Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Śliwka mirabelka wraca do łask. Poznaj jej właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

Śliwka mirabelka to zapomniana odmiana śliwy domowej, która obecnie wraca do sadów. Jej owoce mają słodki, lekko kwaskowaty smak i doskonale nadają się do ciast oraz deserów. Można z nich stworzyć także przepyszne przetwory, jak np. nalewkę czy dżem.

Śliwka mirabelka wraca do łask. Poznaj jej właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni
Mirabelka w ostatnich latach wraca do łask ze względu na swój smak i właściwości. Fot. 123RF.com

Spis treści:

Mirabelka – charakterystyka

Śliwa domowa mirabelka (Prunus domestica subsp. syriaca) to stara odmiana lub podgatunek śliwy domowej, należąca do rodziny różowatych (Rosaceae). Prawdopodobnie pochodzi z Azji. Jej potoczną nazwą jest często ałycza, choć nieprawidłowo. Ałycza to tak naprawdę zdecydowanie dzika, większa i przydrożna odmiana śliwki, która mylona jest z mirabelką. Miąższ jej owoców bardzo trudno odchodzi od pestki, poza tym są one mniejsze.  

Śliwka mirabelka coraz rzadziej spotykana w polskich ogrodach i sadach, teraz przeżywa swoisty “come back”. Ten krzew lub małe drzewko charakteryzuje się rozłożystym pokrojem i osiąga od 3 do 6 m wysokości. Jej liście nie są duże. W kwietniu lub w połowie maja ozdabia się małymi, intensywnie pachnącymi i białymi kwiatami, by pod koniec sierpnia obficie rodzić owoce pestkowe o około 3 cm średnicy. Pestkowe czyli takie, które zawierają jedno nasienie w postaci pestki. Mają one kulisty kształt zbliżony do czereśni i złocistożóltą skórkę. W pełnym słońcu zaczynają pojawiać się na nich niewielkie, czerwone plamki. Ich miąższ jest niezwykle smaczny, aromatyczny, twardy i dość łatwo oddziela się od pestki.  

Choć śliwka mirabelka cechuje się niską wydajnością miodową (wynoszącą 40 kg/ha), to jest jednym z najbardziej lubianych przez pszczoły drzewek. Z tego względu może być stosowana jako zapylacz dla innych rodzajów śliw. 

Śliwka mirabelka osiąga od 3 do 6 m wysokości. Fot. 123RF.com

Odmiany śliwy mirabelki 

W Polsce powszechnie można spotkać dwie odmiany mirabelek: 

  • mirabelkę flotową (‘Mirabelle von Flotov’), która jest samopylna, pochodzi z Francji i wydaje w sierpniu żółte owoce o wyraźnie słodkim smaku, 
  • mirabelkę z Nancy (‘Mirabelle von Nancy’), obcopylną, sprowadzoną z Austrii i charakteryzującą się żółtymi, nakrapianymi oraz mniej słodkimi owocami, które pojawiają się na drzewku pod koniec lipca. 

Ciągle powstają też nowe odmiany, takie jak np. ‘Brennergold’, ‘Bellamira’ i ‘Miragrande’. 

Jak uprawiać śliwę mirabelkę? 

Jeśli chcesz mieć ją w swoim sadzie lub ogrodzie przez kolejne 15-20 lat, znajdź dla niej dogodne i słoneczne miejsce (choć poradzi sobie nawet w półcieniu). Nie bez znaczenia dla obfitości zbiorów będzie odpowiednio zapewniona przestrzeń. To owocowe drzewko dobrze poczuje się na gliniastym, dość wilgotnym i ciężkim podłożu, które będzie bogate w składniki mineralne. Może być sadzone jesienią lub wiosną. Ziemię można zasilać nawozami organicznymi lub mineralnymi. Mirabelka posiada płytki system korzeniowy, przez co nie najlepiej radzi sobie z suszami. Jeśli przed długi czas nie pada deszcz, warto samemu ją podlewać. Jest za to mrozoodporna. Rozmnaża się ją z korzeni, przez rozłogi korzeniowe. Niektóre odmiany, np. ‘Mirabelle von Nancy’ można także rozmnażać z sadzonek. Co ważne, roślina ta nie jest zbytnio podatna na choroby, choć czasem mogą zaatakować ją mszyce, brunatna zgnilizna, a także – charakterystyczne dla śliw – torbiel lub monilioza. Kiedy rodzi owoce, warto je na bieżąco zbierać, ponieważ opadłe, bardzo szybko się psują. 

Przeczytaj również: Kiedy i czym pryskać śliwkę na robaki i inne choroby?

Śliwka mirabelka nie ma dużych wymagań uprawowych. Fot. 123RF.com

Mirabelki i ich właściwości – zdrowe skarby ogrodu 

Owoce mirabelki są bardzo zdrowe. W czym tkwi ich sekret? Mianowicie, stanowią bogate źródło witamin A, B (w tym B1, B6), C i E oraz wielu minerałów. W ich miąższu znajduje się potas, magnez, fosfor, wapń, miedź, żelazo, cynk, a także garbniki, beta-karoten, glukoza, fruktoza, sacharoza, pektyny, liczne aminokwasy i polifenole. Spożywając surowe lub suszone owoce dostarczamy ogromu cennych składników, które między innymi: 

  • obniżają poziom cholesterolu we krwi i pomagają zapobiegać miażdżycy, 
  • wspierają pracę nerek, 
  • wspomagają odchudzanie, 
  • obniżają ciśnienie tętnicze krwi, 
  • poprawiają trawienie (ale owoce spałaszowane w nadmiernych ilościach mogą wywołać efekt przeczyszczający), 
  • redukują reakcje alergiczne (np. na pyłki), 
  • według niektórych naukowców zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego i prostaty, 
  • działają antyoksydacyjnie i łagodzą stany zapalne, 
  • chronią przed wystąpieniem depresji lub choroby Alzheimera (głównie kwas chlorogenowy), 
  • pomagają przeciwdziałać anemii i odwapnieniu kości. 

I choć mirabelki są wyraźnie wspaniałą i zdrową przekąską, to ich indeks glikemiczny wynosi 35. Dlatego też z ostrożnością powinny spożywać je osoby chore na cukrzycę. Należy również pamiętać, że pestki mirabelek zawierają amigdalinę, która jest silnie trująca dla człowieka. 

Przeczytaj również: Jak uprawiać derenia jadalnego, by dobrze się rozwijał i obficie owocował?

Mirabelki są zdrowe i bardzo smaczne. Fot 123RF.com

Jak wykorzystać mirabelki? 

Mirabelka jest w Polsce jest nieco zapomniana, za to ogromną popularnością cieszy się terenie francuskiej Lotaryngii, a także w Niemczech, gdzie jest przemysłowo uprawiana głównie w celu produkcji nalewek. W przemyśle kosmetyczny wykorzystywany jest olej ze śliwy mirabelki, szczególnie w kremach przeciwzmarszczkowych. Być może za jakiś czas uda się wyeliminować toksyczne związki cyjanogenne, znajdujące się w ich pestkach, aby móc użyć ten olej również w branży spożywczej.  

Jeśli chodzi o kulinarne wykorzystanie tych złotych owoców, to pole do popisu jest bardzo szerokie. Sprawdzą się idealnie jako komponent różnych potraw mięsnych i sosów. Dobrze łączy się z przyprawami korzennymi, jabłkami, tarniną, jarzębiną czy aronią, a także kolendrą, pietruszką, cebulą, słodką papryką, pieprzem, tymiankiem oraz imbirem. W kuchni gruzińskiej, mirabelki stanowią składnik słodko-pikantnego sosu tkemali. Doskonale nadają się także do: 

  • jogurtów, 
  • koktajli, 
  • deserów, 
  • ciast, 
  • przetworów (takie jak kompoty, soki, syropy, nalewka czy dżem), które są dość rzadko spotykane w naszych sklepach, a bez większych trudności można przygotować je samemu. 

Mirabelki świetnie nadają się do przetworów. Fot. 123RF.com

Zrób to sam — przepyszne przetwory z mirabelek 

Jesteś ciekaw, jak przyrządzić najlepsze przetwory z tych niewielkich owoców? Poznaj dwie bardzo proste propozycje. 

Dżem z mirabelek 

Przygotuj 2 kg mirabelek, 0,5 kg cukru, 2 opakowania żelfixu oraz suche i wyparzone słoiki.  

  • Aby wykonać dżem z mirabelek, wystarczy, że te złote śliwki rozgotujesz, przetrzesz przez sito (usuwając oczywiście pestki) i dodasz do tak powstałego musu żelfix. 
  • Teraz wszystko zagotuj ponownie. 
  • Dodaj cukier i nadal gotuj przez około 3 minuty. 
  • Po upływie tego czasu wlej dżem do gorących słoików i błyskawicznie je zakręć.  

Prawda, że proste? 

Nalewka z mirabelek 

Do zrobienia nalewki mirabelkowej przyda ci się około 0,7 kg śliwek, 0,5 l wódki, 0,2 l spirytusu, 150 ml wody oraz 150 g cukru. 

  • Wysuszone i wypestkowane mirabelki umieść w dużym słoju i zalej alkoholem tak, aby były w nim całkowicie zanurzone. Pozostaw w słonecznym miejscu na około 4 tygodnie. 
  • Przygotuj syrop cukrowy, zagotowując wodę z cukrem. Po jego ostudzeniu oraz odcedzeniu owoców z nalewki, dodaj go do słoja z alkoholem. Przenieś słój do ciemnego miejsca i pozostaw na około 3 miesiące. 
  • Odfiltruj odstaną nalewkę i rozkoszuj się jej smakiem. 

Odkryj na nowo mirabelkę i ciesz się jej niebywałym smakiem.  

Przeczytaj również: Przepyszne ciasto mirabelkowe

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.