Spis treści:
Jak przygotować pelargonie do zimowania?
Odpowiednio przeprowadzone zimowanie pelargonii, pozwala zaoszczędzić wiosną na kupnie nowych sadzonek. Dodatkowo zeszłoroczne okazy już na początku sezonu będą wyróżniać się większymi rozmiarami. Jednak warto pamiętać, że nie każdy egzemplarz nadaje się do zimowania. Przygotowanie roślin do spoczynku zimowego zaczyna się więc od wstępnej selekcji – wybiera się tylko zdrowe i silne rośliny, które nie były atakowane przez choroby czy szkodniki.
Pelargonie charakteryzują się długim okresem kwitnienia, które często trwa nawet do pierwszych przymrozków. Jednak tak niska temperatura może poważnie zaszkodzić roślinom. Dlatego, aby dobrze przygotować pelargonie na zimę, należy działać jeszcze przed ryzykiem nagłego spadku temperatury – optymalnym terminem jest przełom września i października.
W tym czasie należy przyciąć wyselekcjonowane okazy, usuwając zwiędłe liście, kwiaty oraz zbyt długie, osłabione pędy. Następnie – w zależności od metody ich uprawy – można przystąpić do zimowania pelargonii.
Przeczytaj również: Zimowanie roślin w ogrodzie. Co wpływa na ich wytrzymałość, jak poprawić mrozoodporność?
Zimowanie pelargonii – najlepsze sposoby
Wyróżnia się kilka metod skutecznego zimowania pelargonii. Wybór jest uzależniony m.in. od umiejętności ogrodnika, a także rodzaju pomieszczenia przeznaczonego do zimowania roślin.
1. Zimowanie w jasnych pomieszczeniach
Klasyczną, najprostszą i najczęściej polecaną metodą jest przeniesienie pelargonii w doniczkach do jasnego, ale chłodnego pomieszczenia (np. nieogrzewana klatka schodowa, piwnica z oknem, oszklona weranda czy strych z oknem), w którym temperatura będzie utrzymywać się w przedziale 8-10°C. W tym przypadku można przyciąć pędy pelargonii na wysokość ok. 15-20 cm. Podlewanie ogranicza się wówczas do minimum i całkowicie rezygnuje z nawożenia.
Natomiast pelargonie uprawiane w gruncie należy wykopać z dużą bryłą korzeniową, przyciąć oraz posadzić w donicach z dobrze przepuszczalnym podłożem. Tak przygotowane rośliny można przechowywać w opisanych wyżej warunkach.
Do zimowania nadają się tylko najsilniejsze okazy pelargonii, bez jakichkolwiek oznak infekcji czy obecności szkodników. Fot. Jaroslav Frank/CanvaPro
2. Zimowanie w ciemnych pomieszczeniach
Przy większej liczbie roślin i ciemniejszych, suchych pomieszczeniach (ale nadal o temperaturze w przedziale ok. 8-10°C) pelargonie można przezimować w stanie pełnego spoczynku, w którym nie wymagają światła. Wówczas rośliny wyjmuje się z doniczek, otrzepuje z ziemi, przycina i zawiesza korzeniami do góry – co 3-4 tygodnie należy je lekko zwilżyć miękką wodą przy użyciu atomizera.
Podczas takiego zimowania liście usychają, ale dzięki dobrej kondycji korzeni rośliny zachowują potencjał do regeneracji wiosną. Ważne jednak, aby regularnie kontrolować ich stan i nie dopuszczać do całkowitego przesuszenia. Tylko tak pielęgnowane pelargonie zachowają zdrowie i obficie zakwitną w kolejnym sezonie.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Gruszki gniją na drzewach? Choroby owoców gruszy
Co zrobić, aby rododendron bujnie zakwitł w przyszłym roku? Pielęgnacja i naturalne nawożenie