Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Agnieszka Boreczek

Agnieszka Boreczek

Jestem niepoprawną miłośniczką książek w każdej formie – od papierowych po audiobooki. Nowy dzień zaczynam od kawy w dużym kubku, a kończę na czytaniu. Gdy słyszę muzykę to śpiewam i tańczę, choć nie jest to mój największy talent. Zdecydowanie lepiej jeżdżę na nartach. I piszę, oczywiście. Ukończyłam studia dziennikarskie. Mam wiele lat doświadczenia w pracy jako content manager oraz copywriter. Z entuzjazmem patrzę w przyszłość i szukam okazji do uczenia się nowych rzeczy – zawodowo i prywatnie.

Borówka amerykańska, mimo swojej nazwy, z powodzeniem może być uprawiana w Polsce. Coraz częściej pojawia się w naszych ogródkach. Nic dziwnego – pięknie wygląda od wiosny od jesieni, a już wczesnym latem daje smaczne plony. Czerwiec to najlepszy moment, aby otoczyć borówkę troską, która przełoży się na obfite owocowanie. Koniecznie sprawdź, czym dokarmiać krzewy i jak o nie dbać.

Czytaj artykuł 

Petunie to jedne z najpopularniejszych kwiatów balkonowych i ogrodowych. Chętnie uprawiamy je na naszych tarasach, nawet jeśli „nie mamy ręki do roślin”. Nic dziwnego, bo uprawia petunii jest bardzo prosta, a zazwyczaj ogranicza się wyłącznie do podlewania. Niestety, bywa też tak, że czasem kwiaty są rzadkie, tracą swoją charakterystyczną kaskadową konstrukcję. Co wtedy? Sposobem na ich zagęszczenie okazuje się uszczykiwanie. Co to za zabieg?

Czytaj artykuł 

Kwitnienie warzyw to naturalny etap rozwoju roślin - wiele odmian, jak papryka, dynia czy pomidory z tych kwiatów wykształca potem smaczne owoce. Jednak są też takie rośliny, które po zakwitnięciu są już praktycznie niejadalne. Kontrolowanie tego, procesu pozwala w odpowiednim momencie zebrać smaczne plony, a poza tym kontrolować prawidłowy rozwój warzyw. Ale czy zawsze marchew, burak, rzodkiewka, pietruszka, sałata, cebula i czosnek po zakwitnięciu nadają się tylko do wyrzucenia? Nie. Ich kwiaty na wiele sposobów wykorzystasz w kuchni.

Czytaj artykuł 

Czosnek to jedna z naszych ulubionych przypraw oraz warzywo, które ma mnóstwo smaku i wartości odżywczych. Naturalny antybiotyk, aromatyczny dodatek – używamy go na wiele sposobów w kuchni. Jeśli zdecydowałaś się na samodzielną uprawę czosnku, np. w przydomowym warzywniaku lub donicy na balkonie, czerwiec jest doskonałym momentem, aby zadbać o jakość i obfitość plonów. Z pomocą przychodzą naturalne nawozy. 

Czytaj artykuł 

Glistnik, czyli jaskółcze ziele, to popularny naturalny środek stosowany w farmakologii i ziołolecznictwie. Tymczasem jest mocno niedoceniany w ogrodnictwie. Ogrodnik z YouTube radzi, jak używać glistnika w ogrodzie. Będziesz zaskoczona!

Czytaj artykuł 
REKLAMA

Wiosna to czas, kiedy ogrodnikom serca biją szybciej – jedni dopiero sieją, a inni już obserwują wyrastające z ziemi plony. Tak jest w przypadku osób, które jesienią zasadziły czosnek i teraz czekają na idealny moment, aby go zebrać i wykorzystać w kuchni. Ale czy masz pewność, że rośliny wyrosną tak, jak sobie wymarzyłeś? Jeśli nie, to jeszcze nie jest za późno, aby wykonać jeden z ważnych, choć niepopularnych zabiegów pielęgnacyjnych.

Czytaj artykuł 
REKLAMA

Budleja Dawida to wspaniała roślina królująca w ogrodach ze względu na swoje ciężkie, pachnące kwiaty. Jest nie tylko śliczna, ale też praktyczna – przyciąga motyle oraz inne owady zapylające. Aby odkryć jej piękno w całej okazałości, trzeba jednak nieco się postarać. Dziś zdradzimy ci sposób na uprawę rośliny, która będzie szybko rosła i uginała się od kwiatów.

Czytaj artykuł 

Dbasz o swoje rośliny, a mimo to, masz problem z niszczącymi je szkodnikami? Czarne mszyce i mrówki w ogrodzie to mali, nieproszeni goście, którzy mimo niewielkich rozmiarów mogą bardzo narozrabiać. Jak uniknąć szkód? Ratunkiem jest oprysk, najlepiej naturalny. Znam na niego najlepszy przepis.

Czytaj artykuł 

Piwonie uprawiamy po to, aby napawać się widokiem oraz zapachem ich kwiatów. Jeśli chcemy, aby stały się klejnotem koronnym naszego ogrodu, powinniśmy sięgnąć po nawozy oraz ściółkę. To dwa ważne zabiegi pielęgnacyjne w uprawie kwiatów, wpływające na ich zdrowie i kwitnienie. Poznaj naturalne metody nawożenia i ściółkowania piwonii rekomendowane przez ogrodników.

Czytaj artykuł 

Czy podobnie jak miliony osób na całym świecie kochasz truskawki ze względu na ich słodki smak, intensywny czerwony kolor i kuszący zapach? Za tymi walorami stoi odpowiednio prowadzona uprawa, z dobrze dobranym nawozem w roli głównej. Najlepiej, gdy jest on naturalny, wtedy owoce są nie tylko piękne i pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Jak je wyhodować? Podpowiadamy – począwszy od wyboru właściwej odmiany, aż po prawidłową pielęgnację.

Czytaj artykuł 

Choć tworzy efektowne zielone ściany, potrafi być prawdziwą zmorą w ogrodzie. Bluszcz, będący symbolem wierności, to niesamowicie inwazyjna, szybko rozrastająca się roślina. Mocno przyczepia się do różnych powierzchni i zawłaszcza przy tym całe ogrody, elementy architektury ogrodowej, a nawet elewacje budynków. Jak sobie z nim poradzić? Sposobów jest kilka, a my wybraliśmy dla ciebie trzy szybkie i bezinwazyjne metody zwalczania bluszczu.

Czytaj artykuł 
REKLAMA

Soda oczyszczona, nazywana złotem ogrodników, to naturalny środek szeroko stosowany w ogrodnictwie. Wśród wielu jej zastosowań szczególnie warto zainteresować się opryskiem na bazie sody wymieszanej z ciepłą wodą. Ta mikstura wspomaga ich wzrost, wzmacnia i chroni przed chorobami. Zobacz, jak przygotować i opryskiwać ogórki w ten sposób!

Czytaj artykuł 

Begonie zwisające to jedne z najmodniejszych kwiatów na taras i balkon. Ich popularność to efekt nie tylko pięknego wyglądu, ale też stosunkowo łatwej uprawy. Niewiele potrzeba, aby rośliny obsypały się bujnymi, ciężkimi kwiatami opadającymi efektownie niczym kaskady. Jeśli właśnie o takim efekcie marzysz przez cały sezon, przeczytaj nasz poradnik o uprawie begonii zwisającej.

Czytaj artykuł 

Przycinanie pędów roślin jest dość popularną praktyką, która ma na celu wzmocnienie upraw, jak również ich zagęszczenie. W przypadku pomidorów też znajduje zastosowanie, choć, jak się okazuje, częstotliwość i styl podcinania zależą tu głównie od gatunku. Prawidłowo przeprowadzone usuwanie pędów może skutkować obfitszymi plonami, ale nie zawsze. Oto wskazówki, jak usuwać pędy pomidorów i robić to poprawnie.

Czytaj artykuł 

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.