Spis treści:
Jaka ziemia jest najlepsza do rozsad warzyw?
Przedwiośnie to czas, gdy możemy zacząć wysiewy pierwszych warzyw na rozsadę. Dotyczy to przede wszystkim tych gatunków, które charakteryzują się długim okresem wegetacji oraz są ciepłolubne, więc nie mogą być wysiewane wprost do gruntu, gdy zagrażają im przymrozki. Przygotowanie własnej rozsady na okiennym parapecie pozwala nam na uprawę takich roślin jak seler, bakłażan, papryka czy pomidory.
O powodzeniu rozsady w dużej mierze decyduje podłoże, do którego wysiewamy nasiona warzyw. Warto pamiętać, że musi być ono umiarkowanie żyzne, bogate w próchnicę, przepuszczalne i sterylne, więc wolne od chorobotwórczych patogenów i szkodników. Ostatni aspekt jest niezwykle ważny, ponieważ zainfekowana gleba stanowi główną przyczynę zgorzeli siewek, która powoduje gnicie i obumieranie młodych roślin.
Jaka ziemia jest najlepsza do rozsad warzyw? Warto skorzystać z gotowych mieszanek, które dostępne są w sklepach ogrodniczych. Taka ziemia do wysiewu nasion i rozsady jest lekka oraz przewiewna i ma odpowiedni, zbilansowany skład. Jest odkażona, więc zmniejsza ryzyko, że sadzonki zaczną chorować.
Oczywiście, możemy również spróbować przygotować własne podłoże do rozsad z równych części dojrzałego kompostu, odkwaszonego torfu oraz piasku. Całość łączymy z niewielką ilością gliny. Ziemię powinniśmy wysterylizować, podgrzewając ją w piekarniku w temperaturze 180°C przez 2 godziny. Nie mamy jednak gwarancji, że uda nam się stworzyć mieszankę o właściwej strukturze, która będzie całkowicie wolna od patogenów.
Sadzonki warzyw można zacząć nawozić ok. 3-4 tygodnie po siewie. Fot. 3dillustrations/123RF.com
Przeczytaj również: Wysiew selera na rozsadę. Jak go pielęgnować, by bulwy urosły duże i zdrowe?
Czym nawozić sadzonki warzyw?
Odpowiednie podłoże ułatwia warzywom kiełkowanie i daje im dostęp do składników odżywczych, dzięki którym rozpoczynają zdrowy wzrost. Z czasem jednak niezbędne substancje zaczynają się wyczerpywać, więc sadzonki wymagają nawożenia. Pamiętajmy jednak, że młode rośliny są bardzo delikatne, więc trzeba zasilać je z ostrożnością, nie wcześniej niż po 3-4 tygodniach od momentu siewu, gdy zdążą już rozwinąć liście właściwe.
Czym nawozić sadzonki warzyw? Warto skorzystać z naturalnych preparatów, które podamy w małych dawkach, nie ryzykując, że uszkodzimy wrażliwy system korzeniowy młodych roślin. Oto kilka najlepszych odżywek do rozsad, które działają jak stymulatory wzrostu:
- biohumus (20 ml na 1 l wody),
- kwasy humusowe (1-2 ml na 1 l wody),
- organiczny nawóz z alg morskich (1-4 ml na 1 l wody).
Dokładne dawkowanie znajdziemy na opakowaniu konkretnego preparatu. Warto trzymać się tych zaleceń, aby uniknąć przenawożenia i otrzymać zdrowe, silne sadzonki warzyw.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Ta odmiana papryki będzie królową tego sezonu. Zachwyca smakiem i kolorem od wierzchołka po ogonek
Pomidory najłatwiejsze do uprawy. Idealne dla początkujących, nie mają dużych wymagań
Wczesne odmiany kapusty. Wysiej w lutym, zbierzesz już w czerwcu