Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Zapomnij o uciążliwym przerzucaniu kompostu. Ogrodnicy uwielbiają tę łatwą metodę

Kompostowanie od lat jest uważane za jeden z najlepszych sposobów na uzyskanie nawozu organicznego. To przede wszystkim metoda przyjazna środowisku. Zazwyczaj wykorzystuje się do tego specjalne kompostowniki lub pryzmę. Jak się okazuje, zwykły rów w ziemi to także świetna opcja, jeśli chodzi o kompostowanie. Ogrodnicy coraz częściej z niej korzystają. Na czym dokładnie polega ta metoda i co warto wiedzieć, zanim się ją wybierze?

Zapomnij o uciążliwym przerzucaniu kompostu. Ogrodnicy uwielbiają tę łatwą metodę
Kompostowanie w rowie to prosta i wygodna metoda na uzyskanie jakościowego nawozu. Fot. irina3432/123RF.com

Spis treści:

Na czym polega kompostowanie w rowie?

Ogólna zasada kompostowania w rowie jest bardzo prosta: odpady i szczątki organiczne należy zakopać w ziemi, w niewielkim rowie. To rozwiązanie znacząco przyspiesza proces rozkładu, który odbywa się pod ziemią, a co za tym idzie — nie wytwarza nieprzyjemnych zapachów i nie przyciąga szkodników.

Kluczowe znaczenie ma wybór odpowiedniego miejsca. Powinno być suche, zacienione i niedostępne dla zwierząt. Wykopany dołek trzeba też odpowiednio przygotować. Na dnie warto rozłożyć grubą warstwę gałęzi lub tektury — to pozwoli odprowadzać wodę i napowietrzyć powstający nawóz. Kolejną warstwę mogą stanowić świeże liście, a dopiero na nich układa się odpady.

Wielkość rowu do kompostowania zależy od twoich preferencji, ale zazwyczaj ma on od 30 do 50 cm głębokości. Jeśli chodzi o jego długość i szerokość, panuje pełna dowolność. Najlepiej dostosować wymiary do powierzchni swojego ogrodu lub działki.

Przeczytaj również: Przyspiesza kompostowanie, odpady rozkładają się znacznie szybciej

Odpady należy zasypać ziemią, robiąc to równomiernie i dokładnie, co zapewni odpowiednią cyrkulację powietrza. Kompostowanie w rowie nie wymaga regularnego mieszania — wystarczy kontrolować wilgotność i ewentualnie od czasu do czasu go podlać. Sam rozkład może trwać od kilku miesięcy do roku, w zależności od panujących warunków.

Kompostowanie w rowie jest wygodne i wymaga mniejszych nakładów pracy. Fot. akisel/123RF.com

Co kompostować w rowie?

W rowie można kompostować wiele rodzajów odpadów. Oczywiście sprawdzą się wszelkie domowe i kuchenne resztki organiczne, w tym mięso, ryby, nabiał i oleje. Można też dodawać liście, gałęzie oraz fusy z kawy i herbaty.

Unikać należy natomiast chwastów z nasionami, roślin porażonych chorobami, dużych ilości cytrusów oraz odpadów nieorganicznych. Odpowiednio przygotowany kompost znacząco poprawia strukturę gleby i wzbogaca ją w składniki pokarmowe, pobudzając rośliny do wzrostu. Żeby przyspieszyć proces, można dodać do rowu odrobinę gleby bogatej w mikroorganizmy lub specjalne aktywatory kompostu.

Przeczytaj również: Błędy w kompostowaniu. Pamiętaj o tym, a kompost będzie najwyższej jakości

Korzyści z kompostowania w rowie

Jedną z największych zalet tej metody jest dostarczanie składników odżywczych bezpośrednio do roślin, ponieważ proces zachodzi pod ziemią, tuż przy systemach korzeniowych.

Co jeszcze przekonuje ogrodników?

  • Estetyka — kompost zostaje ukryty w glebie i nie przyciąga owadów.
  • Łatwość przygotowania — metoda jest prosta i można ją zastosować w każdym ogródku.
  • Ochrona przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi.
  • Szybszy rozkład dzięki działaniu mikroorganizmów i dżdżownic.
  • Mniej pracy — kompostu nie trzeba mieszać, wystarczy go ewentualnie podlewać.
  • Brak przykrych zapachów i problemów ze szkodnikami.
  • Większa różnorodność odpadów — można dodać resztki, których nie zaleca się w kompostowaniu na pryzmie czy w pojemniku.
  • Oszczędność miejsca — rów zajmuje go mniej niż tradycyjne pojemniki.

Oczywiście, jak każda metoda, również ta ma swoje wady. Największym minusem jest konieczność usunięcia kompostu, gdy będzie potrzebny w innym miejscu, co wymaga czasu i wysiłku. Problematyczna może być też zbyt duża wilgotność gleby po długotrwałych opadach. Mimo to kompostowanie w rowie staje się coraz popularniejsze i jest często polecane przez ogrodników. A teraz, gdy zbliża się jesień, warto rozważyć wypróbowanie tej metody u siebie.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Siew nawozów zielonych na pustych zagonach warzywnych. Co najlepsze na poplon i wzmocnienie gleby?

Przeczytaj również

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.