Spis treści:
Pielęgnacja marchwi w lipcu
W lipcu marchew znajduje się w fazie intensywnego wzrostu korzenia, przez co ma duże zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj ją regularnie, najlepiej 2-3 razy w tygodniu, a podczas upalnych dni nawet codziennie. Nawadnianie powinno być na tyle obfite, by woda dotarła do głębszych warstw gleby – to pobudza roślinę do "szukania wody" i wydłużania korzeni spichrzowych. Zalecana ilość to ok. 10-25 l wody na metr kwadratowy uprawy, w zależności od pogody i rodzaju gleby.
Ziemia powinna być stale lekko wilgotna, ale nie przemoczona. Nagłe zmiany wilgotności (np. długie przesuszenie, a potem intensywne podlewanie) mogą prowadzić do pękania korzeni. Najlepiej podlewaj marchew rano lub wieczorem, w ten sposób ograniczysz parowanie wody z powierzchni ziemi w ciągu dnia i unikniesz szoku termicznego korzeni. Do podlewania używaj letniej, odstanej wody lub deszczówki.
- Odchwaszczanie i ochrona przed szkodnikami
W lipcu chwasty intensywnie konkurują z marchwią o wodę, światło i składniki pokarmowe. Dlatego grządki należy regularnie odchwaszczać, najlepiej co tydzień lub w miarę pojawiania się chwastów. Odchwaszczanie możesz przeprowadzać ręcznie lub mechanicznie przy pomocy haczki – płytko (na głębokość ok. 2-3 cm), by nie uszkodzić korzeni i naci marchwi.
Chwasty usuwaj po deszczu lub podlewaniu, gdy gleba jest wilgotna, a rośliny łatwiej się wyrywają z całym systemem korzeniowym. Uważaj, by nie łamać i nie gnieść naci marchwi podczas pielenia – uszkodzona natka może przyciągać szkodniki. W lipcu możesz stosować naturalne opryski z cebuli, które odstraszają m.in. muchę marchewkową i mszyce.
Przeczytaj również: Chcesz mieć duże i zdrowe marchewki? Przerywaj regularnie i podsyp tym w czerwcu
Czym nawozić marchew na długi i twardy korzeń?
W lipcu zaleca się stosowanie nawozów bogatych w azot, potas i fosfor oraz mikroelementy, zwłaszcza bor, mangan, cynk i miedź, które poprawiają jakość, barwę i odporność korzeni. Ostatnią dawkę nawozu azotowego należy podać nie później niż w połowie lipca, aby nie zwiększać zawartości azotanów w korzeniach i nie pogarszać ich przydatności do przechowywania.
Marchew jest bardzo wrażliwa na zasolenie, dlatego nawozy mineralne należy stosować ostrożnie i najlepiej w formie rozcieńczonej lub dolistnej, szczególnie na glebach lekkich. W uprawie ekologicznej najlepiej sprawdzają się nawozy organiczne, np. gnojówka z pokrzywy, która dostarcza najważniejszych dla marchwi składników w łagodniejszej formie.
Gnojówka z pokrzywy to naturalny nawóz, który stosowany z umiarem wzmacnia marchew, poprawia jej wzrost oraz odporność. Fot. Jurgute/CanvaPro
Jej przygotowanie jest bardzo proste. Zbierz młode pokrzywy (najlepiej przed kwitnieniem), potnij na mniejsze kawałki i umieść w plastikowym wiadrze lub beczce. Na 1 kg pokrzywy wlej 10 l letniej wody. Aby umożliwić dostęp powietrza, przykryj pojemnik gazą lub siatką i odstaw w zacienione miejsce na ok. 2-3 tygodnie, codziennie mieszając. Gnojówka jest gotowa, gdy przestanie się pienić i nabierze ciemnego koloru.
Przeczytaj również: Marchew nie pęka, jest słodziutka i chrupiąca. Prosta odżywka, którą stosujesz co dwa tygodnie
Przed użyciem rozcieńcz gnojówkę z wodą w proporcji 1:10. Marchew podlewaj takim roztworem co 2-3 tygodnie, najlepiej rano lub wieczorem, bezpośrednio pod korzeń. Natomiast do nawożenia dolistnego stosuj rozcieńczenie w proporcji 1:20 i wykonuj oprysk raz w tygodniu.
Uwaga! Nie przesadzaj z ilością nawozu – nadmiar azotu może powodować zniekształcenia korzeni i gromadzenie się azotanów, dlatego nawożenie gnojówką z pokrzywy wykonuj umiarkowanie i nie później niż do połowy lipca.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Tworzy w ogrodzie błękitne, gęste kępy. Porcelanka Menziesa – zastosowania i uprawa
Bugenwilla obsypie się deszczem kwiatów. Podlewaj regularnie nawozem domowej roboty
Na co choruje śliwa? Tak zwiększysz odporność drzew i będziesz mieć dużo zdrowych owoców