Spis treści:
- Mięta pieprzowa – uprawa w ogrodzie lub na balkonie
- Nasiona mięty – czy warto je wysiewać?
- Mięta: właściwości lecznicze
Mięta pieprzowa – uprawa w ogrodzie lub na balkonie
Zioła stanowią ważną część wielu ogrodów, także tych niewielkich lub balkonowych, a ich popularność wiąże się z dużą wszechstronnością i użytecznością, jakie gwarantują. Wśród wieloletnich roślin tego rodzaju znajduje się mięta pieprzowa. Uprawa tego zioła nie należy do wymagających. Jako że jego wysokość nie przekracza zwykle 75 centymetrów, nie ma żadnych przeszkód, by pojawiała się również na tarasach czy balkonach, w pojemnikach.
Mięcie pieprzowej warto zapewnić słoneczne stanowisko, odpowiednio osłonięte w okresie zimowym. Gleba pod jej uprawę powinna być lekka, próchniczna i stale wilgotna, a przy tym zasobna w składniki odżywcze oraz wapń. Najlepszy okaże się jej lekko kwaśny odczyn. Roślina potrzebuje częstego i obfitego podlewania, źle znosi okresowe przesuszenia. W przypadku uprawy w ogrodzie należy dokładnie oczyścić stanowisko mięty z ewentualnych chwastów. Podczas wzrostu pamiętaj o zasilaniu jej kompostem bądź nawozami mineralnymi.
Liście mięty utrzymują się do późnej jesieni, a dopiero potem opadają. Nim nadejdzie zima, należy koniecznie nisko przyciąć pędy rośliny. W przypadku uprawy pojemnikowej, na zimne miesiące doniczkę z ziołem można wstawić do domu i trzymać w chłodnym pomieszczeniu. Inną opcją jest pozostawienie przyciętej rośliny na tarasie lub balkonie, w miejscu osłoniętym od wiatru oraz śniegu. Podczas zimowania musisz również radykalnie ograniczyć podlewanie. Dopiero wiosną, gdy mięta zacznie wypuszczać świeże pędy, możesz powrócić do jej obfitego nawadniania.
Zajmując się uprawą mięty na własną rękę, musisz regularnie kontrolować jej kondycję. Chociaż liście rośliny są chropowate, młode sadzonki pozostają narażone na ataki szkodników. Sprawdzaj więc regularnie, czy nie żerują na nich przędziorki, ślimaki bądź mączliki.
Roślina zakwita między czerwcem a sierpniem (wówczas pojawiają się na niej drobne kwiatki). Powinno się przyciąć łodygi, zanim kwiaty rozkwitną, by utrzymać roślinę w zwartej kępie. Zbioru możesz dokonywać od połowy czerwca do sierpnia. Nie ma znaczenia, czy będziesz zrywać jedynie listki, czy zetniesz łodygi na wysokości około 5 centymetrów nad gruntem – roślinie nie zrobi to różnicy.
Nasiona mięty – czy warto je wysiewać?
Najczęściej spotykanym sposobem uprawiania mięty pieprzowej jest hodowanie jej z kłączy. Nasiona mięty oczywiście nadają się do wysiewu i okazują się dość łatwo dostępne w sprzedaży, jednak dużo trudniej w ten sposób uzyskać upragniony egzemplarz rośliny. Najlepiej wysiewać je wczesną wiosną, czyli w okresie od marca do kwietnia.
Nasiona mięty pieprzowej są niezwykle drobne. Wschodzą bardzo powoli, dlatego też lepiej będzie przeprowadzić siew w skrzynce niż w gruncie. Najpierw ustaw pojemnik w domu lub w przydomowej szklarni. Dopiero gdy zrobi się cieplej, możesz zanieść go na balkon lub do ogrodu.
W żadnym wypadku nie dopuść, by świeżo wysiana mięta miała kontakt z deszczem – jej duża wrażliwość sprawia, że podlewanie jest możliwe jedynie za pomocą ostrożnego spryskiwania. Najdłużej czeka się na pojawienie się siewek. Zwykle należy się nastawiać na okres od dwóch do czterech miesięcy. Na szczęście potem mięta szybko pnie się w górę.
Mięta: zastosowanie w kosmetyce i branży spożywczej
To zaskakujące, w jak wielu sytuacjach przydatna okazuje się mięta. Zastosowanie tego zioła w tak obszernych dziedzinach, jak lecznictwo, kosmetyka i sztuka kulinarna tylko to potwierdza.
Służy również do przygotowywania miętowych cukierków, likierów oraz gum do żucia. Liście mięty często wykorzystuje się w kuchni jako dodatek do rozmaitych dań i deserów. Okazuje się ponadto niezwykle orzeźwiającym dodatkiem do napojów (dodaje charakterystycznego smaku czystej wodzie).
W kosmetyce szczególnie ceniony jest zawarty w mięcie mentol. To on staje się częstym składnikiem past do zębów, a także płynów do higieny jamy ustnej. Olejek miętowy bywa również częstym składnikiem preparatów do włosów. Można również samodzielnie dodawać go do szamponów, w ten sposób rozpoczynając walkę z łupieżem. Jeśli natomiast zależy Ci na szybkim wzroście włosów, wmasuj kilka kropli olejku w skórę głowy. Miętę pieprzową stosuje się ponadto jako składnik schładzający w przypadku kosmetyków do twarzy. Olejek z tej rośliny nierzadko można z kolei odnaleźć w składzie perfum lub wody kolońskiej.
Mięta pieprzowa ma zastosowanie w medycynie naturalnej Fot. 123RF/PICSEL
Mięta: właściwości lecznicze
Mięta stosowana jest w medycynie naturalnej, a także bywa produktem wspomagającym leczenie niektórych dolegliwości. Ona lub jeden z jej składników często stanowi też element składowy różnych preparatów leczniczych.
Próżno szukać drugiego zioła, które stanowiłoby wsparcie przy tak wielu dolegliwościach, jak mięta. Właściwości lecznicze, jakie wykazuje, zawdzięcza składnikom, obecnym w jej liściach. Wśród nich wyróżnia się olejek eteryczny (jego bazę stanowi mentol), flawonoidy, garbniki, fitosterole, kwasy organiczne, a także sole mineralne. Za główną substancję czynną liści mięty uznaje się właśnie pozyskiwany z niej olejek. Napar z tej rośliny, a także sam olejek, ułatwiają procesy trawienne. Dzieje się tak, ponieważ z jednej strony wpływają na zwiększone wydzielanie soku żołądkowego, z drugiej natomiast wspierają produkcję żółci. Z pomocą mięty można również wspomóc perystaltykę jelit.
Warto też zauważyć, że redukuje ona skurcze mięśni gładkich, zaliczających się do przewodu pokarmowego, co pozwala jej zniwelować ból czy dyskomfort, towarzyszące dolegliwościom żołądkowym. Wyciąg z mięty pieprzowej ponadto pobudza apetyt, a także hamuje mdłości. Z tego ostatniego powodu może być polecany kobietom w ciąży, które aktualnie zmagają się z nudnościami. Wspomagająco wykorzystuje się go także przy schorzeniach wątroby czy kamicy żółciowej.
Chociaż najczęściej właściwości lecznicze mięty kojarzy się właśnie ze wsparciem dla układu trawiennego, zioło to może stanowić nieocenioną pomoc także w terapii dermatologicznej. Wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwbakteryjne oraz przeciwświądowe, znieczula miejscowo, a także redukuje stany zapalne. Chłód, wywoływany przez mentol i menton, zawarte w liściach mięty, może pomagać w łagodzeniu bólu spowodowanego obrzękiem czy stanem zapalnym skóry. Mięta przyśpiesza również proces gojenia się pęcherzy, powstających w wyniku zakażenia wirusem opryszczki.
Olejek miętowy wykorzystuje się do inhalacji. Wdychany, nie tylko ułatwia oddychanie, ale i znacznie poprawia drożność nosa oraz zatok. Może również łagodzić stres i uspokajać, jeśli użyjesz go w aromaterapii. Dzięki niemu możesz też odczuć ulgę w przypadku silnego bólu głowy, także tego o pochodzeniu migrenowym. Części składowe mięty nierzadko wykorzystuje się też do produkcji różnego rodzaju balsamów, mających koić bóle na tle nerwowym oraz mięśniowym.