Domowa uprawa malin

Data publikacji: 2015-06-17 09:00:00

Żaden z dostępnych krzewów owocowych nie ma tak powszechnego zastosowania, jak maliny. Używamy ich do deserów, są doskonałe jako dżemy, kompoty i soki. Owoce malin, ze względu na zawartość kwasu elagowego, mają właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe. Uprawa malin jest bardzo prosta i każdy z łatwością sobie z nią poradzi.

Domowa uprawa malin

Podłoże
Podłoże, na którym posadzimy maliny, powinno być odpowiednio wcześniej przygotowane. Podobnie jak pod winorośla, agrest i porzeczki, przekopujemy ziemię bardzo głęboko i, w miarę możliwości, mieszamy ją z obornikiem lub kompostem w ilości 30kg na 10m2.

Pora sadzenia
Porę sadzenia malin, wybieramy w zależności od rodzaju gleby z jaką mamy do czynienia. Na glebach lekkich, łatwo wysychających krzewy sadzimy jesienią (zaraz po tym, jak roślina zrzuci liście), na glebach ciężkich, dostatecznie wilgotnych zalecane jest sadzenie w okresie wczesnej wiosny.



Przycinanie stanowi bardzo ważny element w uprawie malin. W pierwszym roku po posadzeniu, w okresie jesieni całkowicie usuwamy pędy najniższe i najsłabsze. Pozostałe skracamy na wysokość ok. 1-1,5 metra (w kolejnym roku, pędy te zaczną owocować). 

Pędy malin żyją tylko przez dwa lata, dlatego co roku, po zbiorze owoców należy je wyciąć (tuż przy ziemi) i najlepiej spalić. Pozostałe pędy jednoroczne przycinamy na około ćwierć wysokości. Zapewni nam to w kolejnym roku lepszy oraz większy plon. Prawidłowo rozwinięty krzew malin, powinien składać się z od 8 do 12 pędów. Jeżeli jest ich więcej, zawsze na wiosnę usuwajmy część najsłabszych, jednorocznych pędów.


Jeżeli chcemy uprawiać maliny w małym ogrodzie, wówczas poprowadźmy krzewy w formie szpaleru, rozpięte na drutach. Najlepiej co 3-4 metry wkopać słupki o długości 2 metrów, a między mini przeciągnąć drut w 2 lub 3 rzędach. Pędy rozpinamy regularnie, tak aby w słońce mogło docierać do każdego z nich.



Nawożenie
Co 2 lub 3 lata, bardzo wczesną wiosną lub jesienią, nawozimy maliny obornikiem lub kompostem w ilości 6-10 kg na jeden krzew. Raz w roku, na wiosnę stosujemy azotowy nawóz mineralny (20-40 dag na 10m2), jesienią rozsypujemy pod krzewem mieszankę soli potasowej (20- 40 dag) i superfosfatu (15- 20 dag).   

Jedną z chorób, która najczęściej występujących na jest zamieranie pędów (pęka i silnie łuszcząca się korowina). Chorobę zwalcza sie tuż po zbiorze owoców (absolutnie nie wyrzucamy porazonych pędów na kompost, należy je spalić).



Barbara Machalska - Cyran Deccoria.pl

Przeczytaj również:
Kwiaty na tarasie. Jak je pielęgnować?
Trawy ozdobne w ogrodzie. Jak je pielęgnować i gdzie sadzić?
Azalie wielkokwiatowe – królowe maja
Jak pielęgnować hortensję ogrodową?
Pierwsze, wiosenne kwiaty na balkon? Ekspert radzi jakie wybrać!
TOP 3 najbardziej kreatywnych sposobów uprawy roślin
Nowalijki z własnej skrzynki. Jak sadzić warzywa na balkonie?

Suma punktów: 0

Dodaj komentarz

Wasze komentarze (0)
Brak komentarzy