Spis treści:
Kiedy sadzić pory?
Por to warzywo dość łatwe w uprawie, ale pod warunkiem, że zapewnimy mu odpowiednie warunki. Zanim do niej przystąpimy, powinniśmy wcześniej poznać wymagania tej rośliny. Wielu ogrodników, zwłaszcza tych początkujących narzeka, że uprawa tego warzywa nie zawsze kończy się powodzeniem, dlatego często z niej rezygnują. A szkoda, ponieważ por jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale również korzystny dla naszego zdrowia. Ogromny wpływ na sukces uprawy tego warzywa mają odpowiednio dobrany czas i metoda sadzenia.
Kiedy sadzić pory? Warzywo to można uprawiać z bezpośredniego siewu wprost do gruntu. Natomiast ze względu na długi okres wegetacji (nawet 170 dni), pory najlepiej uprawiać z rozsady. Nasiona wysiewa się w zależności od odmiany i czasu zbioru – odmiany wczesne można wysiewać już od połowy stycznia do połowy lutego. Na miejsce stale sadzonki wysadza się zwykle od połowy kwietnia. Jeśli warunki pogodowe na to pozwalają, czynność tę można przeprowadzić wcześniej – pod koniec marca lub na początku kwietnia. Choć por jest wrażliwy na niskie temperatury (mogą prowadzić do uszkodzenia rośliny), potrafi przetrwać lekkie, nocne przymrozki.
Pod uprawę pora należy przeznaczyć stanowisko słoneczne. Fot.Mahlon Wills/CanvaPro
Jak sadzić pory, żeby były duże?
Sukces w uprawie poru zależy nie tylko od tego, kiedy umieścimy sadzonki w gruncie, ale również metody sadzenia. Zanim przystąpimy do czynności, należy pamiętać o kilku istotnych krokach. Jednym z kluczowych elementów jest przygotowanie podłoża, które wpływa na rozwój roślin i ich plonowanie. Ziemia powinna być żyzna, dobrze przepuszczalna, o odczynie zasadowym lub lekko kwaśnym (pH 6-7). Przed sadzeniem pora należy dokładnie odchwaszczać i spulchnić glebę. Aby zapewnić roślinom odpowiednie składniki odżywcze, można dodać do niej kompost lub obornik (poprawią też strukturę gleby).
Jak sadzić pory, żeby były duże i miały więcej białej części? Zanim umieścimy sadzonki w gruncie, warto je delikatnie przyciąć (skracamy czubek, ucinając roślinom 1-2 cm od góry). Poza tym można minimalnie przyciąć korzenie. Dzięki temu młode sadzonki lepiej się przyjmą, a ich pędy będą grubsze. Pod uprawę pora najlepiej przeznaczyć stanowisko słoneczne. Choć poradzi sobie też w półcieniu, będzie wydawał mniejsze plony. Rośliny sadzimy w rozstawie co 10-20 cm w rzędzie i co 30-50 cm między rzędami. Dobry przedplon to warzywa dyniowate i kapustne. Dobrymi sąsiadami dla pora są cebula, marchew, pomidor, rzepa, rzodkiewka, sałata i seler. Natomiast należy unikać sadzenia warzywa obok fasoli czy ziemniaków. To sprawi, że pory urosną duże, grube i będą miały więcej białej części.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Dlaczego marchew rośnie zniekształcona i powykręcana? Problemem nie są nasiona
Co zrobić, żeby rzodkiewka nie była robaczywa? Ogrodnik zdradza sprawdzoną metodę
Chcesz mieć koperek wcześniej niż w poprzednich latach? Jest na to skuteczny sposób