Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Por Juhas. Najlepsza odmiana o wyjątkowo smacznych łodygach

Dawniej traktowano go wyłącznie jako wartościową przyprawę, obecnie uprawiamy go w ogrodach coraz częściej, ponieważ doskonale smakuje suszony, świeży, jako składnik wielu potraw na ciepło czy sałatek. Por Juhas to najlepsza odmiana pora spośród letnich propozycjiśredniopóźna, mocno plenna i idealna do dłuższego przechowywania. Przeznacz na niego część grządki i ciesz się delikatnym, słodko-ostrym smakiem warzywa, a zapasy na później przechowaj... w piasku.

Por Juhas. Najlepsza odmiana o wyjątkowo smacznych łodygach
Por Juhas – najlepsza odmiana pora do przechowania na zimę. Wystarczy, że po zbiorze umieścisz go w chłodnej piwnicy w wilgotnym piasku, a pozostanie świeży na długie tygodnie. Fot. CanvaPro

Spis treści: 

Por Juhas – najlepsza odmiana pora

Z nadejściem wiosny przygotowujemy się do uprawy smakowitych warzyw w ogrodzie. Porządkujemy grządki, dbamy o nawożenie gleby, aby poprawić jej jakość i wyrównać kluczowe wartości, a także analizujemy dostępne odmiany roślin. Jest ich bez liku, ale niektóre wyróżniają się na tle innych odpornością na choroby, wysoką plennością, smakowitymi owocami oraz zbieranymi nagrodami za jakość.

W krajowym rejestrze COBORU, wśród przebadanych odmian letnich pora widnieje odmiana uprawna Juhas, która otrzymała m.in. Złoty Medal MTP. Co ją wyróżnia? To warzywo o: 

  • szerokich liściach z delikatnym, woskowym nalotem, 
  • grubej i długiej, białej łodydze, 
  • mało widocznym lub niewidocznym zgrubieniu cebulowym, 
  • średnio zwartym, półwzniesionym pokroju. 

Ceni się je za delikatny smak oraz dużą wytrzymałość. Zdrowe, zebrane w terminie jesiennym i późnojesiennym okazy można przechowywać nawet do kilku tygodni w wilgotnym piasku, dzięki czemu utrzymują świeżość – to najprawdziwszy smak ogrodowych warzyw zachowany specjalnie na długie, zimowe dni.

Przeczytaj również: Najlepsze odmiany warzyw na nowy sezon w ogrodzie. Jakie nasiona wybrać?

Uprawa pora Juhas – to musisz wiedzieć

Najwięcej walorów smakowych będą miały te rośliny, o których uprawę zadbamy z większą uważnością. Odmianie pora Juhas należy zapewnić odpowiednie warunki, które obejmują: 

  • żyzne podłoże – gleba powinna mieć pH równe lub wyższe niż 6,3 oraz wysokie zasoby próchnicze, 
  • odżywienie gleby niskiej jakości – jeśli sadzisz pora w niskiej jakości podłożu o niekorzystnych parametrach uprawowych, koniecznie zadbaj o nawiezienie go solidną dawką obornika; zaleca się jego rozkładanie jesienią, 
  • nawożenie – pory rosnące w słabo odżywionej glebie należy nawozić dwa razy nawozem azotowym w terminach przed siewem oraz w trakcie intensywnego wzrostu roślin, 
  • optymalne podlewanie – warto zadbać o stale utrzymywaną wilgotność podłoża, bo pory naprawdę ją lubią.

Przedwiośnie to odpowiedni termin, aby w mieszkaniu lub w ciepłej szklarni zacząć wysiew tej smakowitej odmiany. To nie jest jedyna możliwość. Nasiona przystosowane są też do przeprowadzenia wiosennego wysiewu bezpośrednio w ziemi, ale przy zachowaniu odpowiednich warunków termicznych w tzw. ciepłym rozsadniku.

Jeżeli szykujesz rozsady pora już na przełomie lutego i marca, poczekaj z wysadzaniem jej do gruntu mniej więcej do połowy maja, a nawet do czerwca. Wybierz słoneczne stanowisko, które nie będzie nadmiernie wysychać. Przez cały okres uprawy pora Juhas dbaj o regularne podlewanie i zraszanie ziemi  oceń potrzeby roślin, obserwując pogodę. Częste deszcze i utrzymująca się wysoka wilgotność podłoża sprawiają, że możesz rzadziej myśleć o dodatkowym podlewaniu.

pory na grządce Na przygotowanej grządce, odpowiednio nawiezionej i podlanej warto sadzić pory. Są zdrowe, smaczne, a przy tym świetnie spulchniają podłoże dla następnych roślin. Fot. anna0072/deccoria.pl; CanvaPro.

Masz wolną grządkę po ogórkach czy kapuście? To idealne miejsce, aby postarać się o smakowite nowości i np. rozpocząć uprawę pora Juhas. Wiele gatunków warzyw możesz wysiewać naprzemiennie sezon po sezonie, dzięki czemu twój ogród wciąż pracuje, a grządki ani na chwilę nie pozostają puste. Tym samym spróbuj wykorzystać pora jako smakowity przedplon – to dobra praktyka, ponieważ sposób, w jaki rośnie, rozwijając swój system korzeniowy, zapewnia naturalne spulchnienie i opracowanie podłoża dla innych, wymagających gatunków.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Wykopywanie porów na zimę. Jak przechowywać pory, żeby nie wiotczały i zachowywały witaminy?

Czy pory trzeba okrywać? Zimowanie porów w gruncie

Wysiew i rozsada pora krok po kroku. Z czym najlepiej uprawiać pory?

Terminarz wysiewu warzyw w marcu. Zajrzyj w tabelę i pilnuj terminów

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.