Spis treści:
- Malwy w ogrodzie – najlepsze odmiany
- Stanowisko do uprawy malwy
- Siew i sadzenie malwy
- Pielęgnacja malwy
- Choroby malw
- Malwa jako przysmak kulinarny
- Malwy jako rośliny lecznicze
Malwy w ogrodzie – najlepsze odmiany
Malwy to piękne i przydatne letnie rośliny do każdego ogrodu. Od lata do jesieni kwiaty malwy wyczarowują cudowne, kolorowe kompozycje. Dostarczają również dużo pożywienia owadom. Spośród kilku tysięcy gatunków i podgatunków rodziny malwy, które można znaleźć na całym świecie, około 30 zadomowiło się w ogrodach jako rośliny ozdobne. Wśród nich są takie, które mniej lub bardziej radzą sobie z zimą. Jednak tylko malwy ogrodowe (Alcea) można sklasyfikować jako odmianę zdecydowanie mrozoodporną i wieloletnią.
Malwa zwyczajna (Alcea rosea) nazywana również ogrodową, różową lub prawoślazem wysokim ma wiele odmian. Należą do nich bardzo popularne czarne malwy, a także nowsze, pełne odmiany. Malwy były i są wykorzystywane do celów leczniczych, a także do barwienia żywności i wełny. Ciemnoczerwone i czarne kwiaty nadają się szczególnie do pozyskiwania z nich barwników.
Przeczytaj również: Kiedy sadzić i jak uprawiać mieczyki w ogrodzie? Poznaj sprawdzone wskazówki
Stanowisko do uprawy malwy
Miejsce z bardzo dobrym dostępem do słońca jest wręcz idealne do uprawy malw. Gleba powinna być pożywna, bogata w składniki odżywcze i azot, ale dobrze przepuszczalna, ponieważ nie tolerują nasiąkania wodą. Dawniej malwy rosły głównie przy płotach z palików i sztachet. Całość wyglądała nie tylko harmonijnie, ale także dobrze komponowała się pod względem praktycznym: drewniane elementy stanowiły podporę dla osiągających nawet 3 m wysokości roślin.
Ponieważ malwy kwitną dopiero w drugim roku, wskazane jest sadzenie ich wczesną jesienią. Wtedy rozeta liściowa może dobrze rosnąć i nic nie stoi na przeszkodzie, aby pięknie zakwitły następnego lata. Malwy wieloletnie w sprzyjającej lokalizacji kwitną nawet 3-4 lata z rzędu.
Malwy najbardziej lubią słoneczne stanowiska. Fot. Pixabay
Siew i sadzenie malwy
Na przełomie kwietnia i maja można wysiewać malwy bezpośrednio w ogrodzie. W celu przyspieszenia kwitnienia, od marca możliwe jest wyhodowanie sadzonki w domu na parapecie. Czas kiełkowania rośliny wynosi około dwóch tygodni. Malwa wieloletnia najlepiej prezentuje się posadzona w grupach. Pozostaw odstęp około 40 centymetrów między bylinami, aby każda roślina mogła dobrze się rozgałęzić i zawiązać wystarczającą ilość kwiatów.
Dobra rada! Zanim wsadzisz rośliny do ziemi, wsyp trochę kompostu do dołka. To pomoże im lepiej i szybciej rosnąć.
Możesz również kupić gotowe sadzonki i posadzić je w ogrodzie od początku października do początku listopada. Zanim zasadzisz roślinkę, sprawdź stan jej liści i korzeni pod kątem występowania chorób. Bryłę korzeniową lekko przytnij, aby pobudzić jej rozwój oraz usuń uszkodzone pędy i suche liście. Po zasadzeniu pamiętaj o obfitym, ale dość rzadkim podlewaniu sadzonek. W przypadku młodych roślin gleba musi być wilgotna, ale nie zalana wodą.
Pielęgnacja malwy
Większość gatunków malwy uważana jest za wyjątkowo łatwą w pielęgnacji. Niemniej rośliny te wymagają pewnego zadbania. Malwy można bez wahania podlewać wodą z kranu, ponieważ lubią wapno. Należy jednak robić to umiarkowanie i regularnie, ponieważ nie znoszą przelania. Najlepsza pora dnia na podlewanie to wieczór. W upalne dni i w miejscach o pełnym słońcu, jeśli nie ma deszczu, należy tę czynność wykonywać codziennie. Wodę wylewa się bezpośrednio na obszar bryły korzeniowej.
Jeśli malwy były sadzone na glebie bogatej w składniki odżywcze, nie trzeba ich nawozić. Jednak dzięki regularnemu nawożeniu można spodziewać się obfitszego kwitnienia. Na przykład do nawożenia nadaje się kompost, nawóz organiczny lub woda z pokrzywami. Proces ten przeprowadza się raz lub dwa razy w miesiącu.
Jeśli chodzi o mróz, malwa wieloletnia jest uważana za roślinę odporną, która toleruje spadki temperatury do -18°C. Jesienią (a także wiosną) należy usunąć wszystkie obumarłe i ewentualnie przemarznięte części rośliny.
Przeczytaj również: Te kwiaty uwielbiały nasze babcie. Jak sadzić i uprawiać cynie w ogrodzie?
Choroby malw
Malwa uważana jest za bardzo wytrzymałą roślinę. W przypadku złych warunków glebowych lub niesprzyjającej pogody (przedłużająca się susza) może zostać zaatakowana przez rdzę ślazową. Rdza malwy to grzyb, który tworzy brązowawe do rdzawobrązowych okrągłe „krosty” na liściach. W przypadku zarażenia grzybem zaatakowane liście i przyległe części rośliny należy usunąć i potraktować je biologicznym środkiem grzybobójczym. Pamiętaj, aby zebrać usunięte liście z ziemi i wyrzucić je do śmieci (nie na pryzmę kompostową). W przypadku porażenia na dużą skalę należy usunąć całą roślinę, aby nie zaraziła sąsiedniej malwy. Profilaktycznie można spryskać pozostałe rośliny ekologicznymi preparatami (np. gnojówkami z pokrzywy lub skrzypu).
Często można także zauważyć charakterystyczne dziury w liściach malwy. Za ich powstawanie odpowiedzialny jest mały owad zwany pchełką ślazową (Podagrica fuscicornis). Ma zazwyczaj do 5 mm długości. Najczęściej szkodniki te nie stają się niebezpieczne dla rośliny. Jeśli jednak rozmnażają się zbyt intensywnie, konieczne może być podjęcie szybkich działań. Często pomagają naturalne sposoby, czyli opryski zrobione z ziemi okrzemkowej lub proszku neem.
Malwa jako przysmak kulinarny
Nawet jeśli malwa jest znana tylko nielicznym jako składnik kulinarny, nadal jest jadalna i użyteczna. Dawniej młode liście malwy ogrodowej używano m.in. do sałatek. Dziś tylko nieliczni doceniają liście, ponieważ na wielu jej śluz działa odstraszająco. Jednak zdecydowanie warto spróbować młodych listków, ponieważ są bardzo łagodne i mają zaskakująco przyjemny smak. W niektórych krajach np. w Hiszpanii czy we Włoszech liście malwy są również gotowane, a nawet smażone. Niektórzy producenci napojów używają kwiatów malwy w napojach bezalkoholowych, zwykle w połączeniu z gruszką lub melisą.
Malwa posiada wiele właściwości leczniczych. Fot. 123RF.PICSEL
Malwy jako rośliny lecznicze
Główne zastosowanie malwy to wspomaganie zwalczania objawów przeziębienia oraz stanów zapalnych gardła i jamy ustnej. To przede wszystkim zawarty w nich śluz odpowiada za właściwości lecznicze. Jednak malwa jest również wykorzystywana w wielu innych dolegliwościach i chorobach. Ponieważ zawiera nie tylko śluz, ale także garbniki i olejki eteryczne, wspiera działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, kojące i regenerujące błony śluzowe.
Zazwyczaj wykorzystuje się kwiaty, rzadziej liście malwy. W większości przypadków zioło lecznicze podaje się w postaci naparu, sporadycznie stosuje się nalewki, maceraty i maści. W medycynie naturalnej malwę stosuje się głównie w następujących dolegliwościach:
- wrzody jelit lub żołądka,
- biegunka,
- zapalenie błony śluzowej żołądka,
- zgaga,
- przeziębienia lub infekcje grypopodobne,
- kaszel
- hemoroidy,
- infekcje jamy ustnej i gardła.
Zrób to sam! Aby przygotować napar, należy od 1,5 do 2 łyżeczek kwiatów malwy wsypać do kubka i zalać 250 ml gorącej wody. Po zaparzeniu pod przykryciem przez ok. 10 minut gotową herbatę należy odcedzić i pić małymi łykami. Można dodać miód do smaku. Zalecane jest wypijanie od dwóch do trzech szklanek naparu dziennie, ale należy go pić maksymalnie przez 7-8 dni.