Porady ogrodnicze

Jesienny zbiór warzyw. Kiedy zbierać i jak przechowywać warzywa na zimę?

Od terminu i sposobu zbiorów jesiennych plonów zależy to, czy warzywa uda się przechować w dobrym stanie i czy będą nadawać się do spożycia w okresie zimowym. Sprawdźcie, jak prawidłowo zbierać i przechowywać jesienne plony.

Jesienny zbiór warzyw. Kiedy zbierać i jak przechowywać warzywa na zimę?
Jak zbierać i przechowywać jesienne warzywa korzeniowe? Sprawdźcie! Fot. 123RF.com

Spis treści:

Warzywa korzeniowe na jesienny zbiór

Po sezonie pełnym wytężonej pracy związanej z pielęgnacją własnego warzywniaka nadchodzi czas, który uwielbiają wszyscy ogrodnicy — zbiory. Niektóre warzywa można zbierać już w trakcie lata, jednak to jesień przynosi nam zbiory warzyw korzeniowych, pełnych wartościowych witamin i minerałów. Najbardziej cenione i jednocześnie powszechnie znane warzywa, których termin zbioru przypada na jesień to:

  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • burak

Wymienione warzywa są źródłem wielu cennych składników odżywczych, ale też nadają się do przechowywania

Kiedy najlepiej wykopywać warzywa korzeniowe z jesiennego zbioru? Termin i sposób zbioru mają bardzo duży wpływ na jakość warzyw korzeniowych oraz ich przydatność do spożycia. Sprawdźcie, kiedy najlepiej zbierać jesienne warzywa korzeniowe:

  • Marchew

Zbiory marchwi najczęściej zaczynają się od połowy września i trwają do połowy października. Przy czym należy starać się zdążyć z wykopaniem warzyw jeszcze przed nadejściem pierwszych przymrozków. Ważne jest też, by wykopywać marchew w pogodny i bezdeszczowy dzień, co zmniejszy ryzyko uszkodzeń korzeni. Chcąc uchronić warzywa przed szybkim więdnięciem, należy szybko przyciąć nać i mniejsze korzenie, które nie nadają się do przechowywania. Optymalny termin wykopania marchwi przekłada się na większą zdolność roślin do przechowywania w okresie zimowym. Zbyt młode korzenie zebrane w pierwszej połowie września, jak i te starsze przerośnięte marchwie zebrane pod koniec października przechowują się dużo gorzej i szybciej gniją.

  • Pietruszka

Wczesne odmiany pietruszki korzeniowej można już zbierać w czerwcu, natomiast odmiany późne wykopuje się jesienią, najczęściej w połowie października, jeszcze przed nadejściem pierwszych przymrozków. Najlepiej przechowują się korzenie pietruszki w pełni wykształconej, dlatego należy zbierać je, gdy osiągną pełną dojrzałość. W zbiorach pietruszki bardzo ważny jest stopień wilgotności gleby. Gdy podłoże będzie zbyt suche, warzywa trudno będzie wykopać i wtedy bardzo łatwo o uszkodzenia. Gdy z kolei ziemia będzie zbyt mokra, pietruszkę trudno będzie z niej doczyścić. Przed przystąpieniem do wykopywania pietruszki należy więc sprawdzić dokładnie stan gleby i zdecydować się na zbiory, gdy ziemia będzie umiarkowanie wilgotna.

  • Seler

Zbiory selera przypadają na okres od października do listopada. O tym, że warzywa są już dojrzałe i nadają się do zbiorów świadczy zmiana koloru liści oraz nasady korzeni. Podobnie, jak w przypadku marchwi i pietruszki również nie należy wykopywać selera zbyt wcześnie ani zbyt późno. Wykopanie niedojrzałych korzeni zbyt wcześnie sprawi, że będą gorzej się przechowywać. To samo dotyczy korzeni wykopanych już po pierwszych przymrozkach. Przemarznięty seler dużo szybciej się psuje. Do przechowywania najlepiej przeznaczać warzywa średniej wielkości, o kulistym kształcie i twardym miąższu.

  • Burak ćwikłowy

Burak jest najbardziej wrażliwy na chłody ze wszystkich wymienionych powyżej warzyw, dlatego należy go wykopać najwcześniej. Optymalny termin na jego zbiory wypada pod koniec września i na początku października. Wykopywanie buraków najlepiej przeprowadzić w pogodny i bezdeszczowy dzień. Warzywa te mają korzenie płytko umieszczone w ziemi, dlatego łatwo je zbierać. Po wykopaniu z ziemi należy obciąć im liście. Do przechowywania najlepiej nadają się buraki o średnicy około 5-10 cm.

Przeczytaj również: Czym i kiedy nawozić dynię, by plony były obfite? O tym musisz pamiętać

Jakie jeszcze warzywa z przydomowego ogródka zbieramy jesienią?

We wrześniu zbieramy również późniejsze odmiany ogórków, pomidorów, papryki i fasolki szparagowej. W tym miesiącu można również przeprowadzić zbiory warzyw wysianych na poplon, czyli rzodkiewki, sałaty czy kopru. Na wrzesień przypada także zbiór fasoli i bobu na suche ziarno. Ten miesiąc to także najlepszy termin na zbiory cebuli do przechowywania.

W październiku zbiera się późne odmiany kalafiorów, brokułów i kapusty. Ten miesiąc słynie również ze zbiorów dyni. Pod koniec października można ścinać jarmuż i roszponkę. Z kolei zbiory brukselki można przeprowadzać dopiero do przymrozkach. Dzięki przemrożeniu jej główki stają się delikatniejsze w smaku.

Przeczytaj również: Jakie warzywa można wysiewać we wrześniu?

Jesienne plony zapewniają bogactwo witamin i minerałów. Fot. 123RF.com

Jak przechowywać warzywa na zimę?

Do przechowywania w okresie jesienno zimowym nadają się poniższe warzywa:

  • buraki,
  • czosnek,
  • cebula,
  • chrzan,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • skorzonera,
  • seler,
  • kapusta i por. 

Decydując się na przechowywanie warzyw korzeniowych, powinniśmy wiedzieć, że nie możemy ich myć, ani czyścić po wykopaniu z ziemi. Dodatkowo musimy usunąć od korzeni cześć nadziemną, by nie zabierała ona korzeniom substancji odżywczych i wody.

Najprostszym sposobem jest przechowywanie warzyw w piwnicy. Pomieszczenie to zwykle położone jest nisko, pod gruntem, co zapewnia chłodniejszą temperaturę niż w pozostałych częściach budynku, przez to nie ma konieczności wstawiania tam dodatkowego sprzętu chłodniczego.

Do przechowywania w nieogrzewanej piwnicy idealnie nadają się warzywa korzeniowe takie jak: marchew, pietruszka, seler, buraki i kapusta. Optymalna temperatura do przechowywania tych warzyw wynosi od 1 do 4 stopni Celsjusza. Warzywa najlepiej poukładać w skrzyniach i przysypać wilgotnym piaskiem lub folią polietynową, co uchroni je przed wysychaniem. Wyjątkiem jest kapusta, której lepiej niczym nie przykrywać.

Warzywa można również przechowywać w gruncie. W tym celu wykopuje się specjalne rowki w ziemi o głębokości od 20 do 50 cm, umieszcza w nich warzywa i zasypuje cienką warstwą piaszczystej ziemi. Na czas mrozów należy dodatkowo zabezpieczyć warzywa przykrywając je warstwą słomy i kolejną warstwą ziemi. W ten sposób można przechowywać marchew, pietruszkę, seler i kapustę.

Przeczytaj również: Co można zasiać po pomidorach, a czego absolutnie po nich nie sadzić?

Mięso i cytrusy? Tego nie można wrzucać do kompostu na INTERIA.TV.

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.