Uwaga na pojemniki do przechowywania chleba - pleśń może wywołać białaczkę!

Data publikacji: 2016-12-30 11:15:00

Większość z nas trzyma chleb i bułki w pojemnikach. To chroni pieczywo przed pleśnią i szybkim wysychaniem. Mało kto wie, że zwykłe usunięcie okruchów z pojemnika, czy też wytarcie go szmatką nie sprawi, że będzie czysty i bezpieczny. Resztki jedzenia, ciepło i wilgoć – to wszystko sprzyja rozwojowi bakterii, które mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu człowieka. Jak temu zapobiec?

Uwaga na pojemniki do przechowywania chleba - pleśń może wywołać białaczkę!
W brudnych pojemnikach na chleb znaleźć można pałeczki salmonelli, roztocza, bakterie, czarną pleśń, kurz, drożdżaki i inne groźne drobnoustroje. Wszystkie one mogą wywołać poważne choroby. Szczególnie narażone są dzieci i osoby starsze. W ich przypadku powikłania mogą skończyć się śmiercią. Przygotowaliśmy dla was krótki poradnik, z którego dowiedzie się, na jakie drobnoustroje możecie być narażeni w kuchni, oraz - przede wszystkim - jak się ich pozbyć!
 Fot. 123RF/PICSELL

Jak pozbyć się drobnoustrojów?
1. Minimum raz w tygodniu dokładnie czyścić pojemnik na pieczywo nie tylko detergentem, ale też wodą z octem lub alkoholem - w proporcjach dwa do jednego. Ocet zabija wszelkie bakterie, chroniąc przed pleśnią.
2. Po wyczyszczeniu wsypać do środka sodę oczyszczoną i pozostawić na noc. Na drugi dzień polać wrzątkiem, odczekać godzinę, umyć i wytrzeć suchym, papierowym ręcznikiem. Soda usunie nie tylko bakterie, ale również nieprzyjemny zapach. 
3. Jeśli w pojemniku znajduje się czarny osad (groźna dla zdrowia pleśń!) – należy jak najszybciej wyrzucić chlebak i kupić nowy.
4. W pojemnikach na chleb nie powinno się trzymać gotowych kanapek z wędlinami i nabiałem, ponieważ w ten sposób możemy wyhodować jad kiełbasiany, salmonellę i bakterie z E-coli.
 5. Chleb i bułki najlepiej trzymać w papierowych torbach. Chleb trzymany w plastikowym worku przyśpiesza rozwój zielonej pleśni, której zarodniki mogą rozsiewać się po całej kuchni.
Rodzaje drobnoustrojów, które mieszkają w chlebakach

Pleśniaki – rozwijają się w pokarmach trzymanych w ciepłych i wilgotnych miejscach. Gęsty, biały nalot na jedzeniu oznacza, że w twojej kuchni właśnie pojawiły się te groźne drobnoustroje. Spożycie pleśniaka powoduje powstanie nowotworów – najczęściej białaczki.

Salmonella – pojawia się w brudnych pojemnikach, w których trzymamy mieszaną żywność, np. kanapki. Objawy salmonelli to wymioty, gorączka, odwodnienie i biegunka. U dzieci i osób starszych może skończyć się śmiercią.
 
Jad kiełbasiany – znajdziemy go w rozkładających się resztkach żywności. To bardzo silna toksyna powodująca zatrucie organizmu. W większej ilości również śmierć. 
 
Czarna pleśń – grzyb, który może pojawić się w rogach i uszczelkach pojemnika na chleb. Czarna pleśń może wywoływać poważne choroby i zatrucia. Wdychanie zarodników może prowadzić do alergii i gruźlicy.
 
Bakterie E-coli – te bakterie rozwijają się w chlebakach błyskawicznie. Powodują zatrucia pokarmowe, które kończą się odwodnieniem (u dzieci i osób starszych nawet śmiercią).
 
Roztocza – są miłośnikami ciepła i wilgoci i żywności, dlatego bardzo często mieszkają w pojemnikach na chleb. Roztocza są główną przyczyną alergii i astmy.  
 
Dbajmy o swoje zdrowie i zdrowie swoich bliskich. Świadomość zagrożeń wynikających z braku dostatecznej higieny kuchni może nawet uratować życie. 
 

Deccoria.pl
Zdjęcie główne: 123RF/PICSELL

Zobacz najlepsze pomysły na urządzenie kuchni Użytkowników Deccoria.pl (kliknij w zdjęcia)

        

Suma punktów: 0

Dodaj komentarz

Zaloguj się Zarejestruj się
Wasze komentarze (7)
Kamila_32

Autor: Kamila_32
Data: 2014-04-28 09:19:20
Jeżeli chodzi o pojemniki na chleb to koniecznie zobaczcie te: http://agiza.waw.pl/category/kuchnia-pojemniki-chlebaki
Są nieziemskie! Nigdy nie spodziewałam się, że chlebak może tak zmienić wystrój kuchni. :) A do tego łatwy w czyszczeniu i chlebek zawsze świeżutki. :):)
nalewka

Autor: nalewka
Data: 2013-10-08 10:17:27
Dlatego właśnie pojemnik na pieczywo powinien być wykonany ze stali (jeśli koniecznie chcecie mieć kolorowy, nie kupujcie raczej dalekowschodnich wynalazków - unikajcie też czerwonego lakieru, który zawiera sporo toksycznego kadmu). Podstawa chlebaka nie
może być gładka - powinna mieć przetłoczenia, żeby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza. No i sama pokrywa nie powinna się idealnie szczelnie zamykać, również ze względu na dostęp powietrza. Stal ma to do siebie, że łatwo ją utrzymać w czystości. Jest po prostu bardziej higieniczna. Stal nierdzewna nie lubi kontaktu z oparami chloru - w kontakcie z chlorem zaczyna korodować (małe, brązowe punkciki). Dlatego do czyszczenia chlebaka faktycznie najlepiej jest używać rozcieńczonego roztworu octu z wodą, trzeba jednak pamiętać, żeby później taki chlebak dobrze wytrzeć i wywietrzyć. Chlebaki drewniane na pewno są niedrogie i estetyczne, ale skąd wiecie, czym konserwowano drewno? Poza tym drewno jest materiałem biologicznie czynnym. Nawet po wysuszeniu i obróbce. Tworzywa sztuczne używane do produkcji chlebaków to zwykle polipropylen (PP), polietylen (PE), albo żywice syntetyczne. Zgodnie z przepisami UE producenci i dystrybutorzy nie muszą badać chlebaków na obecność fenoli w tworzywach sztucznych - w tym niesławnego BPA (Bisfenol A). Niezbyt mądrym wyborem jest więc chlebak z tworzywa przykryty szczelnie drewnianą deską do krojenia. Może to i ładne, ale zdrowe nie bardzo. Myślmy podczas zakupów - na zdrowie!
verul

Autor: verul
Data: 2013-10-07 13:16:23
Co tydzien myc octem? To sie nazywa paranoja czystosci. Ja pojemnika nie mylem ani razu, okruszki to tak raz na dwa lata wyrzucam i zadnej plesni nie ma. Choc ja jak kupuje chleb to na zakwasie, a nie na ulepszaczach. No i robie to wzglednie zadko, bo malo chleba jem :)
Obzarciuch

Autor: Obzarciuch
Data: 2013-10-06 08:31:48
do chlebka polecam bigos po staropolsku
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/09/bigos-po-staropolsku.html

pozdrawiam!
summertime

Autor: summertime
Data: 2013-10-04 07:36:17
Nie mieszkam teraz w Polsce wiec mam troche inne doswiadczenia zwiazane z chlebem, nawet w polskich sklepach jest chleb inny niz w Polsce. Zawsze trzymam chleb w tym samym opakowaniu w jakim kupie, bez wgledu na to czy to folia czy papier. Jest tak duzo gatunkow chleba ze zauwazylam ze nie ma reguly.

Moja metoda na mrozenie jest taka zeby swiezy chleb po ostygnieciu skroic na kromki, i wrzucic do worka foliowego i zamrozic. Swiezy chleb ma wiecej wody niz jedno-dniowy wiec jak ma byc mrozony to lepiej nie zwlekac. Potem wyjmowac ile sie chce kromek (kromki zazwyczaj latwo sie oddzielaja) i wrzucac je od razu do opiekacza bez rozmrazania. Mozna w folii aluminiowej jezeli ktos chce miekki chleb, albo bez folii jezeli ktos chce chrupiacy. Mozna sobie chleb rozmrozic, jezeli jest wygodniej, ale nie jest to konieczne.