Rodzaje nasion pora
Por możemy uprawiać z rozsady lub z bezpośredniego wysiewu do gruntu. Rozsady można przygotowywać od połowy stycznia do połowy kwietnia. W kwietniu możemy też siać por bezpośrednio na grządki w ogrodzie. Do wyboru mamy odmiany pora wczesne i średniowczesne, które przeznaczone są na zbiór letni i jesienny oraz odmiany średnio-późne i późne, które przeznaczone są na zbiór zimą lub wiosną kolejnego roku.
Rozsada pora krok po kroku
- Przygotowując rozsadę pora, napełniamy tacę lub pojemnik podłożem do siewu i pikowania, które obficie zraszamy.
- Wysiewamy nasiona i delikatnie przysypujemy ziemią. Przenosimy je w cieple miejsce — optymalna temperatura do wysiania pora to 18 stopni Celsjusza.
- Dużą wilgotność podłoża utrzymujemy aż do pojawienia się wschodów mniej więcej 3 tygodnie później — tyle trwa kiełkowanie pora. Wówczas przenosimy rozsadę bliżej światła i możemy nieco obniżyć temperaturę otoczenia.
Pikowanie siewek pora
Gdy rośliny osiągną wysokość ok. 10 cm, możemy je przepikować do większych pojemników lub posadzić na miejsce stałe. Pikowanie to czasochłonne zajęcie, więc wielu ogrodników omija ten proces, wysiewając nasiona w takim terminie, żeby potem podrośnięte rośliny wysadzać od razu do gruntu. Zabieg ten jednak wpływa na wydłużenie najsmaczniejszej, białej części warzywa. Stara szkoła pikowania pora uczyła, żeby podczas jego przesadzania skracać mu korzenie i liście. Dziś odchodzi się od tej metody. Nowe poradniki mówią, że zabieg ten wpływa niekorzystnie na roślinę i opóźnia rozwój warzywa.
Gdy wysiane pory osiągną wysokość ok. 10 cm, możemy je przepikować do większych pojemników lub posadzić na miejsce stałe Fot. 123RF/PICSEL
Wysiew pora do gruntu
Jeżeli wysiewamy por wprost do gruntu, robimy to zazwyczaj w rzędach oddalonych od siebie mniej więcej o 20-30 cm. Zagrabiamy je i delikatnie ugniatamy oraz obficie podlewamy. Gdy rośliny wyrosną do mniej więcej 10 cm wysokości, możemy przeprowadzić przerywkę lub przesadzić wybrane rośliny w odpowiedniej rozstawie, tak żeby miały miejsce do dalszego rozwoju i rozrastania się, mniej więcej co 15 cm.