Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Plony będą obfite i dorodne. Sprawdź, jak nawozić warzywa na wiosnę

Wczesną wiosną zaczynamy wysiewać warzywa i zakładać warzywniaki z nadzieją, że już niedługo zobaczymy pierwsze plony. Jakie nawozy możemy zastosować do warzyw na wiosnę, by przyśpieszyć ich wzrost i zwiększyć plony? Sprawdźcie!

Plony będą obfite i dorodne. Sprawdź, jak nawozić warzywa na wiosnę
Wiosną możemy zasilać warzywa na wosami organicznymi, mineralnymi i roślinnymi. Fot. 123RF/PICSEL.

Z artykułu dowiesz się:

Warzywa mają duże wymagania pokarmowe, dlatego jeśli planujemy założyć w tym roku warzywniak, warto zastanowić się, jak przygotować ziemię pod przyszłą uprawę i jakie nawozy pod warzywa zastosować, aby zwiększyć swoje plony. Wczesna wiosna to idealny czas na nawożenie! Sprawdźcie, jaki nawóz wybrać!

Zakładanie warzywniaka — jakie nawozy?

Przed założeniem warzywniaka ziemię warto wymieszać z obornikiem i przekopać. Dzięki obornikowi ziemia wzbogaci się w składniki pokarmowe, poprawi się jej struktura, a także zwiększy produkcja próchnicy. Jeśli planujemy założenie niewielkiego warzywniaka, jedynie na własne potrzeby, to taki zabieg polegający na wymieszaniu ziemi z obornikiem można powtarzać raz na kilka lat.

Każdego roku można natomiast ziemię w warzywniaku wzbogacać kompostem. Jest to "lżejsza" forma nawozu, ale również bierze udział w procesach glebotwórczych.

Zanim wysiejemy warzywa w warzywniaku, warto również zainteresować się nawozami zielonymi i fitosanitarnymi. Co to takiego?

  • Rośliny na nawozy zielone - są to rośliny o szybkim wzroście, które wytwarzają dużą ilość masy zielonej np. łubin, peluszka, słonecznik, facelia. Sieje się je na rok przed rozpoczęciem uprawy warzyw, po to, by poprawić strukturę i zasobność gleby przeznaczonej do uprawy warzyw. Gdy rośliny się rozrosną, przekopuje się je z ziemią, a na ich miejscu można uprawiać wszystkie gatunki warzyw. 

  • Rośliny fitosanitarne - to rośliny, które możemy wysiewać przed sadzeniem właściwych warzyw. Użyźniają one podłoże i poprawiają parametry gleby, a do tego odchwaszczają i przyczyniają się do likwidacji pędraków. Do roślin fitosanitarnych należą m.in.: gryka, rzepak, aksamitka i gorczyca.

Przeczytaj również: Warzywa i kwiaty – co siejemy w marcu?

Kompost można wyprodukować samodzielnie lub kupić w formie płynnej w sklepach ogrodniczych. Fot. 123RF/PICSEL

Nawozy organiczne do warzyw

Nawozy organiczne są w pełni bezpieczne dla roślin. Stosuje się je przed siewem lub już po zbiorach warzyw. Są one źródłem próchnicy i zwiększają zawartość składników pokarmowych w glebie. Do nawozów organicznych należą wszystkie tzw. nawozy ekologiczne tj. obornik, biohumus czy kompost.

  • Obornik - w wersji naturalnej jest on bardzo mocny, dlatego zaleca się stosować go głównie jesienią. Natomiast obornik granulowany jest nieco "delikatniejszy", dlatego można wykorzystywać go zarówno na wiosnę, jak i na jesień. W sklepach dostępne są oborniki bydlęce, końskie, kurze czy też owcze. Nadają się one zarówno do nawożenia warzyw, jak i owoców. Obornik zawiera pierwiastki chemiczne, takie jak: azot, fosfor i potas, mikroelementy: miedź, magnez, żelazo czy wapń oraz mikroorganizmy i bakterie, które odbudowują glebę i sprawiają, że staje się ona bardziej żyzna.

  • Kompost - można go wyprodukować go samodzielnie (przy pomocy kompostownika) lub kupić w sklepach ogrodniczych. Kompost powinien być wymieszany z wierzchnią warstwą ziemi w warzywniaku, a lekko przerobiony działa jak ściółka i ogranicza zachwaszczenie. Poprawia on strukturę gleby oraz dostarcza jej wielu mikro i makroelementów. Dużą zaletą kompostu jest fakt, że nie da się nim przenawozić roślin, jest bezpieczny i nie powoduje poparzenia.

  • Biohumus - to naturalny nawóz organiczny, który powstaje z odchodów dżdżownic kalifornijskich. Podobnie jak w przypadku kompostu, biohumus jest bezpieczny i nie grozi nam jego przedawkowanie. Występuje w formie koncentratu do rozpuszczania w wodzie oraz granulek. Biohumus można z powodzeniem stosować do wiosennego nawożenia warzyw, ziół i owoców uprawianych w naszym warzywniaku.

Przeczytaj również: Te warzywa rosną błyskawicznie! Jak uprawiać wiosną nowalijki na balkonie?

Obornik granulowany bardzo dobrze sprawdza się do wiosennego nawożenia warzyw. Fot. 123RF/PICSEL

Nawozy mineralne do warzyw

Oprócz wymienionych wyżej naturalnych nawozów do warzyw, w sklepach dostępne są również nawozy mineralne, które służą do zwiększania plonów. Do popularnych nawozów stosowanych w uprawie warzyw należy mocznik, saletra amonowa i saletrzak amonowy. Głównymi składnikami tych nawozów są: azot, siarka, magnez, a także mikroelementy takie jak: bor, cynk, mangan, miedź, molibden, żelazo.

Warto jednak pamiętać, że nawozy azotowe stosuje się około 2-3 tygodnie przed siewem. W sklepach dostępne są także dedykowane nawozy do konkretnych gatunków warzyw - np. pod pomidory i paprykę czy pod ogórki i rośliny dyniowe.

Przeczytaj również: Kiedy siać pomidory? Instrukcja krok po kroku

Naturalne nawozy roślinne

Ziemię pod warzywa można zasilać nie tylko nawozami mineralnymi i organicznymi, ale również nawozami roślinnymi. Ich przygotowanie jest łatwe, a działanie skuteczne. Owoce i warzywa zasilane roślinnymi nawozami obficie plonują i nie kumulują w sobie groźnych toksyn.

Do naturalnych nawozów roślinnych możemy zaliczyć:

  • roślinne gnojówki - są to rozdrobnione rośliny zalane wodą i pozostawione na około 2-3 tygodnie do rozłożenia przez bakterie. Do nawożenia warzyw najlepiej sprawdzi się gnojówka z pokrzywy i żywokostu.
  • wyciągi - czyli rozdrobnione rośliny zalewane wodą i odstawione na 24 godziny.

Jak przygotować gnojówkę z pokrzyw?

Gnojówka z pokrzywy to tak naprawdę to sfermentowany, wodny wyciąg z pokrzywy. Nazywany jest tak ze względu na charakterystyczny i bardzo nieprzyjemny zapach, powstający w wyniku procesu fermentacji. 

Wykonanie: 

  • 1 kg świeżej pokrzywy posiekać lub pozostawić w całości i umieścić w 15-litrowym plastikowym pojemniku. Większa ilość pokrzyw nie gwarantuje poprawy skuteczności gnojówki. 
  • Zalać 10 l wody i przykryć przepuszczalnym dla powietrza materiałem, np. płótnem. 
  • Codziennie mieszać przez co najmniej 10 minut (1-2 razy dziennie), aby natlenić preparat. Zawsze w jedną stronę! Początek procesu fermentacji będzie widoczny po upływie około 4-10 dni jako bąbelki gazu na powierzchni gnojówki. 
  • Po zakończeniu fermentacji, tj. gdy bąbelki przestaną się pojawiać i gnojówka staje się klarowna (co dzieje się po około 2-4 tygodniach), należy przecedzić wyciąg z pokrzywy tak, aby żadne resztki roślinne nie przedostały się do niego. W tym celu można użyć sita młynarskiego lub prześcieradła.  
  • Gnojówkę przechowywać w temperaturze 12°C, bez dostępu światła. Świetnie sprawdzą się do tego butelki z korkiem ceramicznym czy zbiorniki ze stali nierdzewnej. Jeśli przecedzony preparat nadal fermentuje, można od czasu do czasu otworzyć pojemnik. Dzięki temu gaz zostanie uwolniony i nie rozsadzi pojemnika. 

W celu maksymalizacji pozytywnych efektów gnojówkę z pokrzywy można wzbogacać czarnym mydłem, zieloną glinką lub terpenami. 

Jak stosować gnojówkę z pokrzyw?

Gnojówką z pokrzyw można podlewać wszystkie warzywa (poza czosnkiem, cebulą, grochem i fasolą). Warto jej również użyć do namaczania siewek sałaty masłowej, nasion pietruszki czy pasternaka przed wysianiem. 

Przeczytaj również: Pokrzywa. Zastosowanie w nawożeniu i ochronie roślin ogrodowych i domowych

Gnojówka z pokrzywy to naturalny nawóz wspierający wzrost warzyw. Fot. 123RF/PICSEL

Jak przygotować gnojówkę z żywokostu?

Żywokost lekarski oraz bulwiasty doskonale sprawdzają się jako kompost i baza naturalnego nawozu. Gnojówka z żywokostu jest prosta do przygotowania. Potrzeba około 1 kg świeżego żywokostu – wybieraj młode pędy z kwiatami i liśćmi. Nie musisz rozdrabniać rośliny. Następnie zalej ścięte rośliny 10 litrami wody. Całość odstaw na kilka tygodni (w zależności od pogody może to być od 2 do 4 tygodni). Po kilku dniach rozpocznie się fermentacja. To dobry moment, aby zamieszać całość np. patykiem.

Do czego używać gnojówki z żywokostu?

Gdy gnojówka będzie już gotowa, możesz ją z powodzeniem zastosować do licznych prac ogrodniczych. Do nawożenia warto użyć gnojówki rozcieńczonej w proporcjach 1:5. Możesz ją używać m.in. przy uprawie: pomidorów, papryki, bakłażanów, kwiatów, krzewów i drzew owocowych. Innym zastosowaniem gnojówki jest regeneracja gleby. Tutaj najlepiej zastosować proporcje 1:3 i nawozić ziemię przed sadzeniem roślin. 

Przeczytaj również: Roślina o cennych właściwościach. Przygotujesz z niej leczniczą maść i najlepszy nawóz do pomidorów

Pomysły na domowe ogródki na INTERIA.TV.

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.