Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie infekcje atakują pomidory
- Na co stosuje się opryski z czosnku i jak działają
- Kiedy i jak wykonać oprysk z czosnku
- Jak dbać o pomidory, by nie chorowały
Na jakie infekcje i szkodniki są narażone pomidory?
Pomidory to jedne z tych roślin, które są bardzo lubiane, ale też mało odporne i dość trudne w uprawie. Wystarczy jednak znać zagrożenia i stosować odpowiednie działania profilaktyczne, by cieszyć się pysznymi plonami. Istotne, by szybko zwracać uwagę na wszystkie objawy czy obecne szkodniki – wtedy bardzo często wystarczą naturalne opryski.
Pomidory najczęściej chorują na ziemniaczaną zarazę, która wywołuje plamy na liściach i owocach, a także hamuje dalszy rozwój rośliny. Do innych infekcji należą m.in. sucha plamistość liści, szara pleśń, karłowatość korzeni, mączniak prawdziwy, a także rak bakteryjny pomidorów. Szkodniki atakujące pomidory to zwykle przede wszystkim mszyce, a także stonki, wciornastki, wełnowce, przędziorki i mączliki.
Jak wykorzystać czosnek w uprawie pomidorów? Fot. 123RF/PICSEL
Na co stosuje się opryski z czosnku i jak działają?
Działanie czosnku opiera się przede wszystkim o jego właściwości bakterio- i grzybobójcze. Ostry zapach jest ponadto silnie odstraszający. Naturalne opryski z czosnku świetnie sprawdzają się zatem, by:
- chronić pomidory przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi,
- działać na pierwsze objawy infekcji i usuwać zarodniki grzyba,
- usuwać szkodniki żerujące na roślinie,
- wzmacniać system korzeniowy pomidorów,
- dezynfekować sprzęty ogrodnicze, np. łopatki i szpadle, na których mogą być przenoszone patogeny,
- podlewać i odkażać podłoże, w którym pomidory rosną.
Działanie czosnku jest więc wielotorowe, dlatego warto przygotować ten naturalny i ekologiczny oprysk. Szczególnie sprawdzi się w przydomowym ogródku, na tarasie lub balkonie, a także wszędzie tam, gdzie zależy ci na bezpieczeństwie i skuteczności. Pamiętaj jednak, że czosnek działa przede wszystkim profilaktycznie, dlatego bardzo ważne jest stosowanie go, jeszcze zanim choroba rozwinie się na dobre.
Jak zrobić oprysk z czosnku na pomidory? Przygotowanie wywaru
Pierwszym sposobem na przygotowanie oprysku z czosnku jest wykonanie wywaru. W tym celu wystarczy przygotować ok. 20 g ząbków czosnku, a następnie przetrzeć je przez praskę i zgnieść widelcem. Zgnieciony czosnek zalej 1 l wody i odstaw na całą dobę. Później wystarczy zagotować wywar i go odcedzić. Opryski można wykonać od razu po ostudzeniu lub przechowywać substancję do 2 miesięcy w szczelnie zamkniętym opakowaniu (można też zawekować w słoiku).
Przeczytaj: Jak uprawiać pomidory malinowe? Koniecznie posadź obok nich te rośliny
Jak zrobić oprysk z czosnku na pomidory? Przygotowanie wyciągu
Wyciąg różni się od wywaru tym, że nie jest gotowany. W tym przypadku należy więc zalać ok. 20 g przeciśniętego przez praskę czosnku 1 l wody, odstawić na dobę, a następnie przesiać i używać. W przeciwieństwie do wywaru ten środek nie może być zbyt długo przechowywany, dlatego najlepiej wykorzystać go od razu. Za każdym razem najlepiej przygotowywać nową partię na bieżąco, by zachować wszystkie dobroczynne właściwości czosnku.
Kiedy i jak stosować oprysk z czosnku na pomidory?
Oprysk z czosnku warto stosować regularnie – najlepiej raz w tygodniu, szczególnie w okresie czerwiec-sierpień. To wtedy istnieje najwyższe ryzyko zachorowania na choroby grzybowe i ataku szkodników. Aby substancja lepiej przylegała do rośliny, można dodać kilka kropli szarego mydła potasowego lub płynu do mycia naczyń. Możesz użyć też zwykłego szarego mydła w kostce, wówczas do 1 l wywaru lub wyciągu dołóż 10 g mydła.
Żeby oprysk z czosnku był jak najskuteczniejszy, pamiętaj o opryskaniu dokładnie wszystkich liści i pędów pomidorów. Nie zapomnij też o zakamarkach czy spodnich częściach liści, ponieważ to tam często chowają się np. mszyce. Jeżeli szkodniki są widoczne i jest ich dużo, opryski możesz stosować nawet codziennie.
Pamiętaj, aby nie pryskać rośliny w ciągu dnia, gdy świeci mocne słońce. Najlepsze pory dnia to ranek (jednak gdy nie ma rosy) oraz wieczór.
Gnojówka z czosnku na pomidory. Jak zrobić i stosować?
Innym sposobem na wykorzystanie czosnku jest zrobienie gnojówki. Nie jest ona używana do oprysków, a do podlewania grządek z pomidorami, by zdezynfekować podłoże i zapewnić dodatkowe substancje odżywcze. Zrobienie takiej gnojówki jest proste, wymaga jednak ok. 2-4 tygodni. Wystarczy przygotować ok. 80 g ząbków czosnku i 200 g suchych łupin, a następnie zalać je 10 l wody. Gnojówkę najlepiej przygotowywać w plastikowym lub drewnianym pojemniku. Roztwór będzie gotowy, gdy przestanie się pienić i gdy jego kolor będzie brązowy.
Do podlewania taką gnojówkę rozcieńcz w proporcji 1 część gnojówki, 10 części wody. Stosuj ją najlepiej ok. 1 raz w tygodniu, nie lejąc bezpośrednio na liście i owoce.
Na co jeszcze stosować opryski z czosnku?
Opryski z czosnku pomagają walczyć z grzybami i bakteriami, a także szkodnikami. Świetnie sprawdzają się więc nie tylko do ochrony pomidorów, ale też innych roślin – szczególnie warzyw i kwiatów. Możesz więc podlewać gnojówką z czosnku swój ogródek warzywny i rabatę, by zadbać o dezynfekcję ziemi. Czosnek walczy nie tylko z mszycami, przędziorkami, wełnowcami czy stonkami, ale również ślimakami.
Gnojówka z czosnku wzmocni korzenie pomidorów Fot. 123RF/PICSEL
Jakie inne ekologiczne opryski stosować na pomidory?
Jeżeli zależy ci na ekologicznej i zdrowej uprawie pomidorów, warto znać kilka sprawdzonych przepisów na opryski. Oprócz tego z czosnku świetnie sprawdzają się też opryski z:
- mleka – 200 ml mleka na 1 l wody,
- cebuli – 10 g cebuli na 1 l wody,
- drożdży – 10 g drożdży na 1 l wody,
- szarego mydła – 10-30 g mydła na 1 l wody,
- skrzypu polnego, pokrzywy – w tym przypadku wykonuje się gnojówki.
Naturalne opryski to najlepszy sposób, by zadbać o swój ogród bez szkodliwej chemii. Pamiętaj, że pomidory uprawiasz głównie po to, by je zjeść, dlatego im mniej dodatkowych substancji, tym lepiej.
Przeczytaj: Kiedy siać pomidory? Instrukcja krok po kroku
Jak dbać o pomidory, by nie chorowały?
Pomidory są bardzo wrażliwe nawet na najdrobniejsze błędy w uprawie czy zmiany pogody. Zdarza się, że wystarczy tydzień suszy lub ulewy, by plony były nieudane. Do najważniejszych zasad uprawy pomidorów, które pozwalają zmniejszyć ryzyko zachorowania, należą:
- posadzenie pomidorów w odpowiednim miejscu – słonecznym i jasnym stanowisku,
- odpowiednie podlewanie – by ziemia była wilgotna, ale nie mokra,
- stosowanie naturalnych gnojówek i oprysków, by zadbać o substancje odżywcze,
- zachowanie odstępów między krzaczkami – im bliżej siebie są rośliny, tym mniejszy przewiew, co sprzyja powstawaniu chorób grzybowych,
- ściółkowanie gleby – np. korą, słomą czy sianem, by w pobliżu pomidorów rosło mniej chwastów,
- regularna obserwacja wszystkich okazów i szybka reakcja przy pojawieniu się jakichkolwiek objawów.
Chcesz, by twoje pomidory owocowały i by plony były smaczne i zdrowe? Zadbaj o swoje rośliny w naturalny sposób – opryskiem z czosnku! To jedna ze skuteczniejszych ekologicznych metod, która dodatkowo jest tania i łatwa do wykonania.
Przeczytaj również: