Spis treści:
Dobre odmiany pomidorów do siewu
Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) umieściło pomidory na liście najzdrowszych owoców i warzyw na świecie. Oprócz licznych witamin i składników mineralnych zawierają mnóstwo likopenu, który jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Doceniamy je też za walory smakowe – są soczyste, aromatyczne i mięsiste. Powszechnie wiadomo, że pomidory z własnego ogrodu smakują najlepiej. Jednak aby móc cieszyć się obfitymi plonami, kluczem do sukcesu jest właściwe przygotowanie rozsady. Ogromne znaczenie ma też dobór odpowiedniej odmiany. Wśród najlepszych warto wymienić takie, jak:
- 'Rumba Ożarowska' – wczesna odmiana, która jest polecana do uprawy w gruncie i pod osłonami. Owoce są średniej wielkości, bardzo mięsiste i odporne na pękanie. Odmiana ta wykazuje wysoką odporność na choroby, jest bardzo plenna;
- 'Oxheart' – odmiana pomidora malinowego typu bawolego serca. Tworzy bardzo duże, mięsiste owoce przypominające kształtem serce. Miąższ jest delikatny, słodki i smaczny;
- 'Olka Polka' – bardzo wczesna odmiana karłowa, która rodzi kuliste owoce o słonecznie żółtej skórce. Są one bardzo słodkie i smaczne, polecane do bezpośredniego spożycia i konserwowania w całości;
Pomidory najlepiej wysiewać od połowy lutego do końca marca. Fot.Yevheniya Tuzinska/CanvaPro
- 'Krakus' – odmiana średnio późna, przeznaczona do amatorskiej uprawy na działkach. Jest wysoka, dlatego wymaga stosowania podpór. Owoce są dorodne, mięsiste i bardzo smaczne, mają ciemnoczerwony kolor;
- 'Giant' – stara, polska odmiana pomidora. Tworzy duże owoce o ciemnoróżowej cienkiej skórce, są bardzo mięsiste i soczyste. Jest odporna na wirusa mozaiki tytoniu i częściowo na brunatną plamistość liści;
- 'Bohun' – bardzo wczesna odmiana gruntowa, która jest chętnie wybierana ze względu na odporność na zarazę ziemniaka. Owoce są duże, lekko spłaszczone i bez piętki, nie mają tendencji do pękania.
Produkcję rozsady pomidorów można rozpocząć już od przełomu lutego i marca. Sadzonki są gotowe do wysadzenia do gruntu po około 6-8 tygodniach. Na zewnątrz sadzimy je w drugiej połowie maja, gdy minie ryzyko przymrozków.
Sprawdzona metoda na siew pomidorów
Jak siać pomidory, aby nasiona szybciej i efektowniej kiełkowały? Wypróbuj ciekawą metodę, która sprawi, że sadzonki będą zdrowe i dorodne. W pierwszej kolejności należy przygotować odpowiednie pojemniki o głębokości minimum 5 cm. Wypełniamy je lekkim, przepuszczalnym podłożem bogatym w składniki odżywcze, o odczynie lekko kwaśnym (pH 5,5-6,5). Następnie podłoże przykrywamy papierem toaletowym lub ręcznikiem papierowym (wystarczy jedna warstwa). W kolejnym kroku spryskujemy papier wodą – powinien on być mocno wilgotny. Dalej układamy na nim nasiona pomidorów w odstępach 3 cm od siebie i około 4 cm między rzędami. Na koniec przykrywamy je podłożem (najlepiej kokosowym lub torfowym, gdyż jest lekkie i luźne). Wartość pamiętać, że grubość przykrycia nie może przekraczać 1 cm.
Całość dokładnie zwilżamy, np. za pomocą spryskiwacza lub delikatnym strumieniem, który nie wymyje nasion. Pojemniki ustawiamy w ciepłym miejscu o temperaturze około 25 st. C (nie przykrywamy folią). Taka metoda wysiewu sprawi, że nasiona pomidorów wykiełkują już po 3-5 dniach. Będą one miały optymalny poziom wilgoci, a co za tym idzie – idealne warunki do rozwoju siewek. Sadzonki pomidorów będą mocne, grube, z silnie rozwiniętym systemem korzeniowym, co jest gwarancja obfitych plonów.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jaka ziemia do rozsad? Jej nawożenie to sekret zdrowych warzyw
Jak siać pora, żeby był duży i gruby? Oto najlepszy sposób na siew pora