Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Siew i sadzenie cukinii. Jak mieć duże i zdrowe zbiory?

Cukinia to wspaniałe warzywo do uprawy w przydomowym ogródku. Intensywnie plonuje, dzięki czemu wystarczy jedna sadzonka, aby spełnić potrzeby 4-5 osobowej rodziny. Jej owoce, ale także kwiaty można wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Dzięki temu urozmaicisz swoją dietę i zapewnisz sobie zapasy na zimę. Dowiedz się, po jakim czasie cukinia owocuje, jak ją siać i sadzić oraz jak o nią dbać.

Siew i sadzenie cukinii. Jak mieć duże i zdrowe zbiory?
Cukinia jest bardzo łatwa w uprawie. Przekonaj się w praktyce!Fot.123RF.com

Spis treści:

Cukinia - odmiany

Cukinia, łac. Cucurbita pepo, jest odmianą dyni zwyczajnej, która na południowym wschodzie jest częściej znana jako kabaczek. Została wyhodowana we Włoszech jako mała dynia.

Na rynku można znaleźć ją pod różnymi postaciami. Szczególnie warte uwagi są takie odmiany cukinii jak:

  • Astra Polska — bardzo wczesna. Plonuje już pod koniec czerwca. Daje owoce aż do przymrozków, więc można się nimi cieszyć przez cały sezon. Mają maczugowaty kształt i zielonobiały miąższ. Ta odmiana jest odporna na mączniaka rzekomego;

  • Tondo di Piacenza — wczesna i bardzo plenna odmiana. Tworzy wyjątkowe, kuliste, małe owoce, które mają ciemną skórę i zbity miąższ. Już jeden wystarczy, aby przygotować pyszny posiłek. Warto po nią sięgnąć, jeśli lubisz cukinię, ale nie wiesz, co zrobić z jej dużą ilością;

  • Diamant — wczesna, niepnąca odmiana, której owoce mają ciemną skórkę i prosty, podłużny kształt. Wewnątrz skrywają kremowy, aromatyczny miąższ. Najlepiej smakują plony, które mają do 30 cm długości;

  • Nimba — wczesna odmiana, której owoce mają wyjątkową, jasnozieloną skórkę w ciemnozielone plamki. Miąższ jest biały, kremowy i kruchy. Ta cukinia doskonale się nadaje zarówno do jedzenia na surowo, jak i do przetwarzania.

Jeśli w ostatnim roku w warzywniku wystąpił problem z mączniakiem lub innymi chorobami grzybowymi, postaw na odmiany, które są na nie odporne.

Natomiast, jeśli to pierwszy rok uprawy cukinii, wybierz dowolne warzywa i nie bój się eksperymentować. To najlepszy sposób na to, żeby odkryć swoje ulubione okazy.

Przeczytaj również: Cukinia w ogrodzie. Jak dbać o cukinię, aby wydała obfite plony?

Siew czy sadzenie cukinii - co wybrać?

Zamierzasz uprawiać cukinię w ogrodzie? Na rynku można znaleźć zarówno nasiona, jak i sadzonki tego warzywa. Zastanawiasz się, co wybrać?

Uprawa z nasion jest tańsza. Jedno opakowanie z pestkami kosztuje od 2 do 5 zł. W środku można znaleźć nawet do 30 sztuk nasion, z których wyrosną sadzonki. Zatem cena jednej rośliny może wynieść od 6 do 16 gr. Każda z nich da ci wiele kilogramów pysznych owoców, którymi napełnisz nie tylko brzuchy bliskich, ale także słoiki na zimę.

Hodowanie cukinii z nasion jest bardzo proste. Wystarczy umieścić pestki w gruncie, przykryć cienką warstwą ziemi i poczekać. Rośliny dość szybko kiełkują i plonują, zatem nie trzeba przygotowywać rozsady bardzo wcześnie, jak np. w przypadku pomidorów czy papryk. To warzywo można jednak siać do doniczek. Warto to zrobić, np. na początku maja. Dzięki temu pierwsze owoce pojawią się już na początku lipca. 

Z kolei uprawa cukinii z sadzonek jest droższa. Jeden okaz może kosztować na targu nawet 10 zł! Jednak warto się zdecydować na to rozwiązanie, jeśli zmagasz się z inwazją ślimaków i nie masz miejsca w domu na hodowanie rozsady warzyw.

Gotowe sadzonki są już większe, a zatem mniej atrakcyjne dla szkodników. Zakup wyrośniętej cukinii to także dobry pomysł, jeśli nie udało się wysiać nasion wcześniej, ale nadal chcesz się cieszyć pysznymi owocami.

Przeczytaj również: Uprawa cukinii w przydomowym ogrodzie. Dlaczego tak ważne jest obrywanie liści?

Uprawa cukinii z rozsady - o czym pamiętać?

Zamierzasz samodzielnie uprawiać cukinię z rozsady? Aby uzyskać duże, zdrowe i pyszne plony, trzeba pamiętać o kilku zasadach odnośnie do ich pielęgnacji.

  • Sadzenie — to warzywo najlepiej sadzić, gdy minie ryzyko przymrozków i temperatury nocą nie będą spadać poniżej 10°C.

  • Ziemia — cukinia uwielbia żyzną glebę, która jest pełna składników odżywczych. Dlatego np. jesienią na grządce warto rozłożyć świeży obornik. Jeśli nie masz do niego dostępu, można dać garść tego naturalnego nawozu w formie granulowanej do dołka podczas sadzenia. Obornik dodatkowo nieco podwyższy pH gleby, a cukinia uwielbia lekko zasadową ziemię.

  • Stanowisko — najlepszym miejscem dla cukinii jest ciepły i jasny zakątek w warzywniaku. Powinien być dobrze nasłoneczniony, aby owoce mogły równomiernie dojrzewać. Unikaj sadzenia tych warzyw w cienistym, wilgotnym miejscu. Tam będą idealne warunki do rozwoju chorób grzybowych.

  • Podlewanie — cukinia lubi wodę. Potrzebuje jej do tego, aby móc utrzymać duże owoce. Dlatego należy podlewać tę roślinę, gdy ziemia przeschnie na głębokości ok. 5 cm. Warto jednak pamiętać, że liście cukinii chronią glebę przed wysychaniem. Zatem nie trzeba jej nawadniać tak często, jak np. pomidorów. Najlepiej ręcznie sprawdzać stan ziemi.

  • Nawożenie — aby cukinia obficie owocowała, warto zadbać o żyzną glebę. W tym celu grządkę można nawieźć obornikiem, np. kurzym, który zawiera dużo azotu, potrzebnego roślinie na starcie. Po posadzeniu warzywa należy je nawozić preparatami z fosforem i potasem, które pobudzają do kwitnienia oraz owocowania;

  • Kwitnienie — jeśli chcesz, żeby cukinia kwitła i plonowała, zbieraj jej owoce co 2-3 dni.

  • Owocowanie — warzywo zaczyna owocować po ok. 2 miesiącach.

  • Choroby i szkodniki — cukinie są podatne na choroby grzybowe. Aby im zapobiec, należy zachować odpowiednie odległości między sadzonkami oraz unikać podlewania po liściach. Dodatkowo te warzywa często padają ofiarą przędziorków. Jeśli chcesz się ich pozbyć, zastosuj specjalne opryski przeciwko szkodnikom.

  • Rozmnażanie — cukinię rozmnaża się poprzez nasiona. Po zebraniu plonów warto je wybrać z miąższu i wysuszyć na świeżym powietrzu. W kolejnym roku wyrosną z nich wspaniałe sadzonki.

Czego nie lubi cukinia?

Cukinia nie lubi nadmiernej wilgoci. W takich warunkach zaczyna gnić i chorować. Dlatego bardzo ważne jest, aby:

  • sadzonki były umieszczone od siebie w sporych odległościach. Dzięki temu będzie pomiędzy nimi przepływać powietrze;
  • nie podlewać po liściach, a po ziemi. Zapobiegnie to gromadzeniu się wilgoci, więc nie powstaną odpowiednie warunki do rozwoju grzybów.

Cukinia nie lubi także kwaśnego podłoża. Dlatego lepiej unikać ściółkowania jej korą.

Cukinia — zastosowanie

Z cukinii można przygotować wiele wyśmienitych dań kuchni meksykańskiej. Świetnie smakuje z pomidorami, bakłażanem czy papryką.

Ponadto doskonale sprawdza się na grillu. Wiele osób przyrządza z niej także przetwory, np. ketchup czy sosy warzywne. Warto również wypróbować desery z cukinii, które zaskakują lekkością i głębokim smakiem.

Przeczytaj również: Gnojówka z pokrzywy – przygotowanie krok po kroku. Jak zrobić cenny nawóz na wzmocnienie i podwojenie plonów

"Na zdrowie": Aromatyczne truskawki. Smakowite i odżywcze owoce na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.