Spis treści:
Dlaczego warto moczyć nasiona przed siewem?
W przyrodzie rośliny rozsiewają się w naturalny sposób – nasiona przenoszone przez wiatr czy zwierzęta po prostu spadają na grunt. Po pewnym czasie kiełkują, mimo że nie były poddawane specjalnym zabiegom. Dlaczego zatem niektórzy ogrodnicy decydują się na moczenie nasion przed siewem? Czy warto to robić? Z pewnością nie jest to czynność niezbędna, ponieważ wysiany materiał w pewnym momencie, tak czy inaczej, wykiełkuje. Proces ten przynosi jednak pewne korzyści, z których warto zdać sobie sprawę.
Jakie zalety ma moczenie nasion przed siewem?
- Przyspieszenie kiełkowania – nasiona potrzebują wilgoci, aby rozpocząć kiełkowanie. Namaczając nasiona, skracamy czas między siewem a pojawieniem się młodych roślin. Ma to duże znaczenie w przypadku nasion z twardą skorupą (np. fasoli czy grochu) czy śluzowatą otoczką (pomidory);
- Równomierne wschody – wilgotność gleby w poszczególnych miejscach może się różnić, więc nie wszystkie nasiona mają dostęp do takiej samej ilości wody. Namoczenie nasion likwiduje ten problem, dzięki czemu siewki wschodzą bardziej równomiernie;
- Większa liczba siewek – co ciekawe, namaczanie nasion przed siewem skutkuje nie tylko szybszym kiełkowaniem, ale też otrzymaniem większej liczby młodych roślin. Z czego to wynika? Zabieg ten sprawia, że praktycznie wszystkie nasiona kiełkują, więc straty są niewielkie;
Namoczenie nasion przed siewem przynosi wiele korzyści. Fot. CanvaPro
Przeczytaj również: Sprawdzona metoda wysiewu ogórków. Nasiona wykiełkują szybciej, a plony będą bardziej obfite
W czym moczyć nasiona – rewolucyjny przepis
Moczenie nasion nie jest zabiegiem absolutnie niezbędnym, ale przynosi korzyści, warto więc spróbować wykorzystać tę metodę przed kolejnym siewem. Nie będzie to od nas wymagało wiele wysiłku, ponieważ zabieg ten jest niezwykle prosty. Nasiona możemy moczyć w najłatwiejszy sposób, po prostu wrzucając je do letniej wody i przetrzymując w niej przez kilka godzin. Musimy jednak pamiętać, aby niepotrzebnie nie przedłużać tego procesu – nasiona nie mogą moczyć się dłużej niż przez dobę. Przygotowany materiał wysiewamy od razu do wilgotnego podłoża.
Możemy również namoczyć nasiona w specjalnej zaprawie, która jeszcze skuteczniej pobudzi je do kiełkowania. Do jej przygotowania potrzebujemy kilku produktów z apteczki. Jak zrobić domową zaprawę do namaczania nasion? Oto prosty przepis:
- Do 500 ml wody wrzucamy po ½ tabletki glicyny, kwasu nikotynowego i kwasu bursztynowego;
- Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą;
- Do roztworu wrzucamy nasiona i namaczamy je przez kilka godzin;
- Po tym czasie nasiona oddzielamy na sicie, a płyn zachowujemy.
Namoczone nasiona wysiewamy w ogrodzie lub na rozsadę, a do pozostałego roztworu wlewamy 1 l przegotowanej wody o temperaturze pokojowej. Płyn wykorzystujemy do podlewania roślin doniczkowych, aby poprawić ich kondycję.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Pomidory odporne na zarazę ziemniaczaną. Wybierz te odmiany
Zrób już teraz, na wiosnę nie będzie problemu z kretami i nornicami
Najlepsze odmiany ogórka gruntowego. Odmiany polecane przez ogrodników