Porady ogrodnicze

Jak przygotować gnojówkę z odwaru skrzypu polnego? Pomidorki i ogórki zyskają naturalną ochronę

Skrzyp polny uznawany jest za chwast, chociaż kryje w sobie liczne mikroelementy i ma wiele pożytecznych zastosowań. Jego właściwości wykorzystywane są w ziołolecznictwie i branży kosmetycznej. Nie wszyscy wiedzą, że może też wzmacniać rośliny i chronić je przed atakiem wielu chorób. Jak przygotować gnojówkę z odwaru skrzypu polnego?

Jak przygotować gnojówkę z odwaru skrzypu polnego? Pomidorki i ogórki zyskają naturalną ochronę
Sprawdź, jak przygotować gnojówkę z odwaru skrzypu polnego. Fot.123RF.com

Spis treści:

Jakie właściwości ma skrzyp polny?

Skrzyp polny to gatunek rośliny wieloletniej, która należy do rodziny skrzypowatych. Dorasta do 40 cm wysokości i wytwarza dwa rodzaje pędów: pędy zarodnionośne i pędy płonne. Surowcem zielarskim są tylko pędy płonne. Można je zbierać przez całe lato, przy czym najbardziej wartościowe są te zebrane od połowy lipca do końca sierpnia. Pędy są płonne i mają okółkowe rozgałęzienia, a pędy zarodnionośne są jasnobrązowe, wpadające lekko w czerwień. Na szczycie każdego pędu widnieje zwieńczenie o jajowatym kształcie, nazywane kłosem zarodnionośnym. Właśnie on wytwarza wiosną zarodniki.

Jakie są właściwości skrzypu polnego? To roślina uznawana w Polsce na uciążliwy chwast, jednak jej stosowanie przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Właśnie dlatego wykorzystywany jest w ziołolecznictwie i kosmetyce. W lecznictwie ludowym skrzyp polny stosowany był przeciw krwotokom wewnętrznym, ale też w chorobach dróg moczowych. Wykazuje działanie moczopędne, wzmacniające i przyspieszające gojenie ran. Uszczelnia też naczynia krwionośne. Jest jedną z roślin, które zawierają najwięcej krzemu. Napar ze skrzypu może być stosowany do przemywania skóry, ale też do wcierania we włosy, by zapobiec ich wypadaniu. Skrzyp polny pomaga też obniżyć ciśnienie krwi i walczyć ze zmianami miażdżycowymi. Może być regularnie przyjmowany w postaci suplementów diety, ale dużą popularnością cieszy się też herbata ze skrzypu polnego.

Przeczytaj również: Wzmacnia i pobudza rośliny do wzrostu, ale nie wszystkie. Czego nie podlewać gnojówką z pokrzywy?

Skrzyp polny – zastosowanie w ogrodzie

Zastosowanie skrzypu polnego w ogrodzie może bardzo korzystnie wpłynąć na rośliny. Wzmacnia je, ale pomaga też zwalczyć niektóre choroby – zwłaszcza grzybowe. Szczególnie sprzyja zachowaniu w zdrowiu ogórków i pomidorów. Uważa się, że krzem jest potrzebny roślinom, by mogły wzmocnić swoją odporność na stres, spowodowany między innymi niedoborem wody. Niedobór krzemu może spowodować tendencję roślin do pokładania się, a więc osłabia ich łodygi. Obfitujący w krzem skrzyp polny wspomaga więc zachowanie ich w zdrowiu.

Z rośliny można przygotować różnego rodzaju opryski, napary i wywary. Gnojówkę ze skrzypu polnego możemy również stosować prewencyjnie, aby zapobiec pojawianiu się czy przenoszeniu na kolejne rośliny pewnych chorób. Pomaga zwalczać przędziorki i mszyce. Wyciąg ze skrzypu polnego wykorzystywany jest do przeciwdziałania mączniakom rzekomym, rdzom, a także zarazie ziemniaka na pomidorach. Gnojówka ze skrzypu polnego może też przyśpieszyć kompostowanie. W roślinie znajdziemy pożyteczne bakterie, które sprawiają, że ziemia staje się bardziej urodzajna.

skrzyp polny Skrzyp polny ma też zastosowanie w ogrodnictwie jako składnik preparatów przeciwko chorobom i szkodnikom roślin. Fot.123RF.com 

Jak zrobić gnojówkę z odwaru skrzypu polnego?

Gnojówka z odwaru skrzypu polnego nie jest trudna w przygotowaniu. Potrzebujemy 30 dag suszonego ziela skrzypu lub 1 kg świeżego skrzypu polnego. Co robimy?

  • Roślinę dzielimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Zalewamy ją 1 litrem wody.
  • Gotujemy przez 30 minut, a po upływie tego czasu odstawiam wywar, by wystygł.
  • Wywar wraz z częściami rośliny wlewamy do 5 litrów wody (najlepiej deszczówki), umieszczonych w wiaderku.
  • Skrzyp wraz z wodą pozostawiamy na 10-11 dni, codziennie mieszając. Najlepiej ustawić gnojówkę w cieniu i przykryć (na przykład ściereczką).

Po upływie tego czasu gnojówkę odcedzamy i możemy ją zastosować do pryskania roślin. Tak przygotowanej gnojówki najlepiej nie rozcieńczać.

Do jakich roślin stosować gnojówkę z odwaru skrzypu polnego?

Gnojówka ze skrzypu polnego może być stosowana do różnych warzyw, kwiatów, krzewów i drzew owocowych, a nawet do podlewania trawnika. Najlepiej podlewać rośliny przy korzeniach, co je wzmocni i ochroni przed ewentualnym atakiem grzybów.

Gnojówka przygotowana bez wstępnego gotowania skrzypu polnego może zostać rozcieńczona. Po rozcieńczeniu z wodą może być stosowana między innymi do podlewania truskawek i poziomek, a także do zwalczania szkodników takich jak miseczniki czy przędziorki. Wówczas podlewamy nią profilaktycznie liście roślin. Opryski ze skrzypu polnego najczęściej stosowane są jednak do wzmacniania i zwalczania chorób pomidorów oraz ogórków.

Przeczytaj również: Nornice niszczą ogród, podgryzają uprawy? Włóż to do dołków w ziemi, a szybko się wyniosą

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.