Spis treści:
- Hurma wschodnia – jaki to gatunek drzewa?
- Hurma wschodnia — wymagania uprawowe
- Jakie zastosowanie mają: owoce, drewno i sok z hurmy?
- Jakie gatunki hurmy wschodniej rozwiną się w Polsce?
Hurma wschodnia – jaki to gatunek drzewa?
Hurma wschodnia to odmiana pochodząca z rodziny hebankowatych. Uprawiana jest głównie w Chinach, Japonii i Korei Południowej. Drzewo w optymalnych warunkach dorasta do nawet 12 m, najczęściej osiąga jednak wysokość mniej więcej 2–3 m. Gatunek ten odznacza się gęstą, okrągłą koroną skierowaną ku górze. Żółte kwiaty hurmy są raczej niepozorne i rosną pojedynczo. To z nich kształtują się owoce, którymi można cieszyć się średnio po roku od sadzenia. Zdarza się, że okres ten wydłuża się do 2–3 lat. Pomarańczowy owoc kaki, który wyglądem przypomina nieco pomidora, nazywany jest też persymoną.
Hurma ma złuszczoną, nieco bruzdowatą korę. Jej liście są natomiast delikatnie zaostrzone na krańcach. Ich wierzchnia strona jest gładka, lśniąca i ma intensywnie zielony kolor, a spodnia pokryta jest delikatnymi włoskami. Drzewo zrzuca je w momencie dojrzewania owoców. Zastanawiasz się, gdzie sadzi się hurmę wschodnią? Sadzonki kaki, jak potocznie mówi się o tej roślinie, dobrze rosną w glebie na otwartym terenie oraz w donicach. Podobna odmiana to hurma kaukaska. Od hurmy wschodniej różni się ona barwą korony kwiatów. Nie są one żółte, a brązowe z czerwonymi refleksami.
Hurma wschodnia — wymagania uprawowe
Ciepłe, nasłonecznione stanowiska są podstawowym zaleceniem w uprawie hurmy wschodniej. Drzewo bardzo źle znosi działanie mrozu, więc zapewnienie jej optymalnych warunków w Polsce jest trudne. Zdaniem specjalistów ogrodnictwa korzystny dla uprawy hurmy klimat panuje w kraju jedynie na obszarach: Kotliny Sandomierskiej, Niziny Śląskiej lub okolic dolnej Odry. Jakie podłoże wybrać? Gleba do uprawy hurmy wschodniej powinna być: lekko kwaśna, próchniczna, żyzna, a także umiarkowanie wilgotna. Pamiętaj, że hurma będzie potrzebować dodatkowego zabezpieczenia przed chłodem. Może to być na przykład osłona wykonana ze zeschniętej ściółki.
Zdecydowanie łatwiejsza jest uprawa hurmy w donicy. W momencie pogorszenia warunków atmosferycznych drzewo można przenieść do ciepłego pomieszczenia. Niestety, zasadniczą wadą tego modelu hodowli jest fakt, że owoce kaki pojawiają się w uprawie w pojemnikach dopiero po około 8 latach od zasadzenia. Również w tym przypadku należy zadbać o ochronę rośliny przed porywistym wiatrem. Dlaczego? Wrażliwe pędy hurmy mogą ulec wskutek jego działania przypadkowemu uszkodzeniu. Zastanawiasz się, czy nawozić hurmę? Gatunek ten odznacza się silnie rozwiniętą strefą korzeniową, więc wiosną trzeba go dość intensywnie zasilać preparatami wysoce zmineralizowanymi przeznaczonymi dla tej odmiany.
Przeczytaj również: Marakuja – owoc, który obniża ciśnienie krwi i podnosi odporność
Jakie zastosowanie mają: owoce, drewno i sok z hurmy?
Wyciśnięty sok z owoców kaki ma oryginalne walory smakowe i prozdrowotne. Jego codzienne spożycie pozwala między innymi na: obniżenie ciśnienia tętniczego, redukcję złego cholesterolu, zachowanie prawidłowej ostrości wzroku, zwiększenie odporności na infekcje i zapobieganie nowotworom krwi.
Kaki doskonale nadaje się do spożycia na surowo. Można je dodawać również do przetworów albo sałatek w formie suszonej czy kandyzowanej. Owoc jest bardzo słodki, ale musi być w pełni dojrzały przed konsumpcją.
Konkretne przeznaczenie ma również drewno hurmy. Cechuje się ono giętkością i wytrzymałością na zniszczenie, dlatego wykorzystywane jest do tworzenia między innymi elementów instrumentów muzycznych, kręgli, kul i przedmiotów ozdobnych. Sok z kory hurmy wschodniej wykazuje natomiast silne właściwości impregnujące. Stosuje się go do produkcji farb, wzmocnienia sieci rybackich, a także garbowania skóry naturalnej, ponieważ pomaga zwiększyć trwałość produktu pod kątem zmiennych warunków pogodowych lub zanieczyszczeń.
Zasady dodatkowej pielęgnacji hurmy wschodniej
Hurma potrzebuje regularnego i obfitego podlewania. Młode drzewa kaki nawadniaj kilka razy w tygodniu nawet trzema wiadrami wody. O czym jeszcze musisz pamiętać, uprawiając hurmę w donicy lub gruncie? Dla prawidłowego wzrostu roślina ta potrzebuje systematycznego przycinania gałązek i formowania korony. Krzyżujące się, uschnięte i porażone chorobą pędy usuwaj wiosną lub późną jesienią. Uważaj, aby nie uszkodzić zdrowych gałęzi hurmy.
Gatunek ten jest narażony na aktywność szkodników, takich jak mszyce czy mączliki. Na szczęście, by pozbyć się problemu, nie musisz sięgać po silne środki chemiczne. Najczęściej wystarczającym zabezpieczeniem okazują się żółte lepy. Dla wzmocnienia ochrony można też wykonać oprysk z naturalnych wyciągów z wrotyczu albo tytoniu. W sytuacji silnego porażenia specjaliści zalecają preparaty owadobójcze zawierające acetamipryd i metyloacetamidynę. Substancje te są odporne na zmienne warunki atmosferyczne i możesz ich użyć także do sadzonek rosnących w donicach.
Właściwości ozdobne hurmy wschodniej
Hurma wschodnia odznacza się walorami dekoracyjnymi, dlatego chętnie sadzona jest na terenach publicznych. To drzewo o kontrastowych kolorach zielonych liści i pomarańczowych owocach kaki idealnie nadaje się do nasadzeń w parkach, na skwerach i w ogrodach przydomowych, np. wśród innych drzew owocowych. Możesz hurmę wykorzystać także do tworzenia szpalerów. Wolisz uprawę doniczkową? Roślina ta ozdobi latem z pewnością twój balkon lub taras, a w pozostałe pory roku salon czy sypialnię.
Czas oczekiwania na pełne rozwinięcie tej rośliny uzależniony jest od metody zasadzenia hurmy. W przypadku drzewa pozyskiwanego przez szczepienie lub sadzonkowanie trwa on 2–3 lata. Dla roślin otrzymywanych poprzez wysiew nasion może on wydłużyć się do 10 lat. Pełnię walorów ozdobnych hurma wschodnia ujawnia przy profesjonalnej uprawie, dlatego mniej doświadczeni ogrodnicy powinni kupić gotową sadzonkę ze szkółki. Próba samodzielnego wysiewania może skończyć się niepowodzeniem.
Jakie gatunki hurmy wschodniej rozwiną się w Polsce?
W naszych warunkach klimatycznych polecane są m.in. odmiany hurmy wschdoniej takie jak „Russian Beauty” i „Triumph”. Odznaczają się one optymalną jak na polskie warunki pogodowe odpornością na mróz do ok. -20 st C. W krajowej uprawie w gruncie sprawdzą się też gatunki pokrewne hurmy wschodniej, a więc między innymi hurma kaukaska oraz hurma amerykańska.
Kolejną odmianą polecaną dla rodzimych ogrodników jest plenna „Hiratanesnashi”. Wydaje ona słodkie owoce kaki nadające się zwłaszcza do suszenia, a przy tym znosi ekstremalnie trudne warunki zimowe. Stabilny rozwój tej rośliny jest możliwy nawet przy temperaturze -40 st C. Znakiem rozpoznawczym hurmy kaukaskiej są grube liście owłosione od strony wewnętrznej. Z kolei amerykańską wyróżniają małe i kremowe kwiaty osadzone na krótkich ogonkach.
Przeczytaj również: Drogocenny smoczy owoc. Warto włączyć go do swojej diety
W ten sposób skutecznie oczyścisz warzywa i owoce na INTERIA.TV.