Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady domowe

Czym barwić jajka wielkanocne? Szybkie i sprawdzone domowe sposoby

By zafarbować jajka na Wielkanoc, wcale nie musisz kupować gotowych barwników. Czy wiesz, że aby otrzymać czerwony pigment, wystarczy zmieszać wywar z buraków z kroplą octu? Brązowy kolor uzyskasz z wywaru z kawy, a zielony z pokrzywy lub młodej trawy. Sprawdź, jak zafarbować jajka wykorzystując produkty dostępne w kuchni.

Czym barwić jajka wielkanocne? Szybkie i sprawdzone domowe sposoby
Wyjaśniamy, jak zafarbować jajka przy użyciu naturalnych produktów. Fot. 123RF.com

Spis treści:

Barwienie jajek — jak uzyskać poszczególne barwniki?

Większość ze składników potrzebnych do zabawienia jajek prawdopodobnie znajdziesz w swojej kuchni lub spiżarni. Możesz je zbierać wiosną, latem i jesienią, suszyć i przechowywać.

  • Biały – wkładamy ugotowane na twardo jajka na kilka minut do wody z dodatkiem octu.
  • Brązowy – esencja z herbaty, świeże łupiny orzecha włoskiego, igły jodłowe lub duża ilość łupin z cebuli. Aby uzyskać brązowy kolor, stosujemy liście dębu i olchy lub mocny wywar z kawy.
  • Czarny – młode liście czarnego klonu, kora olchy lub kora dębu, wygotowane olchowe szyszki, łupiny orzecha włoskiego.
  • Czerwony – owoce czarnego bzu, kora kruszyny, łuski czerwonej cebuli, szyszki olchowe, suszone jagody, kwiaty hibiskusa z kilkoma kroplami cytryny, wywar z buraków z kroplą octu, wywar z krokusa.
  • Fioletowy – owoce tarniny i czarnego bzu, płatki ciemnej (czarnej) malwy.
  • Granatowy – wywar z hibiskusa i szczypty sody oczyszczonej, pokrojone liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu.
  • Niebieski – borówka czarna, owoce tarniny, borówka amerykańska.
  • Pomarańczowy – dynia, sok z marchwi z kroplą octu.
  • Różowy – rozcieńczony sok z buraka (im mocniej rozcieńczony, tym jaśniejszy różowy).
  • Zielony – szpinak, szczypiorek, młode zboża (np. żyto), suszone kwiaty fiołka, wywar z widłaka, ozimina, młoda trawa, pokrzywa, kora brzozowa, wywar z jemioły.
  • Złoty – wywar z kwiatków nagietka i kurkumy, łupiny orzecha włoskiego i łupiny cebuli (łupin cebuli musi być trochę więcej niż łupin orzecha).
  • Żółty – curry, kurkuma, kora młodej jabłoni, liście brzozy i olchy, drewno morwy, rumianek, trzcina, suszone kwiaty jaskrów polnych, suche łupinki cebuli, igły modrzewiowe.

Jajka możemy zafarbować przy pomocy naturalnych barwników występujących w produktach spożywczych. Fot. 123RF.com

Barwienie jajek naturalnymi sposobami. Jak z wybranych składników zrobić naturalny barwnik?

Do garnka wsypujemy wybrane składniki, mieszamy z gorącą wodą i pozostawiamy na 24h. Na drugi dzień doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 min. Dodajemy kilka kropel octu i delikatnie mieszamy. Przecedzamy barwnik przez sitko. W tak przygotowanym barwniku farbujemy jajka.

Jak barwić jajka? Naturalne barwniki do jajek

Wyróżnia się dwa sposoby barwienia jajek - na ciepło i na zimno.

Na ciepło: Surowe jajka wkładamy do zimnej wody z dodatkiem barwnika i gotujemy. Takie barwienie da nam mocniejszy kolor jajek.

Na zimno: Ugotowane jajka wkładamy do gorącej wody z dodatkiem barwnika i czekamy do jej wystygnięcia.

Od czego zależy intensywność koloru barwionych jajek:

  • Im dłużej jajko jest zanurzone w barwniku, tym mocniejszy ma kolor.
  • Im silniejszy roztwór barwnika, tym mocniejszy kolor jajka.
  • Im jaśniejszy odcień skorupki jajka, tym większa intensywność otrzymanego koloru.

Niebieski odcień jajek uzyskamy m.in. dzięki pokrojonym liściom czerwonej kapusty. Fot. 123RF.com

Jak utrwalić kolor barwionych jajek?

  • Pod koniec barwienia dodajemy do wywaru trochę octu.
  • Spryskujemy jajko lakierem do włosów (tylko pisanki ozdobne, których nie będziemy potem jeść).
  • Przecieramy jajka ściereczką z masłem lub olejem.
  • Przecieramy jajka skórką ze słoniny.

Przeczytaj również:

Jak wyczyścić wiklinowy koszyk wielkanocny? Domowy sposób poradzi sobie nawet z pleśnią

Skorupki z jajek. Do jakich roślin stosować przygotowany z nich nawóz, a jakich absolutnie nie wolno zasilać?

Symbole Świąt Wielkanocnych. Nie tylko jajko i chrzan mają znaczenie

Wielkanocne przyprawy. Mają wyjątkowy smak oraz korzystny wpływ na zdrowie na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.