Rośliny domowe

Kocimiętka Faassena. Uprawa i zastosowanie

Kocimiętka to roślina o białych, fioletowych lub błękitnych kwiatach słynąca z woni przyciągającej koty. Może być wykorzystywana nie tylko jako ozdoba ogrodu, ale też przyprawa i naturalny lek. Sprawdź, dlaczego warto ją uprawiać.

Kocimiętka Faassena. Uprawa i zastosowanie
fot. Pixabay.com

Kocimiętka – co warto o niej wiedzieć

Kocimiętka (Nepeta x faassenii) jest byliną, a więc rośliną wieloletnią, która wiosną wypuszcza nowe pędy. Powstała ze skrzyżowania odmian Nepeta mussinii i Nepeta nepetella. Należy do rodziny jasnotowatych i osiąga wysokość od niespełna 15 do ponad 60 cm wysokości.

Jej drobne kwiaty ułożone są kłosowo na długich łodygach. Roślina kwitnie od maja aż do września. Oprócz walorów dekoracyjnych odznacza się także właściwościami leczniczymi, dlatego zastosowanie znajduje m.in. w kuchni, a także w medycynie ludowej.

Kocimiętka – roślina, która przyciąga koty

Intensywna woń kocimiętki przyciąga koty. Te, czując jej zapach, zaczynają się o nią ocierać, skakać wokół niej, mruczeć i miauczeć, a także liżą i łapią jej łodygi łapami. Przyczyną takiego zachowania jest zawarty w olejkach eterycznych kocimiętki nepetalakton – tzw. koci feromon.

Nie obawiaj się jednak nieporządku na rabatach. W przypadku kocimiętki Faassena tego związku chemicznego jest nieco mniej niż w innych odmianach. Dodatkową zaletą uprawy tej konkretnej kocimiętki jest fakt, że jej zapach odstrasza muchy, komary oraz kleszcze.

fot. Pixabay.com

Kocimiętka – uprawa

Kocimiętka wygląda bardzo efektownie w uprawie balkonowej i ogrodowej. Jej pielęgnacja nie jest skomplikowana, a sama bylina ma małe wymagania. Najlepiej rośnie w dość suchych i nasłonecznionych stanowiskach. Jeśli posadzisz ją w półcieniu, również zakwitnie, ale nieco później i odznaczać się będzie bardziej zwartym pokrojem.

Niegroźne są dla niej krótkotrwałe susze. Zapominasz o regularnym podlewaniu? To najlepszy wybór dla ciebie! Chcąc zapewnić jej optymalne warunki uprawy, raz do roku zastosuj nawóz naturalny lub wymieszaj podłoże z kompostem. 

Kocimiętka – jak zapewnić jej długie kwitnienie

Aby kocimiętka kwitła przez długi czas, przekwitnięte kwiatostany należy usuwać. Jak zrobić to właściwie? Pędy z wyschniętymi kwiatami przytnij sekatorem na wysokości około 10 cm od korzeni. Po krótkiej przerwie bylina po raz kolejny zakwitnie, tym razem bardziej obficie.

Późną jesienią pędy kocimiętki na balkonie i w ogrodzie – należy przyciąć tuż nad ziemią. Niskie temperatury nie powinny jej zaszkodzić, ponieważ jest rośliną mrozoodporną. Dla pewności zabezpiecz ją jednak dostępną agrowłókniną, suchymi liśćmi lub słomą.

Kocimiętka – sadzonki i rozmnażanie

Bylinę tę można wysiać z nasion, jednak najczęściej kupuje się gotowe sadzonki. Ich cena waha się od 5 do 15 zł za sztukę. Chcesz uzyskać zwartą i efektowną rabatę? Na powierzchni metra kwadratowego posadź około 10 sadzonek kocimiętki. Gdy rośliny się rozrosną, możesz je samodzielnie rozmnożyć. Jak to zrobić?

Na przełomie marca i kwietnia lub sierpnia i września pobierz sadzonki z pędów. Umieść je w skrzynkach lub donicach wypełnionych podłożem ogrodniczym, a następnie przykryj. Gdy ukorzenią się, przesadź je do oddzielnych pojemników. Inną metodą pozyskania nowych sadzonek jest wiosenny podział kęp, który odmładza roślinę.

Kocimiętka Fassena – odmiany

Kocimiętka Faassena ma kilka odmian, które różnią się intensywnością zapachu, kolorem kwiatów czy wysokością pędów. Sprawdź, która z nich najlepiej sprawdzi się w Twoim ogrodzie lub na balkonie.

Kocimiętka Faassena „Alba”

Pędy tej odmiany kocimiętki sięgają maksymalnie 40 cm. Obsypane są białymi kwiatami i intensywnie zielonymi liśćmi. Roślina wydziela delikatny, przyjemny miętowy zapach. Ładnie wygląda w otoczeniu innych niezbyt wysokich bylin, np. dziewięćsiła bezłodygowego. Sadzonka kosztuje niewiele ponad 5 zł za sztukę.

Kocimiętka Faassena „Blue Wonder”

Wyróżnia się dość niskimi kępami, które z reguły nie przekraczają 30 cm wysokości. Od maja do września zachwyca kwiatami w intensywnym fioletowym odcieniu. Najczęściej sadzi się ją w grupach, w otoczeniu traw ozdobnych np. kostrzewy popielatej. Optymalne dla tej kocimiętki jest stanowisko nasłonecznione o umiarkowanie wilgotnej glebie. W kwiaciarniach i sklepach ogrodniczych można nabyć sadzonki tej rośliny za mniej niż 10 zł/sztuka.

Kocimiętka Faassena „Limelight”

Roślina o niskich pędach, które z reguły osiągają od 15 do 25 cm długości. Charakteryzuje się jaskrawymi żółtawozielonymi liśćmi oraz niebieskimi kwiatami. Najlepiej kocimiętka Faassena „Limelight” prezentuje się na skarpach czy skalniakach, w otoczeniu niskich traw ozdobnych. Sprawdza się też posadzona w skrzynkach na balkonie. Cena jednej sadzonki wynosi od 6 do 10 zł.

Kocimiętka Faassena „Six Hills Giant”

Bylina o pędach do 60 cm długości. Od maja do września zachwyca kwiatami w kolorze lawendowego fioletu. Warto sadzić ją w większych skupiskach, ponieważ przyciąga wzrok swoimi bujnymi kwiatostanami. Roślina wyróżnia się też dość intensywną wonią. Koszt jednej sadzonki waha się od 12 do 15 zł.

Kocimiętka Faassena „Snowflake”

Odmiana o dużych białych kwiatach, które kwitną od maja nawet do października. Jej pędy sięgają 35 cm długości. Lekko poruszone wydzielają delikatną i charakterystyczną woń. Dobrze prezentuje się zarówno wśród innych kwitnących roślin, jak i ozdobnych, niezbyt wysokich traw. Sadzonka kosztuje około 10 zł za sztukę.

Kocimiętka Fassena „Purrsian Blue”

Roślina o zwartym pokroju, dzięki czemu jej sadzonki doskonale wyglądają w doniczkach na balkonie. Pędy nie są zbyt wysokie i sięgają maksymalnie 30 cm długości. Bylina wyróżnia się karbowanymi, ozdobnymi liśćmi, które z fioletowymi kwiatami tworzą ciekawy efekt wizualny. Można ją uprawiać na stanowiskach słonecznych i półcienistych. Koszt jednej sadzonki wynosi około 9-12 zł.

Kocimiętka – wykorzystanie w kuchni

Roślinę tę z powodzeniem możesz wykorzystać nie tylko do dekoracji ogrodu czy balkonu, ale też w celach kulinarnych. Chociaż obecnie rozwiązanie to nie jest zbyt popularne, ma długą tradycję. Jak wykorzystać kocimiętkę w kuchni? Młode liście kocimiętki dodawaj do surówek, by nadać im ostrzejszego i bardziej wyrazistego smaku.

Doskonale sprawdzą się także jako dodatek do pieczonych mięs czy pasztetów. Kiedy je zbierać?  Tuż po okresie kwitnienia, gdy kumulują w sobie najwięcej właściwości odżywczych i cechują się intensywniejszym smakiem.

Fot.123RF.com

Kocimiętka – właściwości zdrowotne

Kocimiętka dobrze znana jest w medycynie ludowej. W celach zdrowotnych stosuje się najczęściej jej zasuszone liście bogate w garbniki gorycze oraz olejki eteryczne. W czym pomoże Ci jej stosowanie? Roślina cechuje się działaniem przeciwzapalnym, moczopędnym, bakteriobójczym i rozkurczowym.

Picie naparu z jej liści działa uspokajająco i wyciszająco, dlatego powinny stosować go osoby zmagające się z nerwicą, nawracającymi bólami głowy i bezsennością. Kocimiętka korzystnie działa także w leczeniu biegunki, kolki jelitowej, chorobach nerek czy wątroby. Polecana jest też przy przeziębieniach, nieregularnych miesiączkach i infekcjach górnych dróg oddechowych.

Redakcja Deccoria.pl 

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.