodnie w drugiej połowie lata. Wzmocnione w ten sposób ogórki będą mniej podatne na choroby i dadzą obfity plon w kolejnych tygodniach.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka. Bezpieczne opryski i zapobieganie
Co zrobić, by ogórki lepiej owocowały? Przygotuj w domu prosty i tani nawóz
Połowa lata minęła, a ogórki nie chcą rosnąć? Przyczyna wcale nie jest oczywista