Uwaga na pojemniki do przechowywania chleba - pleśń może wywołać białaczkę!

Data publikacji: 2016-12-30 11:15:00

Większość z nas trzyma chleb i bułki w pojemnikach. To chroni pieczywo przed pleśnią i szybkim wysychaniem. Mało kto wie, że zwykłe usunięcie okruchów z pojemnika, czy też wytarcie go szmatką nie sprawi, że będzie czysty i bezpieczny. Resztki jedzenia, ciepło i wilgoć – to wszystko sprzyja rozwojowi bakterii, które mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu człowieka. Jak temu zapobiec?

Uwaga na pojemniki do przechowywania chleba - pleśń może wywołać białaczkę!
W brudnych pojemnikach na chleb znaleźć można pałeczki salmonelli, roztocza, bakterie, czarną pleśń, kurz, drożdżaki i inne groźne drobnoustroje. Wszystkie one mogą wywołać poważne choroby. Szczególnie narażone są dzieci i osoby starsze. W ich przypadku powikłania mogą skończyć się śmiercią. Przygotowaliśmy dla was krótki poradnik, z którego dowiedzie się, na jakie drobnoustroje możecie być narażeni w kuchni, oraz - przede wszystkim - jak się ich pozbyć!
 Fot. 123RF/PICSELL

Jak pozbyć się drobnoustrojów?
1. Minimum raz w tygodniu dokładnie czyścić pojemnik na pieczywo nie tylko detergentem, ale też wodą z octem lub alkoholem - w proporcjach dwa do jednego. Ocet zabija wszelkie bakterie, chroniąc przed pleśnią.
2. Po wyczyszczeniu wsypać do środka sodę oczyszczoną i pozostawić na noc. Na drugi dzień polać wrzątkiem, odczekać godzinę, umyć i wytrzeć suchym, papierowym ręcznikiem. Soda usunie nie tylko bakterie, ale również nieprzyjemny zapach. 
3. Jeśli w pojemniku znajduje się czarny osad (groźna dla zdrowia pleśń!) – należy jak najszybciej wyrzucić chlebak i kupić nowy.
4. W pojemnikach na chleb nie powinno się trzymać gotowych kanapek z wędlinami i nabiałem, ponieważ w ten sposób możemy wyhodować jad kiełbasiany, salmonellę i bakterie z E-coli.
 5. Chleb i bułki najlepiej trzymać w papierowych torbach. Chleb trzymany w plastikowym worku przyśpiesza rozwój zielonej pleśni, której zarodniki mogą rozsiewać się po całej kuchni.
Rodzaje drobnoustrojów, które mieszkają w chlebakach

Pleśniaki – rozwijają się w pokarmach trzymanych w ciepłych i wilgotnych miejscach. Gęsty, biały nalot na jedzeniu oznacza, że w twojej kuchni właśnie pojawiły się te groźne drobnoustroje. Spożycie pleśniaka powoduje powstanie nowotworów – najczęściej białaczki.

Salmonella – pojawia się w brudnych pojemnikach, w których trzymamy mieszaną żywność, np. kanapki. Objawy salmonelli to wymioty, gorączka, odwodnienie i biegunka. U dzieci i osób starszych może skończyć się śmiercią.
 
Jad kiełbasiany – znajdziemy go w rozkładających się resztkach żywności. To bardzo silna toksyna powodująca zatrucie organizmu. W większej ilości również śmierć. 
 
Czarna pleśń – grzyb, który może pojawić się w rogach i uszczelkach pojemnika na chleb. Czarna pleśń może wywoływać poważne choroby i zatrucia. Wdychanie zarodników może prowadzić do alergii i gruźlicy.
 
Bakterie E-coli – te bakterie rozwijają się w chlebakach błyskawicznie. Powodują zatrucia pokarmowe, które kończą się odwodnieniem (u dzieci i osób starszych nawet śmiercią).
 
Roztocza – są miłośnikami ciepła i wilgoci i żywności, dlatego bardzo często mieszkają w pojemnikach na chleb. Roztocza są główną przyczyną alergii i astmy.  
 
Dbajmy o swoje zdrowie i zdrowie swoich bliskich. Świadomość zagrożeń wynikających z braku dostatecznej higieny kuchni może nawet uratować życie. 
 

Deccoria.pl
Zdjęcie główne: 123RF/PICSELL

Zobacz najlepsze pomysły na urządzenie kuchni Użytkowników Deccoria.pl (kliknij w zdjęcia)

        

Suma punktów: 0

Dodaj komentarz

Wasze komentarze (8)
AmandaK

Autor: AmandaK
Data: 2017-04-27 10:13:37
Ja mam fajny chlebak który kupiłam w Duce, ale wiadomo że o to też trzeba dbać, myć, nie pozwalać żeby spleśniałe produkty w nim leżały. Ale musze przyznać że długo utrzymuje świeżość takze sobie chwale
Kamila_32

Autor: Kamila_32
Data: 2014-04-28 09:19:20
Jeżeli chodzi o pojemniki na chleb to koniecznie zobaczcie te: http://agiza.waw.pl/category/kuchnia-pojemniki-chlebaki
Są nieziemskie! Nigdy nie spodziewałam się, że chlebak może tak zmienić wystrój kuchni. :) A do tego łatwy w czyszczeniu i chlebek zawsze świeżutki. :):)
nalewka

Autor: nalewka
Data: 2013-10-08 10:17:27
Dlatego właśnie pojemnik na pieczywo powinien być wykonany ze stali (jeśli koniecznie chcecie mieć kolorowy, nie kupujcie raczej dalekowschodnich wynalazków - unikajcie też czerwonego lakieru, który zawiera sporo toksycznego kadmu). Podstawa chlebaka nie
może być gładka - powinna mieć przetłoczenia, żeby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza. No i sama pokrywa nie powinna się idealnie szczelnie zamykać, również ze względu na dostęp powietrza. Stal ma to do siebie, że łatwo ją utrzymać w czystości. Jest po prostu bardziej higieniczna. Stal nierdzewna nie lubi kontaktu z oparami chloru - w kontakcie z chlorem zaczyna korodować (małe, brązowe punkciki). Dlatego do czyszczenia chlebaka faktycznie najlepiej jest używać rozcieńczonego roztworu octu z wodą, trzeba jednak pamiętać, żeby później taki chlebak dobrze wytrzeć i wywietrzyć. Chlebaki drewniane na pewno są niedrogie i estetyczne, ale skąd wiecie, czym konserwowano drewno? Poza tym drewno jest materiałem biologicznie czynnym. Nawet po wysuszeniu i obróbce. Tworzywa sztuczne używane do produkcji chlebaków to zwykle polipropylen (PP), polietylen (PE), albo żywice syntetyczne. Zgodnie z przepisami UE producenci i dystrybutorzy nie muszą badać chlebaków na obecność fenoli w tworzywach sztucznych - w tym niesławnego BPA (Bisfenol A). Niezbyt mądrym wyborem jest więc chlebak z tworzywa przykryty szczelnie drewnianą deską do krojenia. Może to i ładne, ale zdrowe nie bardzo. Myślmy podczas zakupów - na zdrowie!
verul

Autor: verul
Data: 2013-10-07 13:16:23
Co tydzien myc octem? To sie nazywa paranoja czystosci. Ja pojemnika nie mylem ani razu, okruszki to tak raz na dwa lata wyrzucam i zadnej plesni nie ma. Choc ja jak kupuje chleb to na zakwasie, a nie na ulepszaczach. No i robie to wzglednie zadko, bo malo chleba jem :)
Obzarciuch

Autor: Obzarciuch
Data: 2013-10-06 08:31:48
do chlebka polecam bigos po staropolsku
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/09/bigos-po-staropolsku.html

pozdrawiam!