Spis treści:
- Stosowanie kompostu ciepłego
- Do czego stosować kompost zimny?
- Kompost zimny czy ciepły – który jest lepszy?
Stosowanie kompostu ciepłego
Kompost to bez wątpienia jeden z najlepszych nawozów naturalnych dla naszych roślin. Tradycyjnym sposobem kompostowania jest tzw. kompost zimny. Polega on na umieszczaniu materii organicznej w przygotowanych kompostownikach lub usypaniu pryzm. Kompost wytwarzany jest głównie z odpadów roślinnych w wyniku częściowego, tlenowego rozkładu przez mikroorganizmy w procesie kompostowania. Należy jednak liczyć się z tym, że jest to proces długotrwały, ponieważ kompost zimny powstaje zazwyczaj od pół roku do dwóch lat.
Przeciwieństwem tradycyjnej metody kompostowania jest tzw. kompost ciepły czy też kompost na gorąco. Jego główną zaletą jest przyspieszenie całego procesu, ponieważ w sprzyjających warunkach ciepły kompost otrzymujemy w niecały miesiąc. Ponadto w procesie kompostowania na ciepło zniszczeniu ulegają nasiona chwastów i chorobotwórcze patogeny, co zmniejsza ryzyko, że przeniosą się one na kolejne rośliny.
Kompost ciepły stosuje się zarówno do nawożenia zarówno krzewów i drzew, jak i rabat kwiatowych czy też roślin w skrzyniach lub donicach. Najlepiej wymieszać go z glebą, w ten sposób odżywiając swój ogród. Jest też idealny do jesiennego nawożenia gleby.
Kompost nie stwarza zagrożenie przenawożenia i nie obciąża środowiska. Fot.123RF.com
Do czego stosować kompost zimny?
Jeśli nie mamy dużej ilości materiału, by zrobić kompost ciepły, warto kompostować na zimno. Doświadczony ogrodnik z kanału Naturalnie o ogrodach na YouTube podpowiada, jak właściwie przygotować kompost zimny. Aby stworzyć pełnowartościowy nawóz, niezbędne jest zachowanie odpowiednich proporcji materiałów bogatych w węgiel (tzw. składniki brązowe) oraz materiałów bogatych w azot (składniki zielone). Do materiałów brązowych możemy zaliczyć m.in. suche liście, trociny, karton, słomę czy gałęzie. Z kolei składniki zielone to np. ścięta trawa, odpady warzyw i owoców, a także zwierzęce odchody.
Optymalna proporcja składników kompostu zimnego to 30-40 proc. materiałów zielonych oraz 60-70 proc. materiałów brązowych. Pozwala to zachować odpowiednią równowagę pomiędzy azotem a węglem, a także zapewnia odpowiednią ilość tlenu i wilgoci. Dodawaj zielone i brązowe składniki niewielkimi warstwami.
Kompost zimny to doskonały nawóz do niemal wszystkich rodzajów roślin – warzyw, krzewów i drzew owocowych oraz roślin ozdobnych. Nie tylko przyspiesza ich wzrost i rozwój, lecz także dostarcza niezbędnych substancji odżywczych. Co więcej, można go wykorzystać jako ściółkę – wystarczy wysypać 3-4 cm warstwę kompostu zimnego pod roślinami.
Kompost zimny czy ciepły – który jest lepszy?
Sposób kompostowania należy dostosować do swoich możliwości. Jeśli nie mamy miejsca na większą pryzmę kompostową lub po prostu brakuje nam materiałów organicznych, które będziemy kompostować na ciepło, warto postawić na kompost zimny, który również jest bardzo cenny. Ale, jak to ze wszystkim w życiu bywa, zarówno kompost ciepły, jak i zimny ma także swoje wady.
Kompostowanie na ciepło wymaga od nas znacznie więcej pracy, ponieważ konieczne jest częste i regularne przerzucanie oraz napowietrzanie odpadów. Wymaga też odpowiedniego przygotowania pryzmy oraz dużej ilości materiału w jednym momencie, gdyż tu się niczego nie dokłada w trakcie.
Z kolei w przypadku kompostowania na zimno istnieje możliwość rozniesienia wraz z kompostem niechcianych nasion chwastów. Dlatego nie powinniśmy wrzucać na pryzmę kompostową przekwitłych kwiatostanów roślin ozdobnych i chwastów. Niebagatelne znaczenie ma również utrzymywanie odpowiedniej wilgotności w kompostowniku. Kompostowanie na zimno wiąże się z szybszym przesychaniem pryzmy z uwagi na jej wielkość. Dlatego należy regularnie sprawdzać, czy nie jest za sucha, a w razie potrzeby ją podlać.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak zrobić kompostownik drewniany? Jak zacząć prowadzenie kompostownika
Błędy w kompostowaniu. Pamiętaj o tym, a kompost będzie najwyższej jakości
Ściółki organiczne i nieorganiczne. Wybierz odpowiednie do swojego ogrodu