Z tego artykułu dowiesz się:
- Czy pikantne zioła mają faktycznie ostry smak
- Jakie zioła warto mieć w ogrodzie
- Do czego używać pikantnych ziół
- Jak zrobić aromatyczną oliwę z ziół
Czy pikantne zioła do ogrodu mają faktycznie ostry smak?
W przypadku ziół określenie „pikantny” oznacza raczej „wyrazisty i mocny w smaku”. Dlatego do tej grupy zalicza się wiele bardzo popularnych roślin zielnych. Warto wiedzieć, że dzięki zawartości składników odpowiadających za charakterystyczny smak i zapach, doskonale sprawdzają się jako odstraszacze lub wabiki owadów – w zależności od konkretnej rośliny. Ponadto interesujące jest, że część z nich to przepiękne gatunki ozdobne, które pomogą ci w zaaranżowaniu estetycznego wyglądu ziołowego ogródka.
Bez względu na to, czy zdecydujesz się na uprawę w pojemnikach, czy też w gruncie, pamiętaj, że im lepsze warunki uprawowe dla konkretnego zioła, tym lepiej. Oferowane przez nie smak i zapach będą intensywniejsze, a zawartość witamin i wartościowych składników – wyższe.
Jakie zioła warto mieć w swoim ogrodzie?
Zacznij od zastanowienia się, jakie warunki uprawowe możesz zapewnić swoim roślinom. W zależności od nich będziesz mógł dobrać takie, które wolą słońce, lub też takie, które wolą półcieniste, przewiewne stanowiska. W większości przypadków staraj się mieć żyzne, przepuszczalne, lekkie podłoże.
- Tymianek to wieloletnia, niska roślina o charakterystycznym, intensywnym zapachu. Ma małe, owalne listki i niepozorne, różowe kwiaty. To świetna przyprawa do mięs i sosów. Szczególnie tych pomidorowych. Dobrze znosi suszę, lubi słońce i półcień.
- Bazylia to popularne, prowansalskie zioło, które nadaje się zarówno do bezpośredniego spożycia w sałatkach, jak i jako dodatek do popularnych sosów pomidorowych. Ma błyszczące, delikatne liście. Kwitnie na różowo, a jej zapach przypomina goździki. Lubi ciepłe, osłonięte stanowiska i stała wilgotność.
- Kolendra wietnamska to wieloletnia roślina o silnie cytrynowym zapachu i charakterystycznym, balsamicznym smaku. Doskonała do sałatek, dań tajskich i do lemoniady. Ma lancetowate, błyszczące liście. Lubi słońce i stałą wilgotność.
- Rozmaryn to niezwykle aromatyczne zioło o intensywnym smaku. Ciężko go wyhodować z nasion, dlatego warto zdecydować się na sadzonki. Idealny jako przyprawa do mięs i domowego pieczywa. Uwielbia słońce i regularne podlewanie.
- Szałwia. Wieloletni półkrzew o specyficznym zapachu i pikantnym, korzennym, lekko gorzkawym smaku. Spisuje się idealnie jako dodatek do mięs i wszelkiego rodzaju makaronów. Jej podłużne, jajowate liście mają charakterystyczną strukturę, a kwiaty intensywny, czerwony kolor. Lubi żyzną glebę i ciepłe, osłonięte stanowiska. Preferuje słońce.
- Estragon to wieloletnia bylina o słodkim zapachu i intensywnym smaku, który jest wykorzystywany głównie do kiszenia kapusty, czy też do tworzenia smakowych octów. Ponadto od zawsze wykorzystuje się go również przy przyrządzaniu mięs i klasycznych, zawiesistych sosów. Lubi żyzną, zasadową glebę i słońce. Nie lubi być przesuszany.
- Koper. Powszechnie siane w Polsce, używane do przetworów i ziemniaków zioło o intensywnym smaku i aromacie. Części nadziemne rośliny wyglądają jak zielone chmurki. Możesz go siać w samodzielnych rzędach lub między warzywami, gdzie doskonale sobie poradzi.
- Oregano to jedna z popularnych roślin, której najczęściej używa się przy przygotowywaniu potraw włoskich. Intensywny aromat i lekko pikantny smak nie mają sobie równych. Doskonale rośnie w ciepłym, osłoniętym miejscu na przepuszczalnym podłożu.
- Mięta to wieloletnia bylina o orzeźwiającym aromacie i zachwycającym smaku. Doskonała jako dodatek do sałatek owocowych lub do wody. Dobrze jej zwłaszcza w towarzystwie melisy i trawy cytrynowej. Rośnie dobrze na glebach średnich. Preferuje słońce. Lubi być nawożona mieszanką składników mineralnych, których podczas intensywnego wzrostu potrzebuje w wyjątkowo dużych ilościach. Szybko się rozkrzewia, a dobrze przycinana stanowi piękną ozdobę ogrodu lub tarasu.
- Pietruszka. Dosyć wymagająca, ale zdecydowania warta poświęconej jej uwagi. Lubi ciepłe, osłonięte stanowiska i wilgotną glebę. Doskonała zarówno jako ozdoba dań, dodatek do sałatek, zup i jako główny składnik pasty typu pesto.
Kwitnąca szałwia w ogrodzie Fot. 123RF/PISEL
Do czego jeszcze możesz używać pikantnych ziół?
Oprócz zastosowania typowo przyprawowego, ziół opisanych w artykule możesz użyć do stworzenia saszetek zapachowych, czy też dodatków smakowych do oliwy z oliwek. To doskonały sposób na podkręcenie kuchennych smaków i aromatów.
Woreczki zapachowe
Zbierz ziele wybranej rośliny i wysusz. Jeśli masz suszarkę do ziół i warzyw, rozłóż roślinę na kratkach, włącz urządzenie i co jakiś czas sprawdzaj efekt. Jeśli chcesz wykonać tę czynność w bardziej tradycyjny sposób, ułóż świeże części nadziemne zebranych ziół na kratce lub pergaminie i pozostaw na kilka dni w ciepłym, przewiewnym i koniecznie suchym miejscu. Pamiętaj, że nie możesz stawiać roślin do wysuszenia w słońcu, ponieważ zawarte w nich olejki eteryczne bardzo szybko wyparują. Kiedy otrzymasz suchy surowiec, umieść go porcjami w lnianych woreczkach. Trzymaj się dwóch zasad opisanych poniżej.
- Jeżeli masz więcej surowca, zamknij go w szczelnym pojemniku, dodając liść laurowy, aby odstraszyć ewentualne szkodniki. W ten sposób zachowasz zapas ziół do późniejszego wypełniania zużytych woreczków.
- Staraj się nie rozgniatać suchych ziół bardziej niż wymaga tego umieszczenie w woreczkach. W trakcie rozgniatania uwalniają się olejki eteryczne, które są odpowiedzialne za zapach. Rób to delikatnie i raz na jakiś czas, aby twój woreczek pachniał znacznie dłużej.
Aromatyczna oliwa z pikantnych ziół
Jeśli któreś z uprawianych ziół szczególnie odpowiada ci pod względem smaku i zapachu, użyj go do stworzenia wartościowego maceratu. W tym celu umyj i zdezynfekuj butelkę o wybranej przez ciebie pojemności, wypełnij ją do 1/3 wysokości świeżym zielem i zalej całość oliwą z oliwek. Im więcej gałązek i liści wrzucisz, tym smak będzie intensywniejszy, jednak pamiętaj, że nie warto z tym przesadzać. Tak przygotowaną mieszankę szczelnie zamknij i odstaw na około 3 tygodnie w ciemne miejsce. Pamiętaj, aby wstrząsać butelką co 2-3 dni.
Jak widzisz, ziołowy ogródek to doskonały pomysł, szczególnie jeśli lubisz gotować i przy okazji mieć pod ręką całą gamę wyrazistych smaków. Zioła uprawiane w doniczkach doskonale będą się czuły zarówno w tradycyjnym ogródku przydomowym, jak i w kilku innych miejscach. Dobre są dla nich podniesione zagony, czy też duże, wysokie skrzynki. Możesz się również pokusić o stworzenie ogrodu wertykalnego, który nie tylko jest bardzo praktyczny, ale również niezwykle atrakcyjny z wyglądu. W tym przypadku pamiętaj jednak, że najistotniejsza będzie wystawa na południe lub zachód, konkretna osłona od wiatru i bardzo regularne podlewanie.
Wszystkie zioła, które wyhodujesz samodzielnie, bez względu na to, czy z nasion, czy też z sadzonek, sprawią ci swoją obecnością ogromną satysfakcję. Przekonaj się o tym!
Przeczytaj: