Spis treści:
- Odmiany rzodkiewki do siewu w doniczce
- Jak siać rzodkiewkę w doniczce?
- Pielęgnacja rzodkiewki w doniczce
Odmiany rzodkiewki do siewu w doniczce
Słodko-ostry smak rzodkiewki z ogrodu podkreśla walory każdej sałatki, surówki, świetnie podkreśla orzeźwiający charakter letnich kanapek oraz najlepiej komponuje się z półtłustym twarożkiem. Sposobów na wykorzystanie rzodkiewkowego plonu jest wiele, dlatego też to drobne, kolorowe warzywo jest bardzo rozpowszechnione w przydomowych uprawach.
Jeżeli planujesz wysiew rzodkiewki do gruntu lub uprawę pod osłonami, musisz liczyć się z tym, że smakiem jej dorodnych korzonków będziesz cieszyć się w ściśle określonym czasie, a w czasie wzrostu roślin mogą poczęstować się nimi mniejsze i większe szkodniki, stale gotowe do podjadania. Nawet odmiany o wysokiej odporności wymagają odpowiednich warunków oraz sumiennej pielęgnacji z uwzględnieniem ochrony przed szkodnikami. Chcesz uprawiać ulubione warzywo w bezpieczniejszych warunkach, długo ciesząc się jej oryginalnym smakiem? W takim przypadku uprawa rzodkiewki w doniczce będzie lepszym rozwiązaniem.
Rzodkiewka (Raphanus sativus L.) to gatunek z rodziny kapustowatych, który jako jeden z niewielu nadaje się zarówno na przedplon, plon główny, jak i na poplon, a także świetnie rośnie w towarzystwie większości warzyw. Powinieneś wiedzieć, że rzodkiewka należy do grupy roślin długiego dnia, co oznacza, że szybko zakwita, gdy dzień staje się dłuższy, kosztem apetycznych korzeni. Właśnie dlatego wiosna to idealny moment na wysiew nasion rzodkiewki – jeśli tylko warunki pozwolą, już nawet po ok. 4 tygodniach możesz liczyć na udane zbiory.
Kiełkujące siewki rzodkiewki przy dobrej pogodzie można trzymać w doniczce na zewnątrz, a w razie spadku temperatury przenieść do w cieplejsze miejsce. Fot. Victoria Koskela/CanvaPro
Olbrzymią zaletą rzodkiewki jest jej niewielka wrażliwość na niskie temperatury, dla niektórych odmian nawet wiosenne przymrozki do -5°C nie są większym zagrożeniem. Chcesz mieć pewność, że twojej rzodkiewkowej uprawie nic nie grozi, a przy tym liczysz na obfite i szybkie plony? Odmiany uprawiane w pojemnikach będą najbezpieczniejsze, bo w razie załamania pogody możesz z łatwością przenieść je do pomieszczenia, gdzie warunki będą bardziej sprzyjające do prawidłowego rozwoju. Co więcej, wysiew nasion do doniczki umożliwi lepszą kontrolę parametrów wodno-glebowych.
Podpowiadamy, jakie odmiany rzodkiewki wybrać do ekologicznej uprawy i które lepiej wystawić na balkon lub półotwartą werandę, a które poradzą sobie również na chłodnym, kuchennym parapecie. Na liście najsmaczniejszych propozycji, zarówno wcześnie plonujących, jak i nieco późniejszych znajdują się takie oto odmiany rzodkiewki do siewu w doniczce:
- 'Carmen'
- 'Celesta F1'
- 'Fiesta'
- 'Lucynka'
- 'Leda'
- 'Krakowianka'
- 'Mila'
- 'Silesia'
- 'Saxa'
- 'Opolanka'
- 'Polana'
- 'Warta'
Powyższe propozycje różnią się nie tylko terminem wschodu i osiągnięcia dojrzałości zbiorczej, lecz także stroną wizualną: kształtem bulw korzeniowych, ich wielkością oraz wybarwieniem zgrubienia. Jeśli rozważasz uprawę w warunkach mieszanych, czyli chciałbyś spróbować wystawić pojemnik z kiełkującymi nasionami na jasny, chłodny parapet w domu, gdzie jednak światła dochodzi mniej, a temperatura jest nieco wyższa od zalecanej w balkonowej uprawie rzodkiewki, wypróbuj wczesne odmiany. Spośród wyżej wymienionych m.in. 'Leda', 'Fiesta', 'Lucynka' czy np. 'Celesta F1' powinny sobie poradzić.
Przeczytaj również: Alternatywa dla rzodkiewki. Uprawa i wymagania rzodkwi wężowej
Jak siać rzodkiewkę w doniczce?
W uprawie doniczkowej warzyw bardzo ważne jest stworzenie im korzystnych warunków do wzrostu oraz dojrzewania. Rzodkiewka jest bardzo wrażliwa na niedobory, jak i nadmiar wody, co nasila się, gdy rośnie z niewielkiej ilości podłoża. Utrzymanie balansu i wskazanego dla danej odmiany optimum zadziała jak motor napędowy w okresie intensywnego wzrostu oraz nadbudowy zgrubienia korzeniowego, a także uchroni siewki przed gniciem od spodu. Ważnym aspektem jest zapewnienie rzodkiewkom w doniczkach dostatecznej ilości światła dziennego, a także zachowanie dystansu, który pozwoli poszczególnym siewkom dobrze się rozwijać.
Kształtce rzodkiewki zbierzesz wówczas, gdy zapewnisz siewkom dobre podłoże, dostatecznie dużo wody, światła dziennego i optymalną temperaturę. Nie zapomnij o właściwej rozstawie. Fot. zhakyaroslav/123rf.com
Poniżej znajdziesz proste instrukcje, jak siać rzodkiewkę w doniczce, aby podczas zbiorów nie rozczarować się, kolejno wyjmując dojrzałe warzywa z podłoża. Zapytaliśmy doświadczonych ogrodników, czego potrzebują wspomniane odmiany do wykształcenia najsmaczniejszych i najzdrowszych form, które już po 4-5 tygodniach będą gotowe do zbioru.
- Największą zaletą uprawy doniczkowej rzodkiewki jest możliwość wysiewu nasion do pojemnika nieco wcześniej niż do gruntu. Wynika to z tego, że w razie znaczących wahań temperaturowych i wyraźnego załamania pogody po wysiewie, łatwo da się przenieść uprawę ze strefy zewnętrznej do nieco cieplejszego pomieszczenia. Zaplanuj wysiew w marcu/kwietniu na zbiór wiosenny. Powtarzaj wysiew co 10 dni, aby plony zbierać regularnie i wydłużyć zbiory nawet na cały sezon wegetacyjny.
- Wybierz doniczkę właściwej wielkości z solidnego materiału, który dłużej utrzyma wilgoć oraz pozwoli na utrzymanie prawidłowej wymiany gazowej – najlepiej sprawdzają się pojemniki prostokątne, szerokie, długie i średnio głębokie; doniczki o głębokości 20 cm wystarczą, w mniejszych mogłoby zabraknąć miejsca na niezbędną warstwę drenażu pod wartościowym podłożem.
- Dla uzyskania większych zgrubień korzeniowych oraz lepszego smaku warzywa, zadbaj o to, by pojemnik z wysianymi nasionami trafił na miejsce dobrze nasłonecznione i zaciszne.
- Wysiew możesz przeprowadzić punktowo lub rozrzucając nasiona swobodnie i wykonując późniejszą przerywkę w tzw. fazie drugiego liścia. Zalecana rozstawa przy siewie punktowym to 5 cm x 5 cm. Siejąc rzodkiewki rzutowo, zbiory liści z przerywki możesz wykorzystać np. do przygotowania domowego pesto, lekko pikantnego i mocno ziołowego w smaku.
- Koniecznie zwróć uwagę na głębokość wysiewu – nasiona osadzone w podłożu głębiej niż 1 cm najprawdopodobniej nie dadzą kształtnych zgrubień korzeniowych, nawet jeśli rzodkiewki będą miały pożądany smak, to nie będą estetycznie owalne lub okrągłe, jak sugerowałby opis wybranej do siewu odmiany.
Jeśli zależy ci na czasie i chciałbyś jeszcze przyspieszyć zbiór rzodkiewek z tak poprowadzonej uprawy, możesz przeprowadzić tzw. moczenie nasion – znacząco przyspiesza kiełkowanie.
Przygotowany materiał do wysiewu najpierw namocz przez ok. 12 godzin w ciepłej wodzie (optymalna temperatura wody podczas zabiegu powinna wynosić 30°C, dobrze, aby wcześniej została przegotowana i przestudzona). Po upływie min. 12 godzin namoczone nasiona należy połączyć z suchym piaskiem. Ilość postaraj się dobrać samodzielnie, uwzględniając wskazanie, aby całość po zmieszaniu miała konsystencję sypką i pozwoliła na równe wysianie. Ważne, aby gleba, do której trafią nasiona była po namoczeniu lekko wilgotna i wilgotność tę utrzymała na względnie stałym poziomie aż do czasu wykiełkowania młodych rzodkiewek.
Pielęgnacja rzodkiewki w doniczce
Po wysianiu rzodkiewki do odpowiednio dobranego pojemnika nie musisz nic więcej robić. Nie ma potrzeby robienia rozsady, warzywo to doskonale rośnie w warunkach doniczkowych, a jedyne zadanie, które może cię czekać w ramach wczesnej pielęgnacji siewek to przerwanie ich w razie nadmiernego zagęszczenia. Jednak nawet wtedy nic się nie zmarnuje, bowiem młode listki rzodkiewki są świetnym materiałem na świeżą przyprawę do większości sałatek, na tosty, włoskie bruschetty czy tradycyjne kanapki.
W czasie pielęgnacji rzodkiewki w doniczce niezwykle ważne jest regularne podlewanie roślinki, szczególnie w okresie kilku dni po wysiewie, przy znacznym ociepleniu oraz w przypadku siania w podłożu, które szybciej wysycha. W czasie intensywnej nadbudowy jadalnej bulwy rzodkiewki regularne dostarczanie roślinom wody jest bardzo istotne, jednak uważaj, by nie przedobrzyć, ponieważ powtarzane przelewanie może doprowadzić do gnicia korzeni jeszcze zanim wykształcą jakiekolwiek zgrubienia. Najlepiej sięgaj po konewkę z odstaną wodą co 2-3 dni i staraj się rozlewać ją równomiernie po podłożu, wcześniej sprawdzając dłonią, w jakim stopniu wierzchnia warstwa przeschła.
Chcesz wspomóc rozwój kształtnych, dorodnych i smacznych korzeni? Dodatkowo przypilnuj dwóch rzeczy:
- po pierwsze, uważaj z nawożeniem, jeśli nie ma uzasadnionej potrzeby, raczej nie podawaj roślinom żadnych gotowych preparatów, by nie doprowadzić do kumulacji azotu w glebie;
- po drugie, w czasie intensywnego wzrostu i kształtowania zgrubień korzeniowych możesz dodatkowo uszczknąć kilka listków (dosłownie 2-3 pojedyncze sztuki) z każdej roślinki, aby zwiększyć jej nakład energetyczny na tworzenie smacznej formy pod ziemią.
Dojrzała rzodkiewka nadaje się do spożycia w całości – świeżo oderwane i umyte liście można jeść nawet na surowo, podobnie jak dorodny, słodko-ostry korzeń. Fot. larryratt/123rf.com
Przygotowując podłoże dla rzodkiewki w doniczce, pamiętaj o tym, aby było ono dobrze przepuszczalne, dlatego przygotuj na dnie pojemnika warstwę drenażową. Ziemia, na którą trafią nasiona, powinna być dość żyzna i umiarkowanie wilgotna, ważna jest zawartość cennego materiału próchniczego rozmaitego pochodzenia. Dlatego też szykując podłoże, pomyśl o wcześniejszym zmieszaniu go z odrobiną przerobionego kompostu lub wykorzystaj gotową, przygotowaną np. sezon wcześniej ziemię kompostową. Pilnuj pH gleby, najlepiej, jeśli utrzyma się ono w granicach 6,0-7,0.
Gdy zakończysz zbiory rzodkiewki z wysianych partii i zrezygnujesz z kontynuacji uprawy, choć sezon wegetacyjny w pełni, ziemię spod smakowitych korzeni możesz wykorzystać dla ogórków czy np. późnych odmian pomidorów, będzie dla nich solidną podstawą do wzrostu i bazą do wykształcenia równie smacznych owoców.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Superfood możesz mieć na parapecie. Uprawa rukwi wodnej w doniczce, często popełniane błędy
Skarbiec witamin i minerałów. Jak uprawiać kiełki na parapecie - wybierz najzdrowsze nasiona