Spis treści:
- Jak wybrać właściwą choinkę?
- Co zrobić, żeby choinka stała dłużej? Hartowanie choinki
- Jak pielęgnować choinkę w domu?
- Co zrobić z choinką po świętach?
Jak wybrać właściwą choinkę?
Drzewko świąteczne można kupić zwykle już na początku grudnia – choinki pojawiają się wtedy na targowiskach i placach przed marketami. Jednak pośpiech w przypadku zakupu iglaka nie jest wskazany – zwłaszcza jeśli wybór padnie na świerk. Drzewko to stosunkowo szybko traci igły, dlatego, jeśli zostanie kupione w pierwszych dniach grudnia, może nie przetrwać do świąt. Warto, aby taka choinka pojawiła się w domu najwcześniej 10 dni przed Bożym Narodzeniem. Nieco wcześniej można kupić jodłę kaukaską, która nie traci igieł – usychają one jedynie na gałązkach.
Wybierając choinkę, należy zwrócić uwagę nie tylko na jej regularny, zwężający się ku górze kształt. Względy estetyczne są ważne, jednak większe szanse na przetrwanie ma drzewko, które:
- było dobrze przechowywane – sprzedawca powinien zadbać o to, aby iglaki przeznaczone do sprzedaży stały. Jeśli choinki leżą lub są dodatkowo owinięte w siatkę, cyrkulacja znajdujących się w nich soków jest zaburzona – oznacza to, że po przyniesieniu do domu mogą szybko stracić igły;
- zostało niedawno ścięte – sprawdzisz to, przyglądając się miejscu cięcia. Jeśli ma ono jasny kolor, widać na nim kropelki żywicy, sugeruje to, że drzewko jest świeże;
- ma zielone igły – jeśli igliwie jest nieco jaśniejsze lub ma brązowy odcień, to najprawdopodobniej choinka jest już nieco przesuszona.
Iglak w doniczce może być ozdobą pomieszczenia przez dość długi czas. Aby tak się stało, należy wybrać drzewko z niepołamanymi gałązkami i z soczyście zielonymi igłami. Warto także przyjrzeć się temu, czy bryła korzeniowa nie wystaje poza pojemnik.
Ponadto choinka sprzedawana w donicy powinna być w niej uprawiana, a nie przesadzona dopiero przed wystawieniem jej na sprzedaż. Nie może także stać w pomieszczeniu – właśnie dlatego opłaca się wybierać drzewka oferowane przez dobre centra ogrodnicze.
Przeczytaj również: Choinka cięta czy w doniczce? Podpowiadamy, co lepiej kupić
Jaka choinka będzie dla ciebie lepsza – cięta czy w doniczce? Fot.123RF.com
Co zrobić, żeby choinka stała dłużej? Hartowanie choinki
Zanim udekorujesz choinkę, zahartuj ją. W ten sposób przedłużysz jej żywotność, gdyż stanie się ona bardziej odporna na warunki panujące wewnątrz pomieszczeń i będzie dobrze przyswajała wodę. Hartowaniu warto poddać zarówno drzewka świąteczne kupowane w doniczkach, jak i cięte.
Jeśli właśnie kupiłeś iglaka, nie wnoś go od razu do ciepłego pomieszczenia. Drzewko powinno przynajmniej godzinę – a najlepiej kilka dni – spędzić w chłodnym pomieszczeniu, w którym temperatura nie przekracza za 5°C. Dlatego zostaw je na werandzie lub w piwnicy. Natomiast jeśli kupiłeś iglaka nieco wcześniej, stopniowo przyzwyczajaj go do ciepła – najpierw pozwól mu „zamieszkać” na balkonie, później w cieplejszym garażu, a dopiero potem przenieś go do domu.
Choinka cięta będzie cieszyła oko dłużej, jeśli zadbasz, by lepiej przyswajała wodę i składniki odżywcze. Hartowanie takiego drzewka nie kończy się na jego leżakowaniu w piwnicy. Oprócz tego należy odciąć 3-centymetrowy kawałek pnia, a jego pozostałą część zanurzyć w wiaderku z ciepłą wodą.
Jak pielęgnować choinkę w domu?
Pachnąca, zielona choinka to najważniejsza ozdoba świąteczna i właśnie dlatego należy stworzyć dla niej odpowiednie warunki oraz starannie ją pielęgnować. Dotyczy to nie tylko jej podlewania i nawożenia – równie ważne jest to, gdzie zostanie umieszczona i czym będzie udekorowana.
-
Temperatura i warunki świetlne
Przyczyną szybkiej utraty igieł jest zwykle zbyt wysoka temperatura panująca w pomieszczeniach. Choinki nie lubią gorącego i suchego powietrza, w związku z tym, decydując się na żywe drzewko, nie można dopuścić, aby we wnętrzu było cieplej niż 20°C. Oprócz tego należy pamiętać, by nie stawiać iglaka blisko źródeł ciepła, czyli w pobliżu kaloryferów, kominków czy lamp.
Jednocześnie trzeba zapewnić drzewku dostęp do światła dziennego. Dlatego idealnym miejscem dla choinki jest chłodny kąt znajdujący się w pobliżu okna lub balkonu.
-
Podlewanie
Choinki cięte i doniczkowe muszą być dobrze oraz regularnie nawadniane. Podlewanie drzewka bożonarodzeniowego wymaga użycia odstanej wody w temperaturze pokojowej.
W przypadku choinek doniczkowych nie można dopuścić, aby podłoże, w którym rosną, zostało przesuszone. Ze względu na to, że w grudniu trwa sezon grzewczy, ziemia w doniczce może szybko stać się sucha – dlatego trzeba codziennie sprawdzać, czy nie nadszedł czas na podlewanie. Pień choinek ciętych umieszczonych w stojaku musi zawsze znajdować się pod powierzchnią wody – tylko w ten sposób choinka może przyswajać składniki odżywcze.
Iglaki nie lubią również suchego powietrza. Ich gałązki warto każdego dnia zraszać zimną wodą.
Choinka nie lubi zbyt wysokich temperatur, dlatego należy ją umieścić z dala od różnych źródeł ciepła. Fot.123RF.com
-
Nawożenie
Sposobem na to, aby choinka dłużej przetrwała w warunkach domowych, jest jej nawożenie. Można do tego wykorzystać preparat przygotowany samodzielnie. W tym celu jedną łyżkę soli i tyle samo cukru rozpuść w litrze wody i każdorazowo podlewaj taką odżywką choinkę (ciętą i doniczkową). Warto także umieścić w stojaku choinki miedzianą monetę, co zapobiegnie rozwojowi grzybów.
Dobre efekty przynosi nawożenie choinki sklepowymi preparatami przeznaczonymi specjalnie do pielęgnacji iglaków – należy stosować je zawsze zgodnie z zaleceniami producenta. Znajdują się w nich substancje, które nie dopuszczają do zatkania kanalików, którymi transportowana jest woda i substancje odżywcze. Do nawożenia choinki możesz wykorzystać też odżywkę przedłużającą żywotność kwiatów ciętych.
-
Ozdoby choinkowe
Równie istotny jest wybór właściwych ozdób na choinkę. Jeśli bombki i łańcuch będą zbyt ciężkie lub jeśli będzie ich za dużo, gałązki drzewka mogą się połamać. Groźne dla iglaka mogą też być świecące dekoracje.
Choinki źle znoszą ciepło, którego źródłem są także łańcuchy świetlne. Dlatego zdecydowanie lepiej wybrać ozdobę z diodami LED, która nie nagrzewa się w takim stopniu jak tradycyjne żarówki. Jednak w każdym przypadku nie można przesadzać z ilością świetlnych dekoracji.
Co zrobić z choinką po świętach?
Wyprowadzka choinki z domu jest nieunikniona – dotyczy to także drzewek, które są w dobrym stanie. Jednak nawet te, które nie mają już igliwia i są przesuszone, można wykorzystać na kilka sposobów. Jak dać iglakowi drugie życie?
- Jeśli zdecydowałeś się na choinkę w doniczce, możesz przesadzić ją do ogródka – będzie ona tam dobrze rosła tylko wtedy, jeśli od zawsze była hodowana w donicy i nie ma uszkodzonej bryły korzeniowej.
- Przeznaczyć drzewko na opał, a popiół ze spalonego iglaka wykorzystać jako nawóz.
- Oddać drzewko podczas jednej ze zbiórek organizowanych w okresie poświątecznym – zostają one przekazane elektrociepłowniom, gdzie przetwarza się je na energię. Bywa, że iglaki trafiają do zoo, gdzie służą jako jedzenie lub legowiska dla zwierząt.
Choinka sprawia wiele radości, dlatego warto postarać się, aby jak najdłużej pozostała zielona i pachnąca. Kluczem do tego jest jej zahartowanie, regularne podlewanie, nawożenie oraz właściwa temperatura w pomieszczeniu.
Przeczytaj również: Jodła kaukaska – perfekcyjna choinka na Boże Narodzenie. Nie wyrzucaj jej po świętach
Nieproszeni goście w choince. Te owady uwielbiają iglaki na INTERIA.TV.