Porady ogrodnicze

Jak suszyć i przechowywać orzechy włoskie, by nie mnożyły się w nich robaki?

Orzech włoski ma dużo wartościowych składników odżywczych i dla wielu osób jest smaczną przekąską lub dodatkiem do potraw. Trwająca jesień to najlepszy czas na zbiory, ale chcąc się cieszyć smakiem orzechów przez cały rok, musimy wiedzieć, jak suszyć i przechowywać orzechy włoskie, aby nie zalęgały się w nich robaki, ani nie atakowała ich pleśń. Podpowiadamy, jak to zrobić i o czym trzeba pamiętać po tegorocznych zbiorach.

Jak suszyć i przechowywać orzechy włoskie, by nie mnożyły się w nich robaki?
Orzechy włoskie najlepiej zbierać w październiku. Fot.123RF.com
REKLAMA

Spis treści:

Orzech włoski – charakterystyka

Orzech włoski to drzewo liściaste, dorastające nawet do 30 metrów wysokości. W naszym klimacie osiąga jednak wysokość tylko 15 metrów. Liście orzecha składają się z 9 listków o długości 25-40 cm i rozwijają się dopiero wtedy, kiedy kwiaty, czyli na przełomie kwietnia i maja.

Orzechy, które rodzi drzewo, są jadalne i stanowią dobre źródło witamin i minerałów, takich jak potas, wapń, cynk, magnez, żelazo, a także posiadają dużą zawartość błonnika i kwasu foliowego. Owoce orzecha włoskiego są kuliste i mają zieloną gładką powłokę, która pęka w momencie, gdy owoc już dojrzeje.

Orzech włoski jest łatwy w uprawie, ponieważ nie jest wrażliwy na suszę ani na mrozy. Najlepiej będzie się rozwijał w słonecznym miejscu. Drzewo może rosnąć nawet przez 200-500 lat.

Przeczytaj również: Te choroby powodują gnicie orzechów włoskich. Sprawdź, jak je zwalczyć

Orzech włoski – kiedy najlepiej zbierać?

Orzech włoski gotowy jest do zbioru jesienią. Zdarza się, że orzechy nadają się już do zebrania we wrześniu, jednak częściej robi się to dopiero w październiku. Jest to zależne zarówno od samej odmiany, jak i od pogody.

Najlepszy moment na to, kiedy należy zbierać orzechy włoskie, jest łatwy do rozpoznania. Dzieje się to wtedy, gdy orzechy spadają z drzewa, a ich zielona powłoka pęka. Zbierając orzechy włoskie, warto nosić rękawiczki, ponieważ zdejmując otoczkę, możemy zabarwić skórę rąk. Dzieje się tak, ponieważ orzechy zawierają juglon, który barwi na brązowo, a same zabrudzenia są bardzo ciężkie do usunięcia.

Wyjątek stanowi zbieranie orzechów włoskich przeznaczonych na nalewkę – orzechówkę. Wtedy zbiory przeprowadza się już w lipcu, ponieważ najlepiej sprawdzą się w tym przypadku jeszcze niedojrzałe orzechy, które łatwo można przeciąć nożem.

Jak suszyć orzechy włoskie?

Orzechy włoskie, trzeba wysuszyć, aby nie zaatakowała ich pleśń. Nie należy jednak robić tego zbyt intensywnie, ponieważ orzechy nie tylko stracą na smaku, ale i pozbawione zostaną cennych wartości odżywczych, dlatego powinno się unikać suszenia ich np. w piekarniku.

Czynność suszenia jest konieczna i musi być prawidłowo przeprowadzona, szczególnie jeśli planujemy dłuższe przechowywanie naszych zbiorów. Oto najlepsze metody na suszenie orzechów włoskich.

  • Słońce – orzechy włoskie można suszyć, wykorzystując zasoby naturalne, takie jak słońce. Należy rozłożyć na ziemi wodoodporny materiał, wysypać na niego jedną warstwą orzechów i pozostawić na słońcu przez kilka dni. Minusem tego rozwiązania jest zależność długości suszenia od pogody.

  • Płócienna torba lub pończochy – obrane z zielonej powłoki orzechy, należy umyć, wysuszyć i następnie przełożyć do płóciennej torby lub włożyć do pończochy. Tak usytuowane orzechy włoskie trzeba umieścić w pobliżu kaloryfera, pieca lub kominka. Warto jednak pamiętać, aby nie stykały się ze źródłem ciepła bezpośrednio, a stanowisko, które wybierzemy było suche, przewiewne i ciepłe.

  • Suszarka – jeśli posiadasz urządzenie, jakim jest suszarka, to samo suszenie orzecha włoskiego skróci się o kilka dni. Krążące w niej ciepłe powietrze, szybko i skutecznie osuszy orzechy z każdej strony. Ważne jest jednak, aby monitorować ten proces i co jakiś czas je obracać.

jak suszyć orzechy włoskie Orzechy włoskie można suszyć w jutowych workach. Fot.123RF.com

Jak przechowywać orzechy włoskie?

Po osuszeniu trzeba też wiedzieć, jak przechowywać orzechy włoskie, aby zachowały swój smak i właściwości. Nieobrane orzechy można trzymać w temperaturze pokojowej w przewiewnym worku lub innym materiale albo w koszyku.

Jednak jeśli zobaczymy, że chociaż jeden z orzechów włoskich pokryty jest pleśnią, będziemy musieli wyrzucić już wszystkie z danego woreczka lub koszyka, ponieważ nawet gdy reszta z nich nie ma zewnętrznych oznak pleśni, to za niedługi czas ich wnętrza również zostałyby zaatakowane przez pleśń.

Zalecany okres przechowywania orzechów włoskich wynosi 12 miesięcy. Najważniejsze, aby miejsce, w którym będziemy je trzymać, było suche i przewiewne.

Orzechy włoskie łuskane – jak je przechowywać?

Łuskane orzechy należy przechowywać w zamkniętych słoikach, pudełkach lub płóciennych torbach nie dłużej niż 3 miesiące. Jeśli planujemy trzymać je dłużej, to należy je umieścić w lodówce lub zamrażarce.

Łuskane orzechy należy przechowywać w temperaturze nie wyższej niż 4 stopnie Celsjusza. Szczelne zamknięcie pozwoli nie dopuścić do nich zapachów z wnętrza lodówki i utrzyma je w świeżości. W ten sposób, orzechy włoskie łuskane można przechowywać nawet do 12 miesięcy.

Obrane orzechy można również przechowywać w zamrażarce, gdzie potrafią przetrwać aż do 2 lat. Rozmrażanie ich nie powinno zająć wiele czasu, ponieważ obrane łupiny są niewielkie i w zaledwie kilka minut po wyjęciu z zamrażarki są gotowe do spożycia.

Orzech włoski a zalegające się w nim robaki

Orzechy, nie tylko włoskie, są często oblegane przez ćmę orzechową.  Jej dorosła postać sama w sobie jest niegroźna dla owoców orzechowca, ponieważ ich nie zjadają. Inaczej jednak jest w przypadku larw ćmy orzechowej, która zjada orzechy i może znajdować się w obranych ziarnach lub bezpośrednio w łupinie.

Owoce, które zostały zaatakowane przez ćmę orzechową, nie nadają się już do spożycia. Nawet po pozbyciu się samych robaków, pozostają nadal ślady użytkowania przez nich tej powierzchni, takie jak kał, jaja i łupiny, dlatego należy je bezzwłocznie wyrzucić.

Ćma orzechowa najczęściej pojawia się w momencie, gdy nie zadbamy o odpowiednio szczelne pojemniki na orzechy łuskane. Chcąc się jej pozbyć, warto zdecydować się na zakup specjalnych pułapek na ćmy lub użyć intensywnie pachnących ziół.

Przeczytaj również: Nie uwierzysz, jak ważny jest ten zabieg. Nie przegap go, bo inaczej plony orzechów włoskich będą marne

W ten sposób skutecznie oczyścisz warzywa i owoce na INTERIA.TV.

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

REKLAMA

Wasze komentarze (0)

Brak komentarzy

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Jak suszyć i przechowywać orzechy włoskie, by nie mnożyły się w nich robaki?"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.