Wybieramy grill. O tym warto wiedzieć!

Data publikacji: 2016-05-04 11:00:00

Sezon grillowy za pasem, dlatego już teraz warto rozglądnąć się za sprzętem, który uprzyjemni nam wspólne spędzanie czasu z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. W Polsce największą popularnością cieszą się grille węglowe. Mimo że ich eksploatacja przysparza nieco trudności, a proces grillowania wymaga wprawy, trzeba przyznać, że smak ściąganych z nich potraw jest po prostu obłędny. O czym właściwie powinniśmy wiedzieć i czego warto unikać podczas zakupu grilla?

Wybieramy grill. O tym warto wiedzieć!

Grill węglowy – tani i uniwersalny
Główną zaletą grilla węglowego jest jego cena – sprzęt z podstawowymi udogodnieniami w zestawie kupimy już za około 30-50 zł. Prosty model sprawdzi się głównie w sytuacji, gdy grillujemy sporadycznie i dla wąskiej grupy gości. Dokładając nieco więcej możemy pozwolić sobie na bardziej funkcjonalne rozwiązania, np. pokrywę (mięso grillowane pod pokrywą nie wysusza się, blokada dopływu powietrza chroni ponadto dania przed spaleniem) czy wmontowanym termometrem, który ułatwi kontrolę stopnia przygotowywania dań.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Za 400 złotych wzwyż możemy sobie pozwolić na superkomfortowy i wytrzymały sprzęt, który będzie nam służył przez wiele sezonów. Takie grille pełnią rolę praktycznych „mebli” – w zestawach, oprócz pokryw, znajdziemy między innymi odrębny pojemnik na popiół (pozwala usuwać popiół w trakcie grillowania) , więcej niż jeden poziom rusztu, składane lub trwale zamontowane półki na talerze i potrawy, zestaw sztućców do obsługi grilla, ladę do przygotowywania dań czy system regulowania dopływu powietrza.

Jeżeli często zmieniamy umiejscowienie grilla (np. w obrębie ogrodu, gdy chcemy uchronić palenisko przed wiatrem lub deszczem), warto zdecydować się na model wyposażony w kółka. Prosty pomysł, dzięki któremu swobodnie przeniesiemy ruszt nawet w trakcie grillowania. Dużym ułatwieniem dla osoby, która zwykle przejmuje opiekę nad rusztem będą wszelkiej maści zgrabne szafki i schowki, często dostępne w gotowych zestawach. 

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Zobacz więcej zdjęć. Kliknij!

Materiały, czyli o trwałości słów kilka
Paleniska grilli węglowych w zdecydowanej większości produkowane są z grubej blachy stalowej, pokrytej ognioodporną farbą i zabezpieczającą emalią, natomiast ruszty – ze stali nierdzewnej. Standardowe użytkowanie sprzętu nie wymaga mocniejszych materiałów. Jeśli jednak chcesz, by twój grill służył ci naprawdę długo, warto zainwestować w modele wykonane z żeliwa i stali chromowanej – podrasowane surowce to gwarancja ich niezniszczalności.

Pomysł na aranżację tarasu na 5 piętrze. Kliknij!

Kolejnym elementem wpływającym na żywotność grilla jest odpowiednie czyszczenie i konserwacja. Warto pamiętać o każdorazowym, dokładnym usuwaniu przypalonych resztek z rusztu czy misy, odpowiednim myciu szpikulców i szczypców. Na nic zda się najdroższy model, gdy po lecie schowamy niedoczyszczoną kratkę do piwnicy lub garażu. Warto zawczasu ułatwić sobie to zadanie, dlatego kupując grill zainwestujmy we wspomnianą żeliwną misę (jest odporna na korozję), chromowaną stal czy części pokryte emalią porcelanową (ułatwia czyszczenie). Wbudowany popielnik pozwala na regularne oczyszczanie paleniska, dzięki czemu szkodliwe resztki brykietu lub węgla drzewnego nie zalegają na dnie grilla.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Zobacz więcej zdjęć. Kliknij!

Bez względu na to, jaki rodzaj materiału i model grilla wybierzesz, zawsze staraj się zapobiegać ewentualnym uszkodzeniom poszczególnych elementów. Producenci zalecają głównie stosowanie aluminiowych tacek, które uniemożliwiają bezpośredni kontakt mięsa czy warzyw z rusztem, rozpalanie węgla wyłącznie przeznaczonymi do tego substancjami, unikanie drucianych szczotek podczas usuwania tłuszczu i regularne usuwanie popiołu ze zbiornika.

O historii grillowania, grillowaniu w najdalszych zakątkach świata oraz słynnym amerykańskim barbecue przeczytasz w Smaker.pl

Suma punktów: 5

Dodaj komentarz

Wasze komentarze (0)
Brak komentarzy