Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Żółte liście pomidorów – niedobory czy choroba? Jak to sprawdzić?

Żółknięcie liści pomidorów to częsty problem w uprawie, który zawsze wzbudza niepokój. Może być oznaką choroby, choć nie zawsze to ona jest przyczyną tego zjawiska. Właściwe rozpoznanie źródła problemu jest niezbędne, by móc podjąć dalsze działania i uratować plon. Dlaczego liście pomidorów żółkną? Jak zatrzymać ten proces? Wyjaśniamy.

Żółte liście pomidorów – niedobory czy choroba? Jak to sprawdzić?
Podpowiadamy, dlaczego liście pomidorów żółkną i jak poradzić sobie z tym problemem. Fot. evera1730/123RF.com

Spis treści:

Dlaczego liście pomidorów żółkną?

Zauważasz, że liście pomidorów zaczęły żółknąć? To zjawisko, które zawsze wzbudza obawy, choć występuje powszechnie. Prawdopodobnie każdy ogrodnik uprawiający te rośliny na przestrzeni lat zetknął się z nim chociaż raz. Żółknięcie liści pomidorów może być spowodowane wieloma czynnikami. Nie zawsze przyczyną jest groźna choroba, która doprowadza do znacznych strat w plonie. Często problem ten wynika z niewłaściwej pielęgnacji roślin i popełnianych błędów, a te na szczęście możemy łatwo wyeliminować, przestrzegając kilku podstawowych zasad.

Zanim jednak przejdziemy do sposobów radzenia sobie z tym niepokojącym zjawiskiem, dowiedzmy się, dlaczego liście pomidorów żółkną. Oto najczęstsze przyczyny:

  • niedobór składników pokarmowych, np. azotu, potasu, fosforu, żelaza lub magnezu,

  • nadmierne podlewanie i zalewanie podłoża,

  • niedostateczne podlewanie i przesuszenie gleby,

  • nieodpowiednie nasłonecznienie (niedobór bądź nadmiar słońca),

  • niewłaściwe pH podłoża, czyli zbyt kwaśna lub zasadowa gleba,

  • zbyt wysoka albo za niska temperatura uprawy,

  • choroby, takie jak fuzarioza, werticilioza, wirus mozaiki pomidora oraz bakteryjna cętkowatość,

  • szkodniki, np. mączliki i mszyce.

Żółknięcie liści pomidorów nie musi oznaczać choroby. Żółknięcie liści pomidorów nie musi oznaczać choroby. Fot. photodee/123RF.com

Przeczytaj również: Czym nawozić pomidory w lipcu? Stosuj zamiennie te odżywki, będzie dużo zdrowych owoców

Co zrobić, żeby liście pomidorów nie żółkły?

W jaki sposób ustalić, dlaczego liście pomidorów żółkną? Aby rozpoznać bezpośrednią przyczynę tego zjawiska, dokładnie przyjrzyjmy się swoim roślinom. Sprawdźmy, które liście żółkną – starsze, znajdujące się na dole krzaczka, czy młodsze, rosnące powyżej? To cenna informacja, ponieważ niedobory składników odżywczych zazwyczaj objawiają się najpierw na dolnych, najstarszych liściach. Ponadto możemy oddać próbkę gleby z miejsca uprawy do badań, by ocenić jej skład oraz odczyn.

W przypadku chorób często poza żółknięciem liści możemy zauważyć inne niepokojące zmiany. Towarzyszące plamy i zniekształcenia podpowiedzą nam, że mamy do czynienia z patogenem. Jeśli na zmieniających kolor liściach zauważymy również ślady bytowania szkodników (spadź czy pajęczynki), może to wskazywać na obecność żerujących owadów.

Co zrobić, żeby liście pomidorów nie żółkły?

  • W pierwszym kroku usuńmy z roślin liście, które niepokojąco zmieniły kolor. Jednorazowo ścinajmy od 1 do 3 żółtych liści, aby przesadnie nie osłabić pomidorów. Zabieg powtarzajmy co kilka dni do momentu, aż na krzaczkach pozostaną wyłącznie zielone części;

  • Zadbajmy o właściwe podlewanie pomidorów i zapewnijmy im dobre nasłonecznienie;

  • Jeśli pomidory uprawiamy w szklarni, systematycznie ją wietrzmy i zamykajmy, gdy robi się chłodniej;

  • Dostarczmy krzaczkom składniki odżywcze. Łatwo to zrobimy za pomocą wybranej gnojówki roślinnej rozcieńczonej w proporcji 1:9 lub 1:15. W moim ogrodzie na żółte liście pomidora pomogła woda z gnojówkami z ogórecznika i żywokostu.

Jeżeli okaże się, że mimo wprowadzonych zmian w pielęgnacji liście pomidorów nadal żółkną, możliwe, że źródłem problemu są choroby lub szkodniki. Walkę z nimi warto rozpocząć od ekologicznych oprysków. Niestety, w przypadku niektórych chorób np. wirusa mozaiki czy bakteryjnej cętkowatości, naturalne metody mogą okazać się nieskuteczne. Znacznie częściej jednak przyczyną żółknięcia pomidorów są błędy pielęgnacyjne i niewłaściwe warunki uprawy, które możemy łatwo wyeliminować.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Kwitnienie cukinii – dlaczego nie zawiązuje owoców? Cukinia lubi to najbardziej

Rekordowe zbiory ogórków gruntowych. Poznaj sekret starego ogrodnika

Po tej odżywce marchew nigdy nie pęka, jest zdrowa i twarda. Stosuj co 2-3 tygodnie

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.