Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Rośliny domowe

Kiedy i jak wysiać owies, by ozdobił wielkanocny stół? Oto najlepszy termin!

Owies obok rzeżuchy jest najpopularniejszą rośliną zdobiącą wielkanocne stoły. Jak i kiedy wysiać owies, aby wyrósł do świąt? Wyjaśniamy.

Kiedy i jak wysiać owies, by ozdobił wielkanocny stół? Oto najlepszy termin!
Podpowiadamy, kiedy wysiać owies, by wyrósł przed świętami wielkanocnymi Fot. 123RF/PICSEL

Z tego artykułu dowiesz się:

Owies to jedno z najszybciej kiełkujących i wzrastających zbóż. Jego młode, zielone liście często wykorzystywane są jako dekoracja wielkanocnego stołu. Symbolizuje nie tylko wiosnę, ale też nadejście nowego życia. Według ludowych wierzeń zapewnia domom dostatek. Staropolskie przysłowie nie bez powodu mówi „siej owies w błoto, a będzie jak złoto”. Kiedy i jak wysiać owies na Wielkanoc?

Ile czasu rośnie owies wielkanocny?

Nasiona owsa wschodzą ok. 8-10 dni po wysianiu, a liście pojawiają się po upływie ok. 2 tygodni. To oznacza, że aby cieszyć się zieloną „trawką” na wielkanocnym stole, należy wysiać go co najmniej 14 dni przed świętami. Uzyskamy wówczas młode, średniej wysokości źdźbła. Roślina wysiana wcześniej, 16-21 dni przed Wielkanocą, urośnie zdecydowanie wyższa.

W 2022 roku odpowiednim terminem siewu będzie okres między 28 marca a 3 kwietnia.

Owies na Wielkanoc krok po kroku

Nasiona owsa można kupić w sklepach ogrodniczych i przez internet. Wysiewa się je podobnie jak rzeżuchę – w ziemi w doniczce lub na wacie czy ligninie w płaskim naczyniu, np. talerzyku.

Owies wielkanocny na wacie i ligninie

Jeśli nie dysponujemy wolną doniczką i ziemią, do uprawy owsa na Wielkanoc w zupełności wystarczy dowolne, płaskie lub niezbyt głębokie naczynie. Jego dno należy wyścielić grubą warstwą waty. Tak przygotowane podłoże obficie podlewamy. Musi być dobrze nasączone wodą, ale nie przelane. Następnie równomiernie rozkładamy na nim nasiona (starajmy się nie układać ich warstwowo, ponieważ nie zakiełkują) i je również spryskujemy wodą. Aby zapewnić im odpowiednio dużo wilgoci można też okryć je kolejną warstwą zmoczonej waty. Pamiętajmy, by ją zdjąć po upływie kilku-kilkunastu godzin. Aby przyśpieszyć nieco kiełkowanie i wzrost owsa, przed wysiewem nasiona rośliny można namaczać w wodzie przez ok. 2 - 6 h.

Uprawiać można też owies wielkanocny na ligninie, która świetnie zastępuje watę. To jednak mniej trwałe metody uprawy tej rośliny. Jeśli chcemy, by posłużyła nam dłużej, warto wysiać ją w ziemi. Owies wielkanocny w doniczce będzie jednak trudniejszy do wykorzystania jako część dekoracyjnej kompozycji koszyczka na święconkę. 

Owies uprawia się na wacie, ligninie lub w doniczce Fot. 123RF/PICSEL

Owies wielkanocny w doniczce

Jeśli zdecydujemy się na uprawę owsa w pojemniku, przygotujmy niezbyt głęboką doniczkę oraz ziemię kwiatową zmieszaną z niedużą ilością piasku. Garść „ziarenek” rośliny wystarczy na doniczkę o średnicy 15 cm. Podłoże przed wysiewem należy dobrze zwilżyć. Nasiona owsa wtykamy w ziemię na ok. centymetr głębokości, pamiętając, by nie były ułożone warstwowo, po czym przykrywamy je cienką warstwą ziemi. By zapewnić roślinie lepsze warunki wzrostu, doniczkę można okryć folią spożywczą z otworami perforacyjnymi, przez które będzie odparowywała woda.

Jak dbać o owies wielkanocny?

Niezależnie od wybranej metody uprawy, talerzyk z wata lub doniczkę układamy w ciepłym i widnym miejscu, np. na parapecie okna. W pielęgnacji wielkanocnego owsa istotne jest podlewanie. Regularnie kontrolujmy wilgoć podłoża – powinno być stale wilgotne, ale nieprzelane, bo to grozi zagniciem nasion.

Owies często wykorzystywany jest w wielkanocnych dekoracjach Fot. 123RF/PICSEL

Właściwości zdrowotne młodego owsa

Owies to rodzaj zboża z rodziny wiechlinowatych, który liczy ok. 35  gatunków (większość z nich jest roślinami uprawnymi). Najbardziej znanym jest owies zwyczajny – wykorzystywany jako roślina jadalna, pastewna oraz surowiec kosmetyczny i leczniczy.

Liście owca wielkanocnego (zielone źdźbła) są jadalne i zdrowe, ale mają specyficzny smak. Można zjadać je na surowo, bez obróbki termicznej. Warto posypywać nim kanapki czy stosować jako dodatek do farszu. Z liści owsa produkuje się również sok (można go wycisnąć w sokowirówce).

Młody owies oraz kiełki (które zbiera się nieco wcześniej, niż liście) są źródłem wielu cennych minerałów i witamin. Zawierają żelazo, wapń, witaminy C, K i  z grupy  B, flawonoidy, saponiny. Dostarczają organizmowi kwasu foliowego, beta-karotenu oraz białka. Spożywanie młodego owsa dobrze wpływa na układ nerwowy – wzmacnia go i działa pobudzająco. Picie soku z owsa lub spożywanie kiełków przyczynia się do poprawy stanu włosów, skóry i paznokci. Sok nazywa się czasem „eliksirem odmładzającym”, ze względu na działanie przeciwutleniające.

Co ciekawe, za młodymi liśćmi owsa przepadają koty. Chętnie podgryzają trawkę – pomaga im oczyścić układ pokarmowy ze złogów futerka.

Przeczytaj: Kwiaty na Wielkanoc: Które wybrać, by pięknie zakwitły na święta?

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.