Porady ogrodnicze

Kompostowanie na gorąco. Przygotuj odżywczy kompost w 28 dni

Wykorzystanie samodzielnie przyszykowanego kompostu pozwoli dostarczyć roślinom cenne składniki mineralne oraz korzystny mikrobiom w sposób naturalny i kontrolowany. Chcesz wspomóc je jeszcze efektywniej, podając go nie po 18 miesiącach, ale już po 4 tygodniach? Przygotuj kompost na gorąco w 28 dni od zera i nawieź ogród najlepszą formą ekologicznej odżywki.

Kompostowanie na gorąco. Przygotuj odżywczy kompost w 28 dni
Na czym polega kompostowanie na gorąco? Na szybkim uzyskaniu materiału odżywczego poprzez odpowiednią stymulację procesów rozkładu. Fot. CanvaPro/123rf.com

Spis treści: 

Na czym polega kompostowanie na gorąco?

Umiejętne stworzenie aktywnego środowiska, które po przejściu odpowiednich procesów rozkładu wytworzy odżywczą mieszankę gotową do użycia, pozwala zastąpić gotowe, sklepowe nawozy w ogrodzie, warzywniku czy w pielęgnacji roślin doniczkowych. Kompost może zostać przygotowany na zimno, co zajmuje więcej czasu lub na gorąco. Ta druga metoda uważana jest przez doświadczonych ogrodników za bardziej wydajną i wartościową dla roślin, jednak wymaga więcej zaangażowania w produkcję takiego kompostu.

W zrównoważonym rozwoju oraz ekologicznym prowadzeniu ogrodu wybór kompostownika jest czymś  naturalnym. Idee świadomego wsparcia ekosystemu, ochrony dóbr środowiskowych oraz slow gardening zakładają maksymalne wykorzystanie odpadów produkowanych w domu. Odpowiednio przetworzone stanowią cenne źródło składników odżywczych, a kompostowanie pozwala na kontrolowanie tego, w co rzeczywiście zaopatrzony zostanie nasz ogród.

Na czym polega kompostowanie na gorąco? Do mieszaniny powstającej w kompostowniku trafiają zarówno organiczne resztki kuchenne, jak i resztki odpadki zielone w odpowiednich proporcjach. Proces ich rozkładu w kontrolowanych warunkach sprzyja rozwijaniu się bakterii termofilnych, czyli takich, które w produkują dość ciepła, aby materiał organiczny mógł przemienić się w bogaty w wartości odżywcze kompost już nawet w 4 tygodnie. To nieporównywalnie krócej niż przy metodzie na zimno.

Jednak przyspieszony proces rozkładu to nie jedyna zaleta kompostowania na gorąco. Wysoka temperatura, która powstaje w hałdzie przygotowanej samodzielnie od zera ze sprawdzonych składników, sprzyja eliminacji patogenów, a więc odkaża mieszaninę. To między innymi dzięki niej uzyskujemy sypki nawóz, który naprawdę służy roślinom oraz poprawia stan gleby.

Z czego można przygotować gorący kompost?

Mogłoby się wydawać, że do kompostownika można wrzucić niemalże wszystko, ale tak nie jest. Najważniejsze jest uzyskanie, dzięki właściwie zestawionym odpadom, optymalnych proporcji węgla do azotu. Pożądane wartości mieszczą się w zakresie 25:1 a 30:1, gdzie pierwsza stanowi części węgla, a druga – pierwiastków azotowych. Z czego można przygotować gorący kompost? Młode sadzonki roślin, skoszona trawa, wybrane odpady ogrodowe, resztki owoców i warzyw, w tym zielone odpady kuchenne uznawane są za źródła bogate w azot. Z kolei węgiel do kompostu dostarczy tzw. sucha masa, czyli słoma, suche liście, a także rozdrobniony papier. To tylko kilka możliwości, ważna jest zasada.

kompost Ważne, aby zebrane odpadki dokładnie wymieszać i rozdrobnić, aby rozkładały się równomiernie, tworząc jednolitą, wartościową masę. Fot. CanvaPro

Jednak dla bezpieczeństwa procesów chemicznych, zachodzących w kompostowniku w czasie rozkładu w wysokiej temperaturze oraz z myślą o bezpieczeństwie zasilanych nim później roślin, musisz uważać na to, co do niego wrzucasz. Nie powinny trafić tam: 

  • rośliny zainfekowane, czyli porażone nie tylko przez choroby, lecz także szkodniki, 
  • dojrzałe chwasty, które wytworzyły już nasiona, 
  • materiały takie, jak metal, gruz, tkaniny, plastik, szkło, ceramika ani produkty organiczne zawierające chemikalia (odpadają zatem gazety i powlekana tektura oraz papier drukowany), 
  • odpadki pochodzenia zwierzęcego, w których namnażają się szkodliwe drobnoustroje,  
  • resztki warzywne z potraw gotowanych z mięsem. 

Idealnie przygotowana mieszanka do kompostowania na gorąco nie powinna też zawierać grubych gałęzi oraz igliwia. Gałęzie będą rozkładały się bardzo długo, w konsekwencji opóźniając procesy rozkładu, a te mają być przecież jak najszybsze, aby nawóz można było wykorzystać już po kilku tygodniach. Stymulacji procesów rozkładu nie sprzyja też obecność igliwia w kompoście, a konkretnie wysoka zawartość żywicy.

Przeczytaj również: Kompost ciepły czy zimny – który jest lepszy? Do czego używać, wady i zalety stosowania

Kompost na gorąco w 28 dni

Chcesz, żeby twoje odpady już w niecałe 4 tygodnie stały się wartościowym kompostem? Jeśli niestraszne ci charakterystyczne aromaty unoszące się wokół hałdy, bierz się do pracy. Skorzystaj z naszego poradnika, jak przygotować kompost na gorąco w 28 dni, a zyskasz naturalny, zbilansowany nawóz do roślin ogrodowych, odżywienia gleby w warzywniku oraz do codziennego wsparcia lub pozimowej regeneracji roślin doniczkowych.

Ważne jest monitorowanie procesów zachodzących w kompostowniku, sprawdzanie temperatury, jaka panuje w hałdzie oraz regularne przerzucanie (obracanie) masy. Kluczem do uzyskania najlepszej jakości nawozu jest też odpowiedni czas odpoczynku po zakończeniu części aktywnej. Pamiętaj, że zawsze warto też skorzystać z mocy, jaką daje natura – gorący pojemnik na kompost możesz postawić w miejscu, do którego dociera najwięcej światła słonecznego. Takie warunki będą sprzyjać utrzymaniu ciepła np. w nieco chłodniejszym okresie.

Do kompostowania na gorąco potrzebujesz: 

  • dostatecznie dużej pryzmy (minimum 1 m wysokości), 
  • odpowiednio rozdrobnionych materiałów przygotowanych jednocześnie do wrzucenia do kompostownika, 
  • właściwych proporcji odpadków wilgotnych i suchych, dla uzyskania odpowiednich proporcji węgla i azotu, 
  • odrobiny wody, 
  • kawałka folii lub plandeki, 
  • specjalnego termometru do mierzenia temperatury masy. 

Procesy rozkładu mieszaniny odpadków doprowadzą do stopniowego wzrostu temperatury hałdy. W zakresie od 25°C do 40°C pożyteczne organizmy rozpoczną procesy rozkładu zebranych i dokładnie zmieszanych resztek. Gdy wartości wzrosną do 50-65°C, uzyskasz idealne środowisko pracy bakterii, a początkowa masa kompostowana zacznie zamieniać się w humus. Zwróć uwagę, aby przez cały czas temperatura utrzymywała się w bezpiecznym zakresie. Jej wzrost powyżej 65°C jest dość ryzykowny, ponieważ w takich warunkach wiele pożytecznych mikroorganizmów może zacząć wymierać.

  • Rozdrabnianie składników

Tu przyda ci się klasyczne ogrodowe narzędzie, a mianowicie... kosiarka. Użyj jej do dokładnego posiekania zebranych odpadków.

  • Aktywacja

Wrzuć uzyskaną, drobno posiekaną masę z odpadków do pojemnika przeznaczonego do produkcji gorącego kompostu (najlepiej 2-komorowego, to ułatwi obracanie) i dodaj aktywator, czyli odrobinę gotowego naturalnego nawozu. Najlepiej sprawdzi się kilka łyżek przygotowanego wcześniej, suchego i sypkiego kompostu z poprzedniej produkcji. Całość dokładnie wymieszaj.

  • Wilgotność

Aby uzyskać równomierne nawilżenie masy, dodaj wodę i ponownie wymieszaj. Gdy w czasie produkcji nawozu zauważysz, że kompost nadmiernie wysechł, możesz ponownie podlać go wodą. Uważaj jednak, aby nie przedobrzyć. Przelany kompost poznasz po nieprzyjemnym zapachu masy.

  • Pilnowanie temperatury

W tym celu używaj specjalnego termometru. Zawsze, gdy zauważysz, że hałda zaczyna stygnąć, przemieszaj ją, przerzucając masę np. widłami ogrodowymi. To pozwala napowietrzyć zawartość pojemnika i ponownie aktywuje drobnoustroje. W ciągu 28 dni produkcji kompostu powinieneś przerzucić go 4-5 razy.

Jeśli temperatura kompostu zacznie gwałtownie rosnąć, a obracanie go co 4-5 dni nie pozwoli na jej obniżenie, stosuj zasadę mieszania co 2 dni. To dokłada pracy, ale z drugiej strony nie zmarnujesz prawie gotowej masy o wszechstronnym zastosowaniu.

kompost Gotowym kompostem podsypiesz młode sadzonki pomidorów oraz wieloletnie rośliny, które wymagają regeneracji i odżywienia. Fot. CanvaPro/123rf.com

Do czego używać kompostu na gorąco?

Gotowy kompost ma postać ciemnobrązowej, kruchej masy przypominającej zwykłą ziemię. Musi jeszcze tylko chwilę odpocząć i będzie gotowy do użycia. To źródło cennych składników potrzebnych do użyźnienia gleby w ogrodzie, a także w doniczkach z kwiatami. Z powodzeniem nawieziesz nim mniejsze i większe drzewa oraz krzewy czy skrzynie lub naturalnie poprowadzone rabaty z kwiatami.  

To idealny nawóz do roślin doniczkowych trzymanych na balkonie, tarasie, a także przydatny do odżywienia jałowej gleby przy przesadzaniu niektórych domowych okazów. Pamiętaj, aby zawsze dobierać odżywkę odpowiednio do potrzeb danego gatunku roślin, a także okresu, ponieważ nie zawsze taka forma wsparcia będzie dla nich niezbędna.

Zastanawiasz się, do czego używać kompostu na gorąco na działce rekreacyjnej? Przygotujesz z jego pomocą warzywnik do wysiewu oraz zielnik prowadzony na podwyższeniu do posadzenia młodych, aromatycznych roślin. Kompost na gorąco najłatwiej przygotowuje się wiosną, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś zajął się tym również jesienią. Nawet ciepłą zimą da się kontrolować procesy rozkładu oraz utrzymać optymalną dla nich temperaturę, jednak czas oczekiwania na gotowy nawóz ogrodowy będzie wtedy dłuższy. Cierpliwości, warto na niego poczekać.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Kompost śmierdzi i nie rozkłada się? To trzeba zrobić, by zaczął pracować

Jak zrobić kompost z liści? Do czego używać, korzyści ze stosowania

Ściółkowanie szyszkami i kwaśny kompost z szyszek. Najlepsza odżywka dla roślin kwasolubnych

Gnojówka z pokrzywy – przygotowanie krok po kroku. Jak zrobić cenny nawóz na wzmocnienie i podwojenie plonów

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.