Spis treści:
- Dlaczego warto mieć w ogrodzie kompostownik?
- Co można wrzucać do kompostu?
- Problemy z kompostowaniem – skuteczne rozwiązania
Dlaczego warto mieć w ogrodzie kompostownik?
Posiadanie własnego kompostownika w ogrodzie może przynieść wiele korzyści. To idealny sposób na ponowne wykorzystanie wytwarzanych w trakcie dnia odpadów organicznych. Samodzielnie wyprodukowany kompost to ekologiczny nawóz, który dostarczy uprawianym roślinom wszelkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego wzrostu.
Własny kompostownik to również oszczędność pieniędzy – zwykle za 20-litrowe opakowanie kompostu w sklepie ogrodniczym trzeba zapłacić około 15-25 zł. Produkując rzeczony nawóz samodzielnie, otrzymujemy go praktycznie za darmo. Co więcej, dbamy w ten sposób o środowisko, ponieważ dzięki ponownemu wykorzystaniu odpadów organicznych ograniczamy ilość śmieci, które trafiają na wysypiska.
Co więcej, w niektórych gminach za posiadanie kompostownika można otrzymać zniżkę na wywóz odpadów. Tego rodzaju ulga nie funkcjonuje jednak wszędzie – z tego względu warto zasięgnąć informacji w urzędzie gminy właściwym dla miejsca zamieszkania.
Przeczytaj również: Kompost śmierdzi i nie rozkłada się? To trzeba zrobić, by zaczął pracować
Co można wrzucać do kompostu?
Masa kompostowa obecna w kompostowniku powinna zawierać odpady organiczne – zarówno zielone, jak i brązowe. Do zielonych materiałów należą resztki warzyw i owoców czy odpady ogrodowe, takie jak liście i skoszona trawa. Odpady brązowe uwzględniają między innymi wszelkiego rodzaju odpady drewniane – gałęzie, ścinki bądź zrębki. Do masy kompostowej można także dodać niektóre resztki kuchenne, takie jak fusy po kawie czy skorupki po jajkach.
A czego nie należy wrzucać do kompostu? W kompostowniku nie powinny znaleźć się odpady po mięsie lub rybach, tłuste resztki czy chore rośliny. Należy zrezygnować również z odpadów pochodzących z lakierowanego drewna oraz zadrukowanego papieru.
Ważne jest, by przed wrzuceniem do kompostownika każdy odpadek dobrze rozdrobnić. Dzięki temu materiał rozłoży się znacznie szybciej. Można to zrobić ręcznie bądź za pomocą specjalnego rozdrabniacza, choć trzeba przyznać, że inwestycja w tego typu urządzenie nie należy do najtańszych. Za dobrej jakości sprzęt do rozdrabniania odpadów do kompostownika trzeba zapłacić zwykle około 800-1300 zł.
Masa kompostowa obecna w kompostowniku powinna zawierać odpady organiczne – zarówno zielone, jak i brązowe. Fot. grazza23/123RF.com
Problemy z kompostowaniem – skuteczne rozwiązania
W trakcie kompostowania mogą pojawić się pewnego rodzaju problemy, które najczęściej wynikają z popełnionych błędów. Na szczęście istnieją skuteczne sposoby na ich rozwiązanie. Oto 5 najczęstszych problemów związanych z kompostowaniem:
- Kompostownik wydziela smród – przeważnie przyczyną takiego stanu rzeczy jest nieodpowiednie napowietrzenie kompostu – wówczas może zacząć wydzielać zapach zgnilizny. Rozwiązaniem tego problemu okazuje się regularne przerzucanie kompostu. Nierzadko kompost śmierdzi również wtedy, gdy wrzucimy do niego nieodpowiednie odpady – na przykład resztki mięs lub ryb bądź mokrą trawę (ciężka i bardzo wilgotna trawa może doprowadzić do braku tlenu w środku masy, odpady zaczynają wówczas gnić i wydzielać odór).
- Proces rozkładu trwa zbyt długo – przyczyna zwykle leży w zbyt dużych kawałkach odpadów. Właśnie z tego względu warto rozdrabniać poszczególne resztki przed umieszczeniem ich w kompostowniku. Pomóc może także regularne przemieszywanie kompostu oraz wykorzystanie specjalnego aktywatora, który zawiera mikroorganizmy przyspieszające cały proces.
- Kompost wysycha – przyczyną wysychania masy kompostowej jest nieprawidłowe składowanie. Jeśli kompost jest poddany nadmiernej ekspozycji na słońce oraz wiatr, to wówczas szybko wysycha i jednocześnie przestaje się rozkładać.
- Kompost jest zbyt wilgotny – odpowiednia wilgotność masy kompostowej jest kluczowa, jeśli chodzi proces rozkładania odpadów organicznych. Zwykle mówi się, że wilgotność powinna oscylować wokół 50-60 proc. – jak wyciśnięta gąbka. Zbytnia wilgoć może wynikać ze zbyt małej ilości suchych odpadów w masie kompostowej. Warto dodać nieco suchych liści, słomy bądź czystej tektury falistej.
- Kompostownik przyciąga szkodniki – zazwyczaj ten problem jest związany z nieodpowiednimi odpadami wrzucanymi do kompostownika. Należy unikać wrzucania do kompostu tłustych resztek takich jak mięso lub ryby. Mogą one przyciągać różnego rodzaju owady, gryzonie bądź inne szkodniki. Kłopot pojawia się również wtedy, gdy umieścimy w masie kompostowej zbyt dużo resztek owoców, które mogą przyciągać mrówki lub muszki owocówki.
Samodzielnie przygotowany kompost może stanowić rewelacyjną odżywkę dla uprawianych roślin. Z tego rodzaju nawozem ogród będzie rozwijał się znacznie lepiej.
Przeczytaj również:
Kompost śmierdzi i nie rozkłada się? To trzeba zrobić, by zaczął pracować
Jak przygotować zdrowy kompost? Tego nie możesz do niego dodawać
Co zrobić, żeby kompostownik nie śmierdział? Sposoby na kompost bez zapachu