Spis treści:
Siew cebuli na rozsadę
Cebula jest warzywem bardzo uniwersalnym i może być spożywana na wiele różnych sposobów. Można ją dodać niemal do każdej potrawy, wzbogacając jej smak i aromat. Nic więc dziwnego, że wiele osób hoduje ją w przydomowych ogródkach. Najpopularniejszym sposobem na uprawę cebuli jest sadzenie dymki. Jeśli jednak chcesz, aby rosła ona lepiej, a plony były jeszcze większe i smaczniejsze, wysiej warzywo na rozsadę. Choć taka uprawa wymaga nieco więcej czasu i wysiłku, efekty są tego warte. Dzięki niej będziemy mogli liczyć na wcześniejsze i zdecydowanie lepsze plony, z kolei główki będą duże, twarde i zdrowe. Ponadto młode rośliny będą bardziej odporne na choroby i szkodniki.
Kiedy się za to zabrać? Nasiona cebuli siejemy w lutym lub marcu. Produkcja rozsady trwa około 6-8 tygodni (będzie można ją wysadzić do gruntu pod koniec kwietnia lub na początku maja). Gdy siewki będą miały 3-4 liście, warto je przenieść do chłodnego inspektu lub nieogrzanej szklarni, aby stopniowo przyzwyczaić młode rośliny do temperatury panującej na zewnątrz.
Cebula lubi miejsca słoneczne i zaciszne, najlepszym przedplonem dla niej będą warzywa dyniowate (m.in. ogórki), a także groch, fasola, pomidor i sałata. Nie powinniśmy jej natomiast uprawiać po innych roślinach cebulowatych, burakach, ziemniakach, selerze czy marchwi. Najlepszymi towarzyszami cebuli będą warzywa kapustne, buraki, pomidory, ogórki, cukinia, marchew, pasternak, pietruszka, por, sałata i truskawki (to sprawi, że plony będą zdrowe i obfite).
Nasiona cebuli najlepiej wysiewać pojedynczo do wielodoniczek. Fot.schan/123RF.com
Jak siać cebulę na rozsadę?
Do uprawy cebuli z rozsad doskonale nadają się wielodoniczki lub inne płaskie pojemniki. Nasiona wysiewa się do lekkiego i przepuszczalnego podłoża na głębokość 1-1,5 cm i przykrywa delikatnie ziemią, lekko dociskając (w tym celu najlepiej zaopatrzyć się w specjalne podłoże do wysiewu). Po wysiewie należy je zwilżyć, najlepiej spryskiwaczem. Nasiona cebuli kiełkują w temperaturze 18-20 st. C. Warto pamiętać, że kiełkowanie w niższych temperaturach trwa znacznie dłużej.
Pojemnik z nasionami umieszczamy w miejscu umiarkowanie ciepłym i bardzo jasnym – tylko wtedy rośliny mają szansę w pełni się rozwinąć. Oprócz tego należy zapewnić siewkom umiarkowaną wilgotność – podłoże powinno być stale lekko wilgotne, ale nie mokre (w przeciwnym razie może to doprowadzić do gnicia nasion i rozwoju pleśni). Niekorzystne jest również przesuszenie ziemi, które spowoduje zahamowanie kiełkowania. Rozsada cebuli nie wymaga nawożenia, ponieważ wszystkie niezbędne składniki odżywcze pobiera z podłoża.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak siać pora, żeby był duży i gruby? Oto najlepszy sposób na siew pora
Cukrzycy jedzą zamiast ziemniaków, ma mnóstwo witamin. Kiedy siać skorzonerę?
Jaka ziemia do rozsad? Jej nawożenie to sekret zdrowych warzyw