Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Wysiew selera na rozsadę. Jak go pielęgnować, by bulwy urosły duże i zdrowe?

Seler to jedyne warzywo korzeniowe, które uprawiamy z rozsady. Jest to konieczne, ponieważ długo musimy czekać na wykiełkowanie nasion i wzrost siewek. Z tego względu, jeśli chcemy uprawiać tę roślinę w warzywniku, powinniśmy wcześnie zacząć przygotowywać sadzonki. Kiedy siać seler na rozsadę? Jak to zrobić, żeby bulwy urosły duże i zdrowe? Podpowiadamy.

Wysiew selera na rozsadę. Jak go pielęgnować, by bulwy urosły duże i zdrowe?
Siew selera na rozsadę najczęściej przeprowadzamy w lutym lub na początku marca. Fot. Petra Richli/CanvaPro

Spis treści:

Kiedy siać seler na rozsadę?

Seler korzeniowy jest warzywem o długim okresie wegetacji, co powoduje, że możemy go uprawiać wyłącznie z rozsady w naszych warunkach klimatycznych. Innymi słowy, seler musimy wysiać do pojemników i pielęgnować na parapecie, aby otrzymać wyrośnięte sadzonki, które będą gotowe do posadzenia w ogrodzie. Będzie to możliwe dopiero wtedy, gdy minie ryzyko wiosennych przymrozków, czyli w drugiej połowie maja.

Od wysiewu nasion selera do uzyskania gotowej rozsady o kilku liściach mija zazwyczaj 8-10 tygodni, a do momentu otrzymania zbiorów – nawet 7-8 miesięcy. Kiedy siać seler na rozsadę? Musimy to zrobić odpowiednio wcześnie, bo roślina ta wschodzi bardzo długo. Seler korzeniowy wysiewamy do doniczek najczęściej w lutym lub na początku marca.

Jak siać seler na rozsadę?

Jeszcze na przedwiośniu zaczynamy wysiew selera korzeniowego na rozsadę. Nie jest to zadanie szczególnie trudne, choć trzeba trzymać się kilku podstawowych zasad, dzięki którym otrzymamy zdrowe i silne sadzonki

Jak siać seler na rozsadę? Oto instrukcja krok po kroku:

  1. Doniczki i ziemia – skrzynkę, wielodoniczkę lub inny pojemnik wypełniamy podłożem do siewu i pikowania, które dokładnie zwilżamy. Pojemnik może być stosunkowo płytki, bo potem i tak siewki zazwyczaj wymagają pikowania;

  2. Siew – następnie przystępujemy do siewu nasion selera. Są one bardzo drobne, więc działajmy ostrożnie, starając się równomiernie rozsypać je na podłożu. Nie przykrywamy ich ziemią, jedynie delikatnie ugniatamy, dzięki czemu będą miały lepszy dostęp do światła;

  3. Pielęgnacja rozsady – przykrywamy całość szybką lub folią i stawiamy w ciepłym, jasnym miejscu, gdzie będzie utrzymywała się temperatura 18- 22°C. Pilnujemy, by podłoże było zawsze wilgotne, aż do pojawienia się wschodów (po 10-20 dniach). Jeżeli nasze wysiewy przykryliśmy folią, pamiętajmy o codziennym wietrzeniu. O wilgotność podłoża dbamy, używając opryskiwacza;

  4. Pikowanie – mniej więcej 1-1,5 miesiąca po wysiewie młode rośliny, które mają już po 2-3 liście właściwe, przepikowujemy do większych doniczek lub pojemników w rozstawie ok. 3-5 cm. Stara szkoła uczy, żeby przy okazji pikowania skrócić nieco korzenie, które dzięki temu się lepiej się rozrosną. Uważajmy jednak, by nie przyciąć ich za mocno, a także, by nie podwijać ich, umieszczając w nowym miejscu;

  5. Dalsze zabiegi – po przepikowaniu sadzonki obficie podlewamy, a później utrzymujemy stałą wilgotność podłoża. Miesiąc po pierwszym pikowaniu zabieg ten można powtórzyć, przesadzając rośliny pojedynczo. W kwietniu możemy też zasilić nasze rozsady wybranym nawozem, najlepiej organicznym (np. biohumusem).

Jeśli chcemy otrzymać zdrowe i mocne sadzonki selera, wysiejmy to warzywo odpowiednio wcześnie. Fot. yuris010/123RF.com Jeśli chcemy otrzymać zdrowe i mocne sadzonki selera, wysiejmy to warzywo odpowiednio wcześnie. Fot. yuris010/123RF.com

Pamiętajmy, że bardzo ważną rolę przy produkcji rozsady selerów odgrywa temperatura. Powinna być utrzymywana na poziomie 20-22°C w ciągu dnia, a nocą 18-20°C. Jak podpowiada Izabella Schick z kanału Ogród na co dzień na portalu YouTube, warto mieć na uwadze, że spadek temperatury poniżej 14°C może zahamować wzrost roślin, a nawet przyczynić się do wybijania w pędy kwiatostanowe w późniejszym okresie uprawy.

Przeczytaj również: Poprawiają jakość gleby, użyźniają i wzmacniają. Jak i kiedy stosować kwasy humusowe?

Sadzenie i pielęgnacja selera

Sadzenie selera korzeniowego najczęściej realizuje się w drugiej połowie maja, ponieważ jest on wrażliwy na niskie temperatury. Ma nieco większe wymagania cieplne od marchwi czy pietruszki. W maju gotową rozsadę tego warzywa możemy też nabyć w sklepach ogrodniczych.

Selery sadzimy w gruncie w rozstawie 30 × 40 cm. Gleba powinna być żyzna, bogata w próchnicę i wilgotna o pH 6,5-7,0, a miejsce słoneczne. Dołki przygotowane do sadzenia tych roślin możemy zaprawić np. kompostem. Nie powinno się uprawiać selera na glebach podmokłych, zakwaszonych lub ze zbyt dużą zawartością wapnia. W ubogim podłożu uprawia się go już w pierwszym roku po oborniku.

Seler korzeniowy potrzebuje żyznej i bogatej w próchnicę gleby. Seler korzeniowy potrzebuje żyznej i bogatej w próchnicę gleby. Fot. syaber/123RF.com

Pamiętajmy, że głębokość sadzenia selera decyduje o wyglądzie jego bulw. Sadzenie zbyt głębokie sprawia, że warzywa mają wydłużony kształt, za płytkie z kolei doprowadza do wzmożonej produkcji korzeni bocznych, co pogarsza jakość plonów. Prawidłowo posadzony na nowym stanowisku seler znajduje się na takiej samej głębokości, na jakiej rósł do tej pory.

Miejmy na uwadze, że seler ma wysokie wymagania pokarmowe, zarówno pod względem azotu, jak i fosforu oraz potasu. Warto więc dokarmiać nasze uprawy ekologicznymi nawozami, dbając o to, aby zawsze zostały wymieszane wierzchnią warstwą gleby. Korzystnie na wzrost i rozwój selera wpływa też spulchnianie gleby wokół bulw. Warto więc od czasu do czasu to zrobić, uważając, by nie uszkodzić korzeni.

Selery trzeba starannie podlewać przez całe lato. Jeżeli zauważymy żółknące liście, możemy je obrywać, pozostawiając jedynie soczyście zieloną nać. Zagon z selerem trzeba też systematycznie odchwaszczać. Mniej więcej od sierpnia możemy wyrywać te warzywa w miarę potrzeby. Spożywać warto zarówno jego część podziemną, jak i nadziemną, jako składnik zup, sosów czy sałatek.

Artykuł został zaktualizowany. Po raz pierwszy ukazał się 16.02.2021 roku.

Źródła: deccoria.pl, Ogród na co dzień/YouTube

Przeczytaj również:

Wczesne odmiany kapusty. Wysiej w lutym, zbierzesz już w czerwcu

Jak siać rzodkiewkę w doniczce? Pielęgnacja i polecane odmiany

Czy ziemia z kretowiska jest dobra na rozsady? Do czego używać ziemi z kretowiska

Przeczytaj również

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.