Porady ogrodnicze

Domowa uprawa malin

Żaden z dostępnych krzewów owocowych nie ma tak powszechnego zastosowania, jak maliny. Używamy ich do deserów, są doskonałe jako dżemy, kompoty i soki. Owoce malin, ze względu na zawartość kwasu elagowego, mają właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe. Uprawa malin jest bardzo prosta i każdy z łatwością sobie z nią poradzi.
Domowa uprawa malin

Podłoże
Podłoże, na którym posadzimy maliny, powinno być odpowiednio wcześniej przygotowane. Podobnie jak pod winorośla, agrest i porzeczki, przekopujemy ziemię bardzo głęboko i, w miarę możliwości, mieszamy ją z obornikiem lub kompostem w ilości 30kg na 10m2.

Pora sadzenia
Porę sadzenia malin, wybieramy w zależności od rodzaju gleby z jaką mamy do czynienia. Na glebach lekkich, łatwo wysychających krzewy sadzimy jesienią (zaraz po tym, jak roślina zrzuci liście), na glebach ciężkich, dostatecznie wilgotnych zalecane jest sadzenie w okresie wczesnej wiosny.



Przycinanie stanowi bardzo ważny element w uprawie malin. W pierwszym roku po posadzeniu, w okresie jesieni całkowicie usuwamy pędy najniższe i najsłabsze. Pozostałe skracamy na wysokość ok. 1-1,5 metra (w kolejnym roku, pędy te zaczną owocować). 

Pędy malin żyją tylko przez dwa lata, dlatego co roku, po zbiorze owoców należy je wyciąć (tuż przy ziemi) i najlepiej spalić. Pozostałe pędy jednoroczne przycinamy na około ćwierć wysokości. Zapewni nam to w kolejnym roku lepszy oraz większy plon. Prawidłowo rozwinięty krzew malin, powinien składać się z od 8 do 12 pędów. Jeżeli jest ich więcej, zawsze na wiosnę usuwajmy część najsłabszych, jednorocznych pędów.


Jeżeli chcemy uprawiać maliny w małym ogrodzie, wówczas poprowadźmy krzewy w formie szpaleru, rozpięte na drutach. Najlepiej co 3-4 metry wkopać słupki o długości 2 metrów, a między mini przeciągnąć drut w 2 lub 3 rzędach. Pędy rozpinamy regularnie, tak aby w słońce mogło docierać do każdego z nich.



Nawożenie
Co 2 lub 3 lata, bardzo wczesną wiosną lub jesienią, nawozimy maliny obornikiem lub kompostem w ilości 6-10 kg na jeden krzew. Raz w roku, na wiosnę stosujemy azotowy nawóz mineralny (20-40 dag na 10m2), jesienią rozsypujemy pod krzewem mieszankę soli potasowej (20- 40 dag) i superfosfatu (15- 20 dag).   

Jedną z chorób, która najczęściej występujących na jest zamieranie pędów (pęka i silnie łuszcząca się korowina). Chorobę zwalcza sie tuż po zbiorze owoców (absolutnie nie wyrzucamy porazonych pędów na kompost, należy je spalić).



Barbara Machalska - Cyran Deccoria.pl

Przeczytaj również:
Kwiaty na tarasie. Jak je pielęgnować?
Trawy ozdobne w ogrodzie. Jak je pielęgnować i gdzie sadzić?
Azalie wielkokwiatowe – królowe maja
Jak pielęgnować hortensję ogrodową?
Pierwsze, wiosenne kwiaty na balkon? Ekspert radzi jakie wybrać!
TOP 3 najbardziej kreatywnych sposobów uprawy roślin
Nowalijki z własnej skrzynki. Jak sadzić warzywa na balkonie?

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.